Frederic al IX-lea al Danemarcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Frederic al IX-lea
Date personale
Nume la naștereChristian Frederik Franz Michael Carl Valdemar Georg
Născut11 martie 1899(1899-03-11)
Palatul Sorgenfri
Decedat (72 de ani)
Palatul Amalienborg, Copenhaga
ÎnmormântatCatedrala Roskilde
Cauza decesuluicauze naturale (pneumonie) Modificați la Wikidata
PărințiChristian al X-lea al Danemarcei
Alexandrine de Mecklenburg-Schwerin
Frați și suroriPrințul Knud al Danemarcei Modificați la Wikidata
Căsătorit cuIngrid a Suediei
CopiiMargareta a II-a a Danemarcei
Prințesa Benedikte
Anne-Marie, regină a Greciei
Cetățenie Regatul Danemarcei[*] Modificați la Wikidata
Religieluteranism Modificați la Wikidata
Ocupațiemonarh
muzician Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteLimba daneză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluri Prins af Danmark[*][[Prins af Danmark (Danish royal title for male members of the Danish Royal Family)|​]] ()
Prinț moștenitor ()
Konge af Danmark[*][[Konge af Danmark (Title held by the male Monarch of Denmark)|​]] ()
Familie nobiliarăCasa de Glücksburg
Imn regalKong Kristian
Rege al Danemarcei
Domnie20 aprilie 1947 - 14 ianuarie 1972
PredecesorChristian X
SuccesorMargareta II
Semnătură

Frederic al IX-lea (Christian Frederik Franz Michael Carl Valdemar Georg) (11 martie 189914 ianuarie 1972) a fost rege al Danemarcei din 20 aprilie 1947 până la moarte sa. A fost fiul regelui Christian al X-lea al Danemarcei și al reginei Alexandrine, născută ducesă de Mecklenburg.

Naștere și familie[modificare | modificare sursă]

Prințul Frederic în 1914.

Prințul Frederic s-a născut la 11 martie 1899 la Palatul Sorgenfri în Kongens Lyngby în timpul domniei străbunicului său regele Christian al IX-lea. Tatăl său a fost Prințul Christian al Danemarcei (mai târziu regele Christian al X-lea), fiul cel mare al Prințului Moștenitor Frederic și al soției acestuia, Prințesa Louise a Suediei (mai târziu regele Frederic al VIII-lea și regina Louise). Mama sa a fost Alexandrine de Mecklenburg-Schwerin, fiica lui Frederic Francisc al III-lea, Mare Duce de Mecklenburg-Schwerin și a Marii Ducese Anastasia Mikhailovna a Rusiei.

A fost botezat la Palatul Sorgenfri la 9 aprilie 1899. Micul prinț a avut 21 de nași; printre ei străbunicul său Christian al IX-lea al Danemarcei, Nicolae al II-lea al Rusiei, George I al Greciei, Oscar al II-lea al Suediei, bunicul său Prințul Moștenitor Frederic al Danemarcei, Prințul de Wales (mai târziu regele Edward al VII-lea al Regatului Unit) și unchiul său Frederic Francisc al IV-lea, Mare Duce de Mecklenburg-Schwerin.[1]

Singurul frate al lui Frederic, Knud, s-a născut la un an după Frederic.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Regele Christian al IX-lea a murit la 29 ianuarie 1906, când micul Frederic avea aproape șase ani, și bunicul său i-a succedat ca regele Frederic al VIII-lea. Tatăl micului prinț a devenit prinț moștenitor iar Frederic al doilea în linia de succesiune.

Șase ani mai târziu, la 14 mai 1912, regele Frederic al VIII-lea a murit și tatăl prințului Frederic i-a succedat la tron ca regele Christian al X-lea. Frederic însuși a devenit prinț moștenitor la 12 ani.

Prințul a fost educat la Academia Navală Regală (întrerupând tradiția regală de a alege o carieră în armată) și la Universitatea din Copenhaga. Ulterior reușește să obțină comanda unei flote daneze. Pe lângă pasiunea sa pentru mare, Frederic este pasionat și de muzică: conduce Orchestra Casei Regale și Orchestra Simfonică a Radioului danez.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

Fotografie de logodnă dintre Prințul Moștenitor Frederic și Prințesa Ingrid a Suediei în 1935.

În 1922, Frederic s-a logodit cu Prințesa Olga a Greciei și Danemarcei, verișoara sa de gradul doi și fiica Prințului Nicolae al Greciei și Danemarcei; totuși nunta nu a avut loc.

La 24 mai 1935, la Stockholm, s-a căsătorit cu Prințesa Ingrid a Suediei (1910–2000). Ea era fiica Prințului Moștenitor Gustaf Adolf (mai târziu regele Gustaf VI Adolf al Suediei) și a primei soții a acestuia, Prințesa Margaret de Connaught. Erau rude în câteva moduri. Ca descendenți ai regelui Oscar I al Suediei și ai lui Leopold, Mare Duce de Baden, ei erau verișori de gradul doi și trei. Ca descendenți ai țarului Pavel I al Rusiei, Frederic era verișor de gradul patru cu mama lui Ingrid.

Cuplul a avut trei fiice:

Domnie[modificare | modificare sursă]

Regele Frederic al IX-lea și regina Ingrid, anii 1950.

Din 1942 până în 1943, Frederic a fost regent în numele tatălui său care a fost temporar în incapacitate după ce a căzut de pe cal în octombrie 1942.

La 20 aprilie 1947 tatăl său a murit și Frederic i-a succedat la tron la vârsta de 48 de ani. A fost proclamat rege de la balconul Palatului Christiansborg de primul ministru Knud Kristensen.

Domnia lui Frederic a fost văzută ca o mare schimbare. Pe parcursul acestor ani, societatea daneză a scuturat restricțiile unei societăți agricole și a dezvoltat un stat al bunăstării. Și, ca o consecință a economiei în plină expansiune din anii 1960, femeile au intrat pe piața forței de muncă. Cu alte cuvinte, Danemarca a devenit o țară modernă, ​​ceea ce a însemnat noi cerințe cu privire la monarhie.

Succesiunea[modificare | modificare sursă]

Cum regele nu avea fii, era de așteptat ca fratele lui mai mic, Knud, să moștenească tronul, potrivit legii daneze de succesiune din 1853.

Totuși, în 1953, a trecut prin parlament Actul de Succesiune, care a modificat metoda de succesiune la cea a primogeniturii. Acest lucru însemna că, dacă nu există fii, fiicele puteau succede. Prin ordonanța din 27 martie 1953 succesiunea la tron a fost limitată la copiii regelui Christian al X-lea.

În urma unei pneumonii, regele a murit la 14 ianuarie 1972 la vârsta de 72 de ani. A fost succedat de fiica sa cea mare, Margareta, devenită Margareta a II-a după încoronare. Regina Ingrid i-a supraviețuit soțului ei 28 de ani. A murit la 7 noiembrie 2000.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Prinser og Prinsesser kommer også i kirkebogen”. The Danish State Archives. Accesat în . [nefuncțională]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Frederic al IX-lea al Danemarcei
Naștere: 11 martie 1899 Deces: 14 ianuarie 1972
Titluri regale
Predecesor:
Christian X
Rege al Danemarcei
1947–1972
Succesor:
Margareta II