Chimia Râmnicu Vâlcea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Chimia Râmnicu Vâlcea
Chimia-Rimnicu-Vilcea.png
Informații generale
Numele completClubul Sportiv Chimia Râmnicu Vâlcea
PoreclăChimiisti
Nume precedent(e)Vâlceana, Unirea, Oltul Râmnicu Vâlcea
Data fondării1946
Data desființării2004
Culori         alb-albastru
StadionMunicipal
(10.000 locuri)
Palmares
NaționalCupa României (1)

Chimia Râmnicu Vâlcea a fost un club de fotbal din România, înființat după Al Doilea Război Mondial, a cărui cea mai mare performanță este câștigarea Cupei României.

Istoria[modificare | modificare sursă]

Echipa s-a constituit în orașul Râmnicu Vâlcea în anul 1946, sub denumirea Vâlceana și a evoluat în Divizia C. După o perioadă fără rezultate notabile, dar cu mai multe schimbări ale denumirii (Unirea din 1962, Oltul din 1966) echipa preia în 1967 numele Chimia, al combinatului din localitate. Din 1960, formația a evoluat în Divizia B unde s-a menținut timp de zece ani consecutivi, în 1970 retrogradând în al treilea eșalon. A revenit după un singur an în Divizia B.

În 1973, echipa a realizat cea mai mare performanță din istorie, câștigând Cupa României, după o finală împotriva formației Constructorul Galați. După o remiză în primul meci, 1-1, vâlcenii s-au impus la rejucare cu 3-0. În sezonul următor, 1973-74, Chimia reușește a doua mare realizare, promovarea în Divizia A. În toamna anului 1973, echipa vâlceană a jucat în Cupa Cupelor, fiind însă eliminată în primul tur de formația irlandeză Glentoran Belfast. S-a menținut un singur an în prima divizie, urmând o perioadă de declin, cu rezultate dezamăgitoare și în Divizia B.

A doua promovare în eșalonul de elită al României a fost obținută în 1978, iar cea mai bună clasare în Divizia A vine în sezonul 1981-1982, locul opt.

În 1987, echipa retrogradează în Divizia B, iar în 1996 ajunge în Divizia C. Din 1994, numele echipei a fost schimbat în FC Râmnicu Vâlcea. În 1998, echipa ajunge în campionatul județean (Liga a IV-a). Din cauza problemelor financiare, echipa se desființează în anul 2004.

Performanțe[modificare | modificare sursă]

Foști Jucători[modificare | modificare sursă]

Foști Antrenori[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]