Sari la conținut

Olaf I al Danemarcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Olaf I al Danemarcei
Date personale
Născut1050
Danemarca, Regatul Danemarcei⁠(d) Modificați la Wikidata
Decedat18 august 1095 (44–45 de ani)
Danemarca, Regatul Danemarcei⁠(d) Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale Modificați la Wikidata
PărințiSvend al II-lea al Danemarcei
Frați și suroriIngrid Svendsdatter[*][[Ingrid Svendsdatter (Queen consort of Norway)|​]]
Sigrid Svendsdatter[*][[Sigrid Svendsdatter (Danish princess)|​]]
Svend Korsfarer[*][[Svend Korsfarer (Danish crusader)|​]]
Knut al IV-lea al Danemarcei
Harald al III-lea al Danemarcei
Eric I al Danemarcei
Niels al Danemarcei
Svend Tronkræver[*][[Svend Tronkræver (Danish prince)|​]]
Benedikt[*][[Benedikt (son of Danish King Sven Estridsen)|​]]
Gunhild Anundsdotter[*][[Gunhild Anundsdotter (Swedish princess, Danish queen consort)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuIngegerd de Norvegia
CopiiPrințesa Ulvhild
Religiecreștinism Modificați la Wikidata
Ocupațiemonarh Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiDanemarca Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteLimba daneză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titlurirege[*]
Familie nobiliarăCasa de Estridsen
Rege al Danemarcei
Domnie1086–1095
PredecesorKnut al IV-lea al Danemarcei
SuccesorEric I al Danemarcei

Olaf I (1050 - 18 august 1095) a fost regele Danemarcei din 1086 până în 1095, după moartea fratelui său Knut al IV-lea al Danemarcei. Olaf a fost fiul lui Svend al II-lea al Danemarcei și al treilea fiu care a devenit rege. A fost căsătorit cu Ingegard, fiica lui Harald al III-lea al Norvegiei, însă nu au avut copii. A fost succedat de fratele său Eric I al Danemarcei.

După ce Knut a fost ucis în Catedrala Sf. Alban, în Odende, în iulie 1086, după o rebeliune în Iutlanda de Nord, Olaf a fost proclamat rege la adunarea de la Viborg, deși el se afla încă în Flandra. A fost făcut un angajament pentru a-l schimba pe Olaf pentru fratele său mai mic, Neils, pentru a permite ca Olaf să se întoarcă în Danemarca. La întoarcerea lui Olaf, Eric a fugit în Scania. Olaf a fost al treilea dintre fii lui Svend care a devenit rege al Danemarcei.

Domnia lui Olaf a fost afectată de mulți ani consecutivi de eșecuri de cultivare și foamete. Potrivit lui Arild Hvitfeldt, în acei ani, primăvara a fost atât de uscată încât câmpurile arătau ca și cum ar fi fost arse, iar în toamnă, cerul s-a deschis și ploaia a căzut atât de des încât oamenii pluteau pe bucăți de lemn pentru a tăia cerealele care crescuseră deasupra apei. Foametea oamenilor a crescut atât de mult încât au săpat pământul în căutarea rădăcinilor. Cei bogați au devenit mai slabi și cei săraci au murit de foame. Boala și foametea i-au vizat pe toți. În primele încercări timpurii de a obține canonizarea lui Knut, lui Olaf i s-a dat porecla de Înfometatul, în scopul de a mări splendoarea lui Knut. La acel momentul s-a confirmat că foametea a fost adusă de Dumnezeu ca pedeapsă divină pentru sacrilegiul lui Knut. Cronicarul Saxo Grammaticus a descris foamea ca un fenomen strict danez, deși aceasta a fost descrisă mai târziu ca fiind o problemă generală a Europei în acei ani.

Probabil Olaf a tăiat legăturile daneze cu mișcarea de reformă a Papei, sprijinindu-l pe Wibert din Ravenna, care era antipapă. În timpul domniei lui Olaf, unele din legile lui Knut au fost abrogate, iar puterea clerului și regalitatea s-a redus la favoarea magnaților. Când Skjalm Hvide i-a solicitat sprijinul lui Olaf pentru a răzbuna moartea fratelui său, Olaf nu a putut aduna puterea necesară pentru a-l ajuta. Magnații au devenit mult mai implicați în lucrările Bisericii și Asser Svendsen a fost numit de Olaf, Arhiepiscop de Lund în 1089.

Olaf a murit pe 18 august 1095 în circumstanțe misterioase. Unii speculează că el s-ar fi sinucis sau că a fost sacrificat în numele poporului ghinionist. Saxo Grammaticus scrie că de bunăvoie s-a dat pe sine pentru a scăpa țara de ghinion și a cerut ca totul să cadă pe capul lui. Așadar, el și-a oferit viața pentru conaționalii săi. El este singurul monarh danez a cărui loc de înmormântare este necunoscut. Acesta a spus că trupul său a fost împărțit între regiunile Danemarcei ca un fel de țap ispășitor, care avea să ia sângele vinii din Danemarca și să restaureze averea sa anterioară. Olaf a fost urmat la tron de Eric I al Danemarcei.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Monarkiet i Danmark - Kongerækken at The Danish Monarchy
  • Stefan Pajung, Oluf Hunger 1050-1095, Aarhus University, 22 ianuarie 2010
  • Bricka, Carl Frederik, Dansk Biografisk Lexikon, vol. XII [Münch - Peirup], 1898, pp.423-425.
  • Oluf 1. Hunger at Gyldendals Åbne Encyklopædi
  • Saxo Grammaticus about Olaf Hunger in Danish
  • Oluf I. Hunger King of Denmark at Skeel.info