Christian al VII-lea al Danemarcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Christian al VII-lea
Rege al Danemarcei și Norvegiei
Christian VII 1772 by Roslin.jpg
Portret al regelui Christian al VII-lea, pictură de Alexander Roslin, cca. 1772
Date personale
Născut 29 ianuarie 1749(1749-01-29)
Palatul Christiansborg, Copenhaga
Decedat (59 de ani)
Rendsburg
Înmormântat Catedrala Roskilde
Părinți Frederic al V-lea al Danemarcei
Louise, regină a Danemarcei și Norvegiei Modificați la Wikidata
Frați și surori Prințul Frederic al Danemarcei și Norvegiei
Sophia Magdalena a Danemarcei
Prințesa Wilhelmina Caroline a Danemarcei și Norvegiei
Prințesa Louise a Danemarcei și Norvegiei Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Caroline Matilda de Wales
Copii Frederick al VI-lea al Danemarcei
Louise Auguste, Ducesă de Augustenborg
Cetățenie Flag of Norway.svg Norvegia Modificați la Wikidata
Religie luteranism Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Oldenburg
Domnie
Domnie 1766 - 1808
Predecesor Frederick al V-lea
Succesor Frederick al VI-lea

Christian al VII-lea (n. 29 ianuarie 1749 - 12 martie/13 martie 1808) a fost rege al Danemarcei și al Norvegiei, Duce de Schleswig și Holstein din 1766 până la moartea sa. A fost fiul lui Frederick al V-lea al Danemarcei și a primei lui soții, Louise a Marii Britanii, fiica regelui George al II-lea al Marii Britanii.

Ca deviză el și-a ales: "Gloria ex amore patriae" ("Slavă, prin dragostea de patrie").

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Christian copil

Christian s-a născut în primele ore ale dimineții de 29 ianuarie 1749 în apartamentul reginei de la Palatul Christiansborg, reședința regală din Copenhaga. A fost singurul fiu al regelui Frederic al V-lea al Danemarcei și a soției acestuia, Prințesa Louise a Marii Britanii. A fost botezat câteva ore mai târziu în aceeași zi. Nașii lui au fost: regele Frederic al V-lea (tatăl lui), regina-mamă Sophie Magdalene (bunica paternă), Prințesa Louise (mătușa lui) și Prințesa Charlotte Amalie (mătușa lui).[1]

Mama lui, regina Louise, a murit la doar 27 de ani, în 1751, la doi ani după nașterea sa. Anul următor, tatăl său s-a recăsătorit cu Juliana Maria de Brunswick-Wolfenbüttel.

Toate înregistrările din acele timpuri sunt de acord că el a avut o personalitate ambițioasă și un talent considerabil, dar a fost prost educat, terorizat sistematic de către un tutore brutal, Christian Ditlev Frederik Reventlow, contele von Reventlow, și desfrânat fără speranță. El pare să fi fost inteligent și cu siguranță a avut perioade de claritate, dar a suferit de probleme emoționale severe, posibil schizofrenie după cum a susținut în cartea lui medicul Viggo Christiansen, Bolile mintale ale lui Christian al VII-lea (1906).

Domnie[modificare | modificare sursă]

A devenit rege după decesul tatălui său la 14 ianuarie 1766, cu câteva săptămâni înainte de a împlini vârsta de 17 ani. Christian a fost prost educat și sistematic terorizat de un guvernator brutal, Detlev Greve zu Reventlow. Cu toate că părea a fi inteligent și avea certe perioade de claritate, Christian suferea de severe probleme mentale, posibil de schizofrenie.

După căsătoria de la 8 noiembrie 1766 cu verișoara sa Caroline Matilda de Wales, sora regelui George al III-lea al Marii Britanii, Christian s−a abandonat exceselor în special depravării. În 1767 a început o relație cu curtezana Støvlet-Cathrine. A declarat public că n-o poate iubi pe Caroline Matilda, deoarece „este demodat să-ți iubești soția”. În cele din urmă s-a scufundat într-o stare de stupoare mintală. Simptomele din această perioadă au inclus paranoia, automutilarea și halucinațiile. Neglijata Caroline a început o relație cu Johann Friedrich Struensee, regent al Danemarcei.

În 1772, mariajul regelui cu Caroline s-a terminat printr-un divorț. Struensee a fost arestat și executat în același an. Christian a semnat arestarea lui Struensee cu indiferență, sub presiunea mamei sale vitrege, Juliana Maria de Braunschweig-Wolfenbüttel. Carolinei i s-a retras titlul regal însă nu și copiilor. În cele din urmă aceasta a părăsit Danemarca și a trăit în exil. A murit de scarlatină la 11 mai 1775 la vârsta de 23 de ani.

Mariajul a produs doi copii, viitorul Frederick al VI-lea al Danemarcei și Prințesa Louise Augusta. Se crede că Louise a fost fiica lui Struensee - compararea portretelor celor doi susține acest lucru.

Începând cu anul 1772, Christian a fost rege numai nominal. Din 1772 până în 1784 Danemarca a fost condusă de mama vitregă a lui Christian, Juliana Maria de Braunschweig-Wolfenbüttel, fratele său vitreg Prințul Frederick al Danemarcei și de politicianul danez Ove Høegh-Guldberg. Din anul 1784, fiul său Frederick al VI-lea al Danemarcei a domnit permanent ca prinț regent. Această regență a fost marcată de reforme liberale însă și de începutul dezastrelor cauzate de războaiele napoleoniene.

Christian a murit în 1808 la vârsta de 59 de ani la Rendsburg, Schleswig de anevrism cerebral.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Kongelig fødsel og dåb - om kirkebøgerne - fra Dansk Historisk Fællesråd” (în Danish). historie-online.dk. Accesat în . 
Christian al VII-lea al Danemarcei
Naștere: 29 ianuarie 1749 Deces: 13 martie 1808
Titluri regale
Predecesor:
Frederick V
Rege al Danemarcei
1766–1808
Succesor:
Frederick VI
Rege al Norvegiei
1766–1808