Christian al V-lea al Danemarcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Christian al V-lea
Rege al Danemarcei și rege al Norvegiei
Christian V of Denmark.jpg
Date personale
Născut 15 aprilie 1646(1646-04-15)
Castelul Duborg, Flensburg
Decedat (53 de ani)
Copenhaga
Înmormântat Catedrala Roskilde
Părinți Frederic al III-lea al Danemarcei
Sophie Amalie de Brunswick-Lüneburg Modificați la Wikidata
Frați și surori Prințesa Ana Sofia a Danemarcei
Prințesa Wilhelmina Ernestine a Danemarcei
Ulrica Eleonora a Danemarcei
Ulrik Frederik Gyldenløve[*]
Prințul George al Danemarcei
Prințesa Frederica Amalia a Danemarcei Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Charlotte Amalie of Hesse-Kassel
Copii Frederic al IV-lea al Danemarcei
Prințesa Sophia Hedwig a Danemarcei
Cetățenie Flag of Norway.svg Norvegia
Flag of Denmark.svg Danemarca Modificați la Wikidata
Religie luteranism Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Oldenburg
Domnie
Domnie 1670–1699
Predecesor Frederic III
Succesor Frederic IV

Christian al V-lea (15 aprilie 164625 august 1699), a fost rege al Danemarcei și al Norvegiei din 1670 până în 1699. A fost fiul regelui Frederic al III-lea al Danemarcei și al reginei Sophie Amalie de Braunschweig-Lüneburg. S-a căsătorit cu Charlotte Amalie de Hesse-Kassel la 14 mai 1667 la Nykøbing și a devenit rege la 9 februarie 1670.

Tinerețea[modificare | modificare sursă]

Cristian a fost ales succesor al tatălui său în iunie 1650, cu toate acestea, nu a era în virtutea lui să aleagă, ci a rezultat succesiunea automată, care fusese autorizată prin Legea Regala în 1665. În august în același ani, el a fost primit ca atare la Copenhaga, în septembrie, în Odense și Viborg, și în iulie 1656, în Christiania, Norvegia. Cristian a fost sub conducerea lui Christoffer Parsberg într-o călătorie lungă în străinătate, în Olanda, Anglia, Franța și acasă prin Germania. El a primit prin această călătorie, posibilitatea de a vedea absolutismul cum avansează în realizarea sa cea mai splendidă sub tânărul Ludovic al XIV-lea, și teoria dreptului divin al regilor. În august 1663, Cristian s-a întors acasă. Fiind primul care a fost urcat pe tron ca rege unic, la încoronarea și ungerea sa ca rege în 1671, a fost introdus un nou brand ceremonial magnific și au fost achiziționate noi bijuterii pentru prețioasa coroană.

Domnia[modificare | modificare sursă]

Christian al V-lea a fost un rege popular dar imaginea lui a fost umbrită de încercarea sa nereușită să recâștige Skåneland pentru Danemarca în al doilea război scanian. Războiul a epuizat resursele economice ale Danemarcei.[1]

Reacția lui Cristian de a apela la oamenii de rând poate fi explicată prin faptul că a permis danezilor obișnuiți să intre în serviciul de stat, dar încercările sale de a restrânge influența însemnau continuarea tatălui său față de absolutim. Pentru a se acomoda cu non-aristocrații în serviciul de stat, el a creat noi rânduri nobile și de baroni.

După Războiul Scanian, sora lui, prințesa Ulrike Eleonora a Danemarcei, s-a căsătorit cu regele suedez Carol al XI-lea, a cărui mamă a fost un susținător solid al ducelui de Holstein-Gottorp. În ciuda legăturilor de familie, un război între cumnați a fost aproape din nou în 1689, când Carol al XI-lea aproape a provocat o confruntare cu Danemarca, prin sprijinul său cu exilatul Cristian Albert, Duce de Holstein-Gottorp la pretențiile sale la Holstein-Gottorp în Schleswig-Holstein.

La fel ca și Carol al XI-lea, care nu a ieșit niciodată din Suedia, Cristian al V-lea a vorbit numai limba germană și daneză, si prin urmare, a fost de multe ori considerat a fi prost educat din cauza incapacității sale de a comunica cu diplomații străini. Cristian a fost, de asemenea, considerat de multe ori a fi dependent de consilieri și de surse contemporane. Monarhul danez nu a făcut nimic pentru a risipi această noțiune. În memoriile sale, el și-a enumerat lucrurile de interes principal în viața sa, și anume vânătoarea, a face dragoste, războiul și afacerile maritime.

El a introdus Codul Danez în 1683, primul cod de legi pentru toată Danemarca. Acesta a fost urmat de către Codul Norvegian în 1687. De asemenea a mai introdus registrul funciar în 1688, prin care încerca să lucreze în afara valorii terenului a monarhiei unite, în scopul de a crea o impozitare mai exactă. În timpul domniei sale, știința a cunoscut o epocă de aur, datorită lucrărilor astronomului Ole Rømer, în ciuda lipsei de interes personal al regelui pentru cunoștințele științifice. A murit după un accident de vânătoare și a fost înmormântat la Catedrala Roskilde.

Familia[modificare | modificare sursă]

Cristian a avut opt copii cu soția sa și cinci cu amanta sa oficială. El a introdus-o public pe amanta sa de numai 16 ani, Sofia Amalie Molie (1654-1719), la curtea sa în 1672, o mișcare care a insultat-o pe soția sa. Amanta lui a fost fiica fostului său tutore, Poul Moth, și a făcut-o contesă de Samsø la 31 decembrie 1677. Copii legitimi cu regina Charlotte Amalie:

 • Frederick al IV-lea
 • Cristian Vilhelm
 • Cristian
 • Sophie Hedevig
 • Carol
 • Christiane Charlotte
 • Vilhelm

Copii nelegitimi cu amanta sa oficială, Contesa de Samsø:

 • Christiane Gyldenløve
 • Christian Gyldenløve
 • Sophie Christiane Gyldenløve
 • Anna Christiane Gyldenløve
 • Ulrik Christian Gyldenløve

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

 • Written by the Frederiksborg's historian staff on the official website of the institution.
 • "Christian V." (2007). In Encyclopædia Britannica. Retrieved 9 January 2007, from Encyclopædia Britannica Online.
 • Jespersen, Knud J.V. The Introduction of Absolutism. Gyldendal Leksikon, quoted by The Ministry of Foreign Affairs of Denmark, on Denmark's official web site.
 • Nielsen, Kay Søren (1999). Christian V – Konge og sportsmand. The Royal Danish Arsenal Museum, Net Publications, 1999.
 • Upton, Anthony F. (1998). Charles XI and Swedish Absolutism, 1660–1697. Cambridge University Press, 1998. ISBN 0-521-57390-4.
 • Jespersen, Knud J.V. Denmark as a Modern Bureaucracy. Gyldendal Leksikon, quoted by The Ministry of Foreign Affairs of Denmark, on Denmark's official web site.

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ "Christian V." (2007). In Encyclopædia Britannica. Accesat pe 9 ianuarie 2007, Encyclopædia Britannica Online.