Sepsi Sfântu Gheorghe

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Sepsi OSK Sfântu Gheorghe
ACS Sepsi OSK Sfantu Gheorghe logo.svg
Informații generale
Numele completAsociația Club Sportiv Sepsi OSK Sfântu Gheorghe[1]
PoreclăAlb-Roșii
Secuii
Data fondăriiiunie 2011; 10 ani în urmă (2011-06)
Culori600px Dungi roșu cu alb și un fotbalist în negru.png 
StadionSepsi
(8.400 locuri)
CampionatLiga 1  Modificați la Wikidata
FinanțatorLászló Diószegi
PreședinteCornel Șfaițer
AntrenorCristiano Bergodi  Modificați la Wikidata
Prezență online
site web oficial
pagină Facebook
Echipament
Kit body dunkerque1718a.png
Kit body.svg
Kit right arm dunkerque1718a.png
Kit right arm.svg
Kit shorts regista18red.png
Kit shorts.svg
Kit socks color 3 stripes white.png
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body irn1819h.png
Kit body.svg
Kit right arm irn1819h.png
Kit right arm.svg
Kit shorts kickers18a.png
Kit shorts.svg
Kit socks color 3 stripes red.png
Kit socks long.svg
Deplasare
Kit body cpv18a.png
Kit body.svg
Kit right arm cpv18a.png
Kit right arm.svg
Kit shorts haladas1819h.png
Kit shorts.svg
Kit socks haladas1819h.png
Kit socks long.svg
Alternativ
Soccerball current event.svg
Pentru sezonul în curs vedeți:
Liga I 2021-2022

Asociația Club Sportiv Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, cunoscut sub numele de Sepsi OSK, Sepsi Sfântu Gheorghe, sau pe scurt Sepsi, este un club profesionist de fotbal din Sfântu Gheorghe, județul Covasna, România ce evoluează în prezent în Liga 1.

A promovat pentru prima oară în prima ligă din România de pe locul al doilea al Ligii a II-a în sezonul 2016-2017.[2] De asemenea, s-a calificat în Finala Cupei României 2020, pe care a pierdut-o cu 0-1 în fața echipei FCSB.

Stadionul de acasă al echipei este Stadionul Municipal dar si Stadionul Sepsi ,iar culorile sale sunt roșu și alb, în onoarea tradiției fotbalului local.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Începuturile Sepsi OSK datează din luna iunie a anului 2011, când doi prieteni – Diószegi László și Kertész Dávid – au decis să treacă la înfăptuirea unui vis pe care îl aveau: acela de a fonda în municipiul de reședință a județului Covasna un club profesionist de fotbal, orientat către marea performanță. Cu ocazia stabilirii elementelor de identificare ale noului club (culori, denumire), pentru a respecta tradițiile fotbalului din Sfântu Gheorghe, s-au oprit asupra culorilor roșu și alb, iar la fel, privind în trecut, le-a venit ideea ca numele clubului să fie OSK (prescurtare de la Olt Sport Klub – vechea echipă din Sfântu Gheorghe). La aceasta, s-a adăugat numele de Sepsi (numele fostului scaun secuiesc cu reședința la Sfântu Gheorghe) și astfel a luat naștere numele asociației: Sepsi OSK. Între timp, "roș-albii" au scris istorie, fiind din anul 2017 prima și deocamdată singura echipă din județul Covasna care a promovat în eșalonul de frunte al fotbalului românesc (Liga 1).

Pe lângă activitățile specifice (vânzare de bilete și drepturi TV), clubul este finanțat și de guvernul Ungariei, care asigură fonduri pentru școala de copii și juniori a clubului.[3][4] Ca ultim pas în devenirea pe deplin un club profesionist în 2017, clubul a început o serie de investiții în infrastructură, care au inclus crearea unor terenuri de antrenament pentru centrul său de tineret și construirea unui stadion de categoria 4 UEFA. În anii care au urmat promovării, Sepsi OSK a reușit să rămână în Liga I, calificându-se pentru prima dată în play-off-ul campionatului în sezonul 2018-19. În vara anului 2020, s-au calificat pentru prima dată în finala Cupei României, pe care au pierdut-o cu 0-1 împotriva formației FCSB pe stadionul Ilie Oană din Ploiești. În sezonul 2020-2021, se califică pentru a doua oară în play-off, iar în urma acestei performanțe, a reușit locul 4 în Liga 1, calificându-se în UEFA Conference League, prin faptul că locul 3, CS Universitatea Craiova, a câștigat Cupa României.

Palmares[modificare | modificare sursă]