Eric de Pomerania

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Eric de Pomerania
Eric VII the Pomeranian of Denmark (photo 2010) crop.jpg
Date personale
Născut 1381/82
Castelul Rügenwalde, Pomerania
Decedat 3 mai 1459 (76–78 de ani)
Castelul Rügenwalde
Înmormântat Q1897799[*] Modificați la Wikidata
Părinți Wartislaw VII, Duke of Pomerania[*]
Maria of Mecklenburg-Schwerin[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Catherine of Pomerania, Countess Palatine of Neumarkt[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Philippa a Angliei
Cecilia (morganatic)
Copii Q9254868[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Norvegia Modificați la Wikidata
Religie creștinism Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Griffins
Rege al Norvegiei
Domnie 1389–1442
(de-facto din 1412)
Încoronare 1392 la Oslo
17 iunie 1397 la Kalmar
Predecesor Margareta I
Succesor Christopher I
Rege al Danemarcei
Domnie 1396–1439
(de-facto din 1412)
Încoronare 17 iunie 1397 la Kalmar
Predecesor Margareta I
Succesor Christopher I
Rege al Suediei
Domnie 1396–1439
(de-facto din 1412)
Încoronare 17 iunie 1397 la Kalmar
Predecesor Margareta I
Succesor Christopher I

Eric de Pomerania (1381 sau 1382 – 3 mai 1459) a fost regele Eric (Eirik) al III-lea al Norvegiei (1389–1442), regele Eric al VII-lea al Danemarcei (1396–1439) și regele Eric (Ericus)[1] al Suediei (1396–1439; cunoscut în istorie drept Erik av Pommern). A fost primul rege al Uniunii nordice de la Kalmar care i-a succedat mamei sale adoptive,Margareta I a Danemarcei.

Origine[modificare | modificare sursă]

Eric a fost fiul lui Wartislaw al VII-lea, Duce de Pomerania și al Mariei de Mecklenburg-Schwerin. Bunicii paterni au fost Boguslaw al V-lea, Duce de Pomerania și cea de-a doua soție, Adelheid de Brunswick-Grubenhagen. Bunicii materni au fost Henric al III-lea, Duce de Mecklenburg și Ingeborg a Danemarcei, Ducesă de Mecklenburg. Henric a fost rivalul lui Olaf Haakonsson în ceea ce a privit succesiunea daneză din 1375. Ingeborg a fost fiica regelui Valdemar al IV-lea al Danemarcei și a reginei Heilwig de Schleswig.[2]

Pretenția la tron[modificare | modificare sursă]

Eric de Pomerania

Eric s-a născut în 1382 la castelul Rügenwalde. Inițial numit Boguslaw, el a fost fiul al singurei nepoate în viață al regelui Valdemar al IV-lea al Danemarcei și, de asemenea, descendent al lui Magnus al III-lea al Suediei și Haakon al V-lea al Norvegiei.

La 2 august 1387, Olav Håkonsson, rege al Danemarcei și al Norvegiei, a murit pe neașteptate la vârsta de aproape 17 ani, pe când Boguslaw avea cinci ani. Mama lui, regina văduvă a Norvegiei, a adăugat propoziția "adevăratul moștenitor al Suediei" la lista titlurilor lui la încoronare. Pretenția lui Boguslaw la tronul Suediei a venit prin intermediul unchiului său Magnus al IV-lea al Suediei care a fost forțat să abdice de către nobilii suedezi. După abdicare, nobilii conduși de Bo Jonsson Grip l-au invitat pe contele Albert de Mecklenburg să preia tronul Suediei. Când Albert a încercat să reducă vastele lor moșii ei s-au întors repede împotriva lui.
Nobilii, inclusiv fostul său susținător Bo Jonsson Grip, cel mai mare proprietar din Suedia care controla o treime din toate teritoriile suedeze și care era cel mai bogat om din țară în afara familiei regale, au conspirat să scape de el.

Rigsråd (Consiliul danez) a ales-o pe regina Margareta drept "cea mai puternică Doamnă și regentă a regatului Danemarcei". Un an mai târziu, norvegienii au proclamat-o pe Margareta "regină conducătoare". Nobilimea suedeză a apelat la ajutorul regentului danez pentru a-l îndepărta pe Albert de pe tronul suedez. În 1388 mai mulți nobili suedezi i-au scris Margaretei spunându-i că dacă i-ar ajuta să scape de Albert ei ar numi-o regentă.

Margareta nu a pierdut timpul și a trimis o armată în Suedia pentru a-l ataca pe Albert, în timp ce nobilii suedezi au ridicat armata lor pentru a-l alunga din țară. În 1389, forțele lui Albert au fost învinse în bătălia de la Falköping în Västergötland. Albert și fiul lui Erik au fost capturați atunci când caii lor s-au împotmolit în noroi atât de adânc că nu au putut scăpa. Ei au fost puși în lanțuri și trimiși de regina Margareta în Scania, unde Albert a fost închis la castelul Lindholmen. A durat până în 1395 pentru ca Margareta să scoată afară din Stockholm pe susținătorii lui Albert. Ea a făcut dispoziții pentru cele trei regate, în cazul morții sale. Margareta a vrut ca regatele să fie unificate și pașnice și, prin urmare, l-a ales pe fiul nepoatei tatălui ei, Boguslaw, să fie numit moștenitor.

Tânărul Boguslaw era nepotul surorii Margaretei. În 1389 el a fost adus în Danemarca în fața reginei Margareta. Numele lui a fost schimbat în Eric, care suna mult mai nordic. La 8 septembrie 1389 el a fost salutat ca rege al Norvegiei la Ting în Trondheim. E posibil să fi fost încoronat rege al Norvegiei la Oslo în 1392 însă acest lucru e disputat. În 1396 a fost proclamat rege al Danemarcei și apoi al Suediei. La 17 iunie 1397, el a fost încoronat rege al celor trei țări nordice în catedrala de la Kalmar.
În același timp, a fost elaborat un tratat de uniune care va deveni cunoscut drept Uniunea de la Kalmar. Cu toate acestea, regina Margareta a rămas conducătorul de facto a celor trei regate, până la moartea ei în 1412.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Eric de Pomerania cu Margareta I a Danemarcei la încoronarea lui.

În 1402, regina Margareta a intrat în negocieri cu regele Henric al IV-lea al Angliei, cu privire la posibilitatea unei alianțe între regatul Angliei și Uniunea Nordică. Propunerea a fost pentru o dublă nuntă, prin care Eric se va căsători cu fiica lui Henric, Philippa, și fiul lui Henric, Prințul de Wales și viitorul rege Henric al V-lea, se va căsători cu sora lui Eric, Ecaterina.

Partea engleză a vrut aceste nunți pentru a sigila o alianță ofensivă între regatele nordice și Anglia, care ar fi putut conduce la implicarea Uniunii nordice de partea limbii engleze în Războiul de O Sută de Ani aflat în desfășurare împotriva regatului Franței. Regina Margareta a dus o politică externă consecventă de a nu se încurca în alianțe cu caracter obligatoriu și războaie străine. Ea a respins, prin urmare, propunerile părții engleze.

Nunta dublă nu a avut loc însă nunta lui Eric cu Philippa s-a negociat cu succes. La 26 octombrie 1406, la Lund, Eric s-a căsătorit cu Philippa care avea 13 ani. După moartea Philippei în 1430, ea a fost înlocuită de fosta doamnă de onoare Cecilia.

Domnie[modificare | modificare sursă]

Din surse contemporane, Eric apare ca un vizionar inteligent, energic și cu un caracter ferm. A fost, de asemenea, un om fermecător și un orator, calități pe care le-a demonstrat în marele turneu european din anii 1420. Ca defecte, se pare că a avut un temperament fierbinte, o lipsă de simț diplomatic, precum și o încăpățânare.

Sigiliul regal al lui Eric de Pomerania

Poate că cea mai importantă acțiune a lui Eric a fost introducerea taxelor pe sunet (Øresundtolden), în 1429, care avea să dureze până în 1857. Prin aceasta el a asigurat un mare venit stabil pentru împărăția lui. Astfel și-a arătat interesul față de comerțul danez și puterea navală. A fost contestat permanent de celelalte puteri baltice, în special în orașele hanseatice față de care el, de asemenea, a luptat. Un alt eveniment important a fost în 1417 când a făcut la Copenhaga o posesiune regală asigurându-i astfel statutul de capitală a Danemarcei.

În 1434, fermierii și minerii din Suedia au început o rebeliune națională și socială, care a fost folosită de nobilimea suedeză în scopul de a slăbi puterea regelui. El a trebuit să cedeze atât la cererile din Holsteiners cât și a Ligii Hanseatice. În Norvegia, o rebeliune condusă de Amund Sigurdsson (1400-1465), s-a răzvrătit împotriva regelui Eric și a oficialilor săi; au asediat Oslo și castelul Akershus. Când nobilimea daneză s-a opus domniei sale și a refuzat să ratifice alegerea sa ca Bogislaw al IX-lea, Duce de Pomerania ca următorul rege al Danemarcei, el a părăsit Danemarca și s-a stabilit la castelul său din Gotland, aparent într-un fel de "grevă regală", care a condus la detronarea acestuia de către consiliile naționale ale Danemarcei și Suediei în 1439.
Nobilimea norvegiană a rămas loială regelui Eric, iar în 1439 el i-a acordat lui Sigurd Jonsson titlul de drottsete, prin care putea să conducă Norvegia în numele regelui Eric. Dar, cu regele izolat în Gotland, nobilimea norvegiană, de asemenea, s-a simțit obligată să-l detroneze în 1440.

Timp de zece ani Eric a trăit la Gotland; în cele din urmă s-a întors în Pomerania unde a murit în 1459.

Duce de Pomerania[modificare | modificare sursă]

În 1440, Eric, care a fost detronat în Danemarca și Suedia, a fost succedat de nepotul său, Christopher de Bavaria, care a fost ales pentru scaunul de domnie. După ce a fost detronat ca rege în Suedia și Danemarca, Riksråd norvegian i-a rămas loial, cerându-i să devinbă doar rege al Norvegiei. El a refuzat oferta. Christopher, succesorul său, a murit în 1448, cu mult înainte de însuși Eric.

Următorul monarh a fost o rudă a lui Eric, Christian I al Danemarcei, care era fiul rivalului lui Eric, contele Theodoric de Oldenburg. Lui Eric i-a predat Gotland în schimbul permisiunii să plece în Pomerania.

Din 1449–59, Eric a succedat ca Bogislaw al IX-lea, Duce de Pomerania și a condus Pomerania-Rügenwalde, o parte mică a ducatului de Pomerania-Stolp,[3] sub numele de Eric I. A murit în 1459 la castelul Darłowo (germană:Rügenwalde).[4]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Eric de Pomerania la Wikimedia Commons