Sari la conținut

Louise a Marii Britanii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Princess Louise
Princess Regală, Ducesă de Fife
Date personale
Nume la naștereLouise Victoria Alexandra Dagmar
Născută20 februarie 1867(1867-02-20)
Casa Marlborough, Londra
Decedată (63 de ani)
Portman Sq, Londra
ÎnmormântatăCastelul Windsor
PărințiEduard al VII-lea al Regatului Unit
Alexandra a Danemarcei
Frați și suroriPrințesa Victoria Alexandra a Regatului Unit
Maud de Wales
George al V-lea al Regatului Unit[1]
Albert Victor, Duce de Clarence[1]
Prințul Alexander John Modificați la Wikidata
Căsătorită cuAlexander Duff, Duce de Fife
CopiiAlastair, Marchiz de Macduff
Prințesa Alexandra, Ducesă de Fife
Prințesa Maud, Contesă de Southesk
Cetățenie Regatul Unit
 Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei (–) Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Anglicană Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriprințesă britanică[*] (din )
Princess of the United Kingdom[*][[Princess of the United Kingdom (title held by legitimate daughters of the Monarch of the United Kingdom)|​]] (din )
Princess Royal[*][[Princess Royal (British royal title)|​]] (din )
ducesă[*] (din )
contesă[*] ()
Familie nobiliarăCasa de Windsor
Casa de Saxa-Coburg și Gotha
Princess Royal[*][[Princess Royal (British royal title)|​]] Modificați la Wikidata
Domnie –
PredecesorPrințesa Victoria a Regatului Unit
SuccesorMary a Marii Britanii
Semnătură

Prințesa Louise, Ducesă de Fife (Louise, Victoria Alexandra Dagmar; 20 februarie 1867 - 4 ianuarie 1931) a fost cel de-al treilea copil și cea mai mare fiică a lui Eduard VII și a reginei Alexandra. A fost sora mai mică a regelui George al V-lea și a cincea deținătoare a titlului de Prințesă Regală.

Familie[modificare | modificare sursă]

S-a născut ca Prințesa Louise de Wales, la Casa Marlborough, reședința din Londra a părinților ei, atunci Prințul și Prințesa de Wales (mai târziu, Eduard VII și regina Alexandra). O mare parte a copilăriei ei a petrecut-o la Casa Sandringham, casa de la Norfolk a părinților ei.

A fost botezată la Casa Marlborough la 10 mai 1867 de Charles Longley, arhiepiscop de Canterbury. Nașii ei au fost: mătușile paterne – Alice, Prințesă de Hesse, Elena, Prințesă de Schleswig-Holstein și Prințesa Louise, Ducesă de Argyll; unchiul patern (prin căsătorie), Prințul Moștenitor Frederic al Prusiei; verișoara sa – Marea Ducesă Augusta de Mecklenburg-Strelitz; unchiul matern – Electorul Frederic Wilhelm de Hesse-Kassel; bunica maternă: regina Louise a Danemarcei – de la care a luat numele; unchiul matern - George I al Greciei; mătușa maternă - Țarina Maria Feodorovna a Rusiei; Ducele Karl de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg și Prințul Eduard de Saxa-Weimar-Eisenach.

La fel ca surorile sale, Prințesa Maud și Victoria, ea a primit o educație formală limitată. Bunica paternă a fost regina Victoria a Regatului Unit, iar bunicul matern a fost regele Christian al IX-lea al Danemarcei.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Louise, Prințesă Regală și Ducesă de Fife împreună cu fiicele ei Prințesa Maud de Fife (stânga) și Prințesa Alexandra de Fife (dreapta), ca 1911.

La 27 iulie 1889, Prințesa Louise s-a căsătorit cu Alexander Duff, al 6-lea Conte de Fife la Palatul Buckingham.[2] La două zile după nuntă, regina Victoria l-a numit pe soțul nepoatei sale Duce de Fife și Marchiz de Macduff.

Alexander era cu 18 ani mai mare decât Louise și erau verișori de gardul trei, ca descendenți ai regelui George al III-lea.

Ducele de Fife și Prințesa Louise, Ducesă de Fife au avut trei copii:

La 9 noiembrie 1905, Eduard al VII-lea a declarat-o pe Prințesa Louise Prințesă Regală, cea mai înaltă onoare acordată unei membre a familiei regale. În același timp, regele le-a acordat celor două fiice ale Prințesei Regale titlul de "prințesă a Marii Britanii și a Irlandei de Nord".

În decembrie 1911, în timp ce navigau în Egipt, Prințesa Regală și familia ei au naufragiat în largul coastei Marocului. Deși au scăpat nevătămați, Ducele de Fife s-a îmbolnăvit de pleurezie, probabil contactată ca urmare a naufragiului. El a murit la Assuan, Egipt, în ianuarie 1912 și Prințesa Alexandra i-a succedat la conducerea ducatului de Fife. Mai târziu, fiica sa cea mare, Prințesa Alexandra de Fife s-a căsătorit cu verișorul ei primar, Prințul Arthur de Connaught.

Prințesa Regală a murit în ianuarie 1931, la casa ei din Portman Square, Londra și a fost înmormântată la Castelul Windsor.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Kindred Britain 
  2. ^ Domnișoarele de onoare au fost: Maud și Victoria de Wales, Victoria Mary de Teck, Marie Louise, Helena Victoria de Schleswig-Holstein, Contesa Feodora, Lady Helena și Lady Victoria Gleichen

Vezi și[modificare | modificare sursă]