FC Brașov

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Acest articol se referă la clubul original de fotbal numit FC Brașov. Pentru actualul club de fotbal care este proprietarul legal al mărcii, vedeți FC Brașov Steagul Renaște. Pentru clubul deținut de fani, vedeți SR Brașov.
FC Brașov
FC Brașov.svg
Informații generale
Numele completFotbal Club Brașov
Poreclă
 • Stegarii
 • Galben-negrii
 • Copiii Orașului
 • Echipa de sub Tâmpa
Data fondării1936; acum 86 ani (1936)
ca Uzinele Astra Brașov
Data desființării2017; acum 5 ani (2017)
CuloriColori di Brasov.svg 
StadionTineretului, Brașov
(8.800 locuri)
Echipament
Kit body whitecollar.png
Kit body.svg
Kit right arm whiteborder.png
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body.svg
Kit right arm.svg
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare

Fotbal Club Brașov, cunoscut sub numele de FC Brașov sau pur și simplu Brașov, a fost un club de fotbal din Brașov, România, fondat în 1936 și desființat în 2017. Fondată în 1939 sub numele de Uzinele Astra Brașov, echipa și-a petrecut mai mult de jumătate din istoria sa (46 de sezoane) în prima ligă națională. Cel mai bun rezultat al acestora în această competiție a fost un loc doi în campania 1959–60.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Fotbalul din Brașov a început între 1912 și 1914. În 1928, Colțea Brașov, fără legătură, a câștigat titlul național și s-a bucurat de o lungă rivalitate de un deceniu cu Brașovia, cealaltă majoră a orașului, care a ajuns în semifinalele Ligii Naționale Române în 1925.

Uzinele Astra Brașov a debutat în sistemul ligii românești în sezonul 1939-1940, când a concurat în Campionatul Raional Brașov, terminând pe locul 3 în Grupa 2. Clubul a obținut promovarea la Divizia B în sezonul viitor câștigând finala Campionatului raional, dar competiția a fost amânată din cauza celui de-al doilea război mondial. În timpul campionatelor de război (statut neoficial), UAB s-a luptat pentru promovare la Divizia A la sfârșitul anilor 1942–1943, pierzând playoff-urile în fața lui Uzinele Metalurgice Cugir. Sezonul 1943-1944 a fost oprit la jumătatea drumului din cauza misiunilor de bombardament aliate asupra României. Orașul Brașov a fost, alături de București și Ploiești, una dintre principalele ținte, iar Uzinele Astra Brașov au fost bombardate în două ocazii, 16 aprilie și 6 iunie 1944, suferind daune majore.

Clubul a terminat pe locul 4 în Grupa 1 a Campionatului raional din sezonul 1945-1946, prima competiție oficială de după război, și pe locul 3 în Divizia C 1946-1947, în care începutul XI a fost format din: Moraru - Orghidan, Szurd - Nichita, Zelenak, Grosaru - Nagy, Antonescu, Herold, Caceavski, Vlad.

Silviu Ploeșteanu , unul dintre simbolurile clubului.
Vechea Stema a clubului

Cel mai mare rival al lui Uzinele Astra Brașov în perioada 1940-1950 a fost CFR Brașov. În sezonul 1941-1942, UAB a pierdut primul loc în campionatul districtual în fața AS prin diferență de goluri, a fost învins cu 4-0 în finala din 1947 pentru promovarea la Divizia B, dar a câștigat finala campionatului districtual din 1950 cu 3-0 pe ansamblu (3-0 acasă, 0-0 deplasare).

Nume Perioda
Secția 15 1936–1939
Uzinele Astra Brașov 1939– August 20, 1948
Steagul Roșu Brașov August 20, 1948 – 1950
Metalul Steagul Roșu Brașov 1950–1956
Energia Steagul Roșu Brașov 1956–1958
Steagul Roșu Brașov 1958–1980
Fotbal Club Muncitoresc Brașov (FCM Brașov) 1980–1990
Fotbal Club Brașov (FC Brașov) 1990–2017

După câștigarea finalei împotriva ACFR în 1950, clubul aflat sub comanda fostului atacant pre-război și internaționalul român Silviu Ploeșteanu a continuat printr-o lungă serie de playoff-uri pentru a promova în Divizia B. Steagul Roșu a învins Armata Câmpulung Moldovenesc în runda 1 (3 1 / 3-0), Spartac Curtea de Argeș (9-0 / 2-0), Spartac Banca RPR București(4-1 / 1-1 / 0-3 / 4-2 / ​​2-0) și Industria Sârmei Brăilă în finală (0-0 / 2-0).

În 1960 echipa a participat; Nicolae Proca , Gheorghe Fusulan, Gheorghe Ciripoi, Tică Constantinescu, Gheorghe Percea, Octavian Zaharia și Gheorghe Raicu; completat ulterior de Stephen Hidișan (care a continuat ca antrenor, un descoperitor al talentului), Nicolae Campo,Ioan Szigeti, Alexandru Meszaros, Vasile Seredai, Dorin Gane, Valer Târnăveanu și Dorin Necula.

Stere Adamache, unul dintre simbolurile clubului.

Stere Adamache, membru al trio-ului mexican. Următoarea generație este cea a trio-ului Nicolae Pescaru - Stere Adamache - Mihai Ivăncescu, generația care a furnizat trei jucători echipa națională de fotbal a României la Campionatul Mondial de Fotbal 1970.

Moartea lui Iuliu Năftănăilă la 28 august 1967 a șocat clubul. Nu numai că Brașov și-a pierdut unul dintre cele mai mari talente, dar a fost obligat să joace Universitatea Cluj la doar 48 de ore după înmormântare. Următoarea retrogradare a avut ca rezultat înlocuirea lui Silviu Ploeșteanu ca antrenor al echipei, înlocuit de Valentin Stănescu.

Această generație se leagă de numele lui Csaba Györffy, Iuliu Jenei, Călin Gane, Marcel Goran, Petre Cadar, Cazar Ardeleanu, Adrian Hârlab și Virgil Grecea - o generație formată din unii dintre membrii echipei pe termen lung

Generația anilor 1980 a readus echipa pe prima scenă, după cinci ani de penitență în divizia a doua. Jucătorii includ; Vasile Papuc, Vasile Gherghe, Marian Paraschivescu, Valer Șulea, Costel Spirea, Vasile Bențea, Gherasim Chioreanu, Adrian Furnică, Constantin Manciu, Nicolae Bucur, Nicolae Adami, Mihai Panache și Petre Marinescu, Marius Lăcătuș, Ion Batacliu, Nistor Văidean, Ion Mandoca și Dumitru Stângaciu.

Echipa a retrogradat în Divizia B pentru un sezon.

După evenimentele din decembrie 1989, generația următoare l-a trimis pe Marian Ivan la Campionatul Mondial de Fotbal 1994. Jucătorii vremii includ Tibor Selymes, Ionel Pârvu, Laszlo Polgar, Emil Spirea, Sandu Andrași, Iulian Chiriță , Dorel Purdea și Marius Todericiu

Echipele de juniori ale FC Brașov au început să producă talente tinere Alexandru Marc ,Marius Constantin , Romeo Surdu , Ioan Coman, Silviu Pintea, Ionuț Vasiliu și Dragoș Luca - generația formată din Stadionul Municipal sau ICIM , generația care a adus titlurile de campioni sau vicecampioni înapoi la Brașov. În prima rundă a Cupa UEFA 2001-2002 , Steagul Roșu s-a întâlnit cu echipa italiană mult mai titrată Internazionale Milano, dar a pierdut cu 0-6 în total.

În sezonul Divizia A 2004-2005, FC Brașov a terminat pe locul 15 și a retrogradat în Liga a II-a. În sezonul următor în Liga a II-a au terminat pe locul 3, (după Ceahlăul Piatra Neamț și rivalul local Forex Brașov ( un club relativ nou la acea vreme) și, prin urmare, au ratat promovarea în Liga I.

În sezonul următor FC Brașov a terminat pe locul 10, mai aproape de retrogradare decât de promovare. Dar sezonul 2007–08 a revenit în Liga I pentru echipă după ce au terminat pe locul 1, cu 78 de puncte.

După promovare, FC Brașov a terminat doar în partea de mijloc și de jos a mesei în primele 4 sezoane. Apoi, în sezonul 2012-13 au terminat pe locul 7, cea mai bună performanță din 10 ani. După acest rezultat bun, sezonul următor au terminat pe locul 15 și s-au confruntat din nou retrogradat în Liga a II-a. Însă clubul a fost salvat de FC Vaslui, care nu a primit licența pentru sezonul următor, fiind retrogradat.

Sezonul 2014–15 a fost unul de restructurare pentru Liga I, care avea 14 echipe în loc de 18, la sfârșitul sezonului retrogradând ultimele 6 locuri în loc de 4, FC Brașov fiind printre ele.

Insolvența[modificare | modificare sursă]

În primăvara anului 2015, FC Brașov a avut probleme financiare și a intrat în insolvență. În vara anului 2015, toți jucătorii echipei s-au schimbat, iar ținta era promovarea în Liga I. Dar până la sfârșitul sezonului se aflau pe locul 5, în afara locurilor de promovare.

În vara anului 2016, echipa nu avea bugetul necesar pentru a participa la Liga II, iar problemele financiare au continuat să se înmulțească. Situația a fost salvată cu câteva săptămâni înainte de începerea noului sezon când Alexandru Chipciu, fost jucător al echipei, a fost vândut de Steaua București către Anderlecht și FC Brașov a primit o miză în transfer. Cornel Țălnar a fost numit noul manager și obiectivul era tot promovarea, considerată singura soluție de recuperare financiară a clubului. Echipa a început bine, dar a terminat sezonul pe locul 7.

După finalul campionatului, FC Brașov a anunțat că echipa nu se va alătura noului sezon din Liga II și a fost declarată în faliment.

Succesorii[modificare | modificare sursă]

În vara anului 2017 suporterii vechii echipe a anunțat înființarea SR Brasov , club înființat după modelul urmat de FC Vaslui, Petrolul Ploiești, Oțelul Galați sau Farul Constanța, cluburi mari din fotbalul românesc care au fost și ele dizolvate și readuse la viață de către susținătorii lor.[1]

În vara anului 2021, Corona Brașov a fuzionat cu ACS Scotch Club (purtătorul mărcii FC Brașov) și a înființat FC Brașov Steagul Renaște. Suporterii au refuzat să susțină noul proiect.[2]

Imn[modificare | modificare sursă]

Fanii brașovului
Unul dintre fularele purtate de fani în anii 2000
În orașul de sub Tâmpa,
Este o echipă mare
Steagu' Roșu se numea
Și noi ne mândrim cu ea [bis]
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie
Cu Pescaru* în echipă,
De nimeni nu ne e frică
Și cu Gyorffy* pe extremă
Rezolvăm orice problemă [bis]
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie
În orice împrejurare,
Brașovenii sunt cu voi,
Și acas’ și-n deplasare,
Galben-negrii suntem noi [bis]


Haide haide Steagule
Du-ne la victorie
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie
Suntem fiii munților,
Haiducii Carpaților,
Din Țara Bârsei venim
Și pentru Brașov trăim [bis]
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie.
Toată lumea tre' să afle,
Fie zi sau fie noapte,
Noi cu toți cântăm în cor
Sunt stegar pân-am să mor
Țin cu Steagu' până mor.
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie
Haide haide Steagule
Du-ne la victorie.
 • Numele jucătorilor în cântec s-au tot schimbat de-a lungul timpului. Aceasta este varianta originală.

Versurile imnului stegarilor au fost compuse în 1974 de studenții brașoveni Viorel Morari și Ioan Bara. Cei doi au ales melodia "Andrii Popa" a celor de la Phoenix drept instrumental pentru noul cântec. În 2012, la inițiativa fanilor brașoveni, Mircea Baniciu a acceptat să înregistreze și să interpreteze melodia ce a devenit imnul oficial al clubului.[3]

Stadion[modificare | modificare sursă]

Stadionul Tineretului la inaugurarea nocturnei
Istoricul pozițiilor din campionat între 1950 și 2013.

Stadionul Tineretului este arena oficială a echipei. Aceasta a fost construită în 1936 și s-a numit Stadionul "Regele Carol al II-lea". Extinderea tribunelor și construirea peluzelor s-a produs la începutul anilor '70, în urma acestor modificări arena fiind desemnată să organizeze doar meciuri de fotbal, renunțându-se la pista de atletism.[4]

În urma lucrărilor din 2008, stadionul are instalație de nocturnă, în plan fiind și reconstruirea peluzelor și acoperirea tuturor locurilor, însă renovarea s-a oprit. În anul 2009 a fost inaugurată instalația de nocturnă, într-un meci de campionat împotriva celor de la Gaz Metan Mediaș.[5]

Pe locul actualului stadion Municipal se va construi un nou stadion, Brașov Arena de 23.000 de locuri. Stadionul ar urma să fie cel mai mare din Brașov. Acesta va avea 3 stele (standardele UEFA), toate locurile sale vor fi acoperite, și va fi deținut de către clubul FC Brasov și primăria orașului. Lucrările au început și s-au oprit la dărâmarea arenei vechi.[6]

Suporteri[modificare | modificare sursă]

FC Brașov a avut mulți suporteri în județul Brașov . Grupările de ultrași ale FC Brașov sunt organizate în Liga Suporterilor Steagurilor și au relații de prietenie cu suporterii Gaz Metan Mediaș și Ceahlăul Piatra Neamț .

Palmares[modificare | modificare sursă]

Național[modificare | modificare sursă]

Liga I:

Liga a II-a:

Cupa României:

European[modificare | modificare sursă]

Cupa Orașelor Târguri (Actuala UEFA Europa League):

Cupa Balcanică:

Antenorii[modificare | modificare sursă]

Aceasta este o listă a antrenorilor echipei FC Brașov de la fondarea sa în anul 1936 pana la desfiintarea sa 2017

Sezon Nume Nationalitate Perioada Trofee
1948-1962 Silviu Ploeșteanu România
1962-1964 Nicolae Proca România
1964-1968 Silviu Ploeșteanu România
1968-1969 Nicolae Proca România
1969-1971 Valentin Stănescu România
1971-1975 Nicolae Proca România
1975 Alexandru Meszaros România
1975-1976 Nicolae Proca România
1976–1977 Traian Ivănescu România
1977–1979 Constantin Teașcă România 729 de zile
1979-1981 Nicolae Proca România
1981-1982 Nicolae Pescaru România
1982-1983 Ștefan Coidum România 1095 de zile
1984-1985 Ștefan Coidum România
1985-1986 Marcel Goran România
1986-1989 Costică Ștefănescu România 1095 de zile
1989-1990 Dumitru Anescu România
1990-1991 Ioan Nagy România
1991 Csaba Györffy România
1991 Nicolae Proca România
1991-1993 Paul Enache România
1993 Gheorghe Staicu România
1993-1994 Nicolae Pescaru România
1994 Dorel Purdea România
1994 Ion Nagy România
1995 Csaba Gyorffi România
1995-1997 Viorel Hizo România
1997 Mihail Marian România 91 de zile
1998 Marin Barbu România
1998 Cornel Țălnar România
1998 Paul Enache România
1999-2000 Ioan Andone România 365 de zile
1999-2000 Adrian Hârlab România
2000 Florin Halagian România 112 de zile
2000-2001 Gabriel Stan România 180 de zile
2001-2002 Ilie Dumitrescu România 183 de zile
2002 Ferencz Bajko România 70 de zile
2002-2004 Marius Lăcătuș România 548 de zile
2004 Ioan Lupescu România 61 de zile
2004-2005 Gabriel Stan România 221 de zile
2006 Cornel Țălnar România 180 de zile
2006 Gabriel Stan România 48 de zile
2008-2009 Răzvan Lucescu România 705 de zile
2009 Nicolò Napoli Italia 22 de zile
2009-2010 Viorel Moldovan România 319 de zile
2010 Giuseppe Materazzi Italia 4 zile
2010 Daniel Isăilă România 161 de zile
2010-2011 António Conceição Portugalia 208 de zile
2011 Pepe Murcia Spania 21 de zile
2011 Daniel Isăilă România 62 de zile
2011-2012 Marius Șumudică România 166 de zile
2012 Ionuț Badea România 153 de zile
2012 Sorin Cârțu România 33 de zile
2012-2013 Adrian Szabo România 280 de zile
2013 Aurel Țicleanu România 52 de zile
2013 Alexandru Pelici România 42 de zile
2013 Ilie Stan România 70 de zile
2014 Cornel Țălnar România 199 de zile
2014 Adrian Szabo România 139 de zile
2015 Vjekoslav Lokica Croația 98 de zile
2015 Adrian Szabo România 47 de zile
2015 Cosmin Bodea România 85 de zile
2015-2016 Adrian Szabo România 119 de zile
2016 Mihai Stere România 68 de zile
2016 Adrian Szabo România 136 de zile
2016-2017 Cornel Țălnar România 322 de zile

Logo-uri[modificare | modificare sursă]

Logo-uri FC Brasov

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Proiectul suporterilor stegari prinde contur! AS SR Brașov are CIS. "Nu a fost ușor, pentru că am avut și multe piedici"
 2. ^ „Un nou protest în fața primăriei Brașov, de această dată al suporterilor stegari! Noul "FC Brașov", susținut de edilul Allen Coliban, nu va avea susținerea fanilor: "Va fi blamat în toată țara". liga2.prosport.ro. . Accesat în . 
 3. ^ Mircea Baniciu a cântat noul imn al echipei FC Brașov!
 4. ^ Stadionul pe site-ul oficial al clubului.
 5. ^ Brașov: Nocturnă cu noroc pentru FC Brașov.
 6. ^ Detalii despre noua bază sportivă pe site-ul IubescBrasovul.ro

Legături externe[modificare | modificare sursă]