Margareta a II-a a Danemarcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte persoane cu același nume, vedeți Margareta a Danemarcei (dezambiguizare).
Margareta a II-a
Margareta a II-a în 2012
Margareta a II-a în 2012
Regină a Danemarcei
Domnie 14 ianuarie 1972 – prezent
&&&&&&&&&&&&&&44.&&&&&044 ani, &&&&&&&&&&&&&132.&&&&&0132 zile
Predecesor Frederik IX
Căsătorit(ă) cu Henrik, Prinț Consort al Danemarcei
Urmași Frederik al Danemarcei
Prințul Joachim al Danemarcei
Nume complet
Alexandrine Þórhildur Ingrid Margrethe
Casa regală Casa de Glücksburg
Tată Frederik al IX-lea al Danemarcei
Mamă Ingrid a Suediei
Naștere 16 aprilie 1940 (76 de ani)
Palatul Amalienborg, Copenhaga

Margareta a II-a (Alexandrine Þórhildur Ingrid Margrethe) (n. 16 aprilie 1940) este regina actuală a Danemarcei.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Prințesa Margareta s-a născut la Palatul Amalienborg, Copenhaga, fiind fiica prințului moștenitor Frederik al IX-lea al Danemarcei și a prințesei Ingrid. A fost botezată la 14 mai 1940. Pentru că regele Christian al X-lea a fost și rege al Islandei, ca un tribut adus oamenilor din Islanda, prințesa a primit și numele islandez Þórhildur.
Nașii prințesei au fost: regele Christian al X-lea al Danemarcei, Prințul Knud al Danemarcei, Prințul Axel al Danemarcei, regele Gustaf al V-lea al Suediei, Prințul Moștenitor Gustaf Adolf al Suediei, Prințul Gustaf Adolf al Suediei, Ducele de Connaught.

Margareta are două surori mai mici: Prințesa Benedikte a Danemarcei (n. 1944), care trăiește în Germania și regina Anne-Marie a Greciei (n. 1946), care trăiește la Londra.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Margareta descinde prin tatăl său din regii Danemarcei iar prin mama sa din suveranii suedezi. Bunicul matern a fost regele Gustav al VI-lea al Suediei iar bunica maternă, Margaret a Marii Britanii care era nepoata reginei Victoria.

Margareta s-a născut la o săptămână după invazia germană în Danemarca. După vârsta de cinci ani își începe școala într-o clasă special amenajată la palat.

În momentul nașterii ei, numai descendenții masculini puteau urca pe tronul Danemarcei, însă din motive de succesiune la tron, legile au fost modificate. Procesul de schimbare a constituției a început în 1947, când a devenit clar că regina Ingrid nu va mai avea alți copii. Moștenitorul prezumptiv era unchiul său, prințul Knud, însă popularitatea lui Frederick și a fiicei lui a început procesul complicat de modificare a constituției.
Această propunere a trebuit să fie trecută prin două parlamente și printr-un referendum, care a avut loc la 27 martie 1953. Noul act de succesiune permite descendenților feminini să acceadă la tronul Danemarcei similar cu cel utilizat în Regatul Unit.

După majorat devine regenta a regatului și face studii de drept și filozofie la Universitatea din Copenhaga. Ulterior studiază dreptul constituțional, științele politice și economice și limbile străine la universități prestigioase din lume.

Regele Frederik al IX-a a murit în 1972 și a fost succedat la tron de prințesa Margareta la 14 ianuarie 1972 care a devenit primul suveran danez de sex feminin.

La 10 iunie 1967, prințesa Margareta a Danemarcei s-a căsătorit cu un diplomat francez, Henri de Laborde de Monpezat, la Biserica Navale. Laborde de Monpezat a primit titlul de "Alteța Sa Regală Prințul Henrik de Danemarca". Din căsătorie au rezultat doi copii: Frederik André Henrik Christian, prințul moștenitor al Danemarcei care s-a născut la 26 mai 1968 și Joachim Holger Waldemar Christian, prinț al Danemarcei născut la 7 iunie 1969. Regina și Prințul Henrik au opt nepoți: prințul Christian, prințesa Isabella, Prințul Vincent, Prințesa Josephine, Prințul Nikolai, Prințul Felix, Prințul Henrik și Prințesa Athena.

Mottoul oficial al reginei este Ajutorul lui Dumnezeu, iubirea poporului, puterea Danemarcei.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Margareta a II-a a Danemarcei
Margareta a II-a a Danemarcei
Naștere: 16 april 1940
Titluri regale
Predecesor:
Frederick IX
Regină a Danemarcei
1972 – prezent
În funcție
Moștenitor:
Prințul Frederik