Sofia Magdalena de Brandenburg-Kulmbach

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sofia Magdalene de Brandenburg-Kulmbach
Sophiemagdalenedenmark.jpg
Date personale
Născută 28 noiembrie 1700
Castelul Schonberg
Decedată (69 de ani)
Palatul Christiansborg
Înmormântată catedrala Roskilde
Părinți Christian Heinrich, Margrave of Brandenburg-Bayreuth-Kulmbach[*]
Sophie Christiane of Wolfstein[*] Modificați la Wikidata
Frați și surori Sophie Caroline of Brandenburg-Kulmbach[*]
Frederick Christian, Margrave of Brandenburg-Bayreuth[*]
Georg Friedrich Karl
Albert Wolfgang of Brandenburg-Bayreuth[*]
Frederick Ernest of Brandenburg-Kulmbach[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cu Christian al VI-lea al Danemarcei
Copii Frederic al V-lea al Danemarcei
Louise, Ducesă de Saxa-Hildburghausen
Cetățenie Flag of Norway.svg Norvegia
Flag of Denmark.svg Danemarca
Flag of Germany.svg Germania Modificați la Wikidata
Religie luteranism Modificați la Wikidata
Ocupație doamnă de onoare Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Oldenburg
Casa de Hohenzollern
Regină a Danemarcei și Norvegiei
Domnie 1730–1746

Sofia Magdalena de Brandenburg-Kulmbach (28 noiembrie 170027 mai 1770) a fost regină a Danemarcei și Norvegiei, ca soție a regelui Christian al VI-lea al Danemarcei și al Norvegiei.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Castelul Schonberg ca fiica lui Christian Heinrich, Margraf de Brandenburg-Bayreuth-Kulmbach și a soției sale, Contesa Sophie Christiane de Wolfstein. A fost doamnă de onoare a reginei Poloniei, Christiane Eberhardine de Brandenburg-Bayreuth, unde Christian a venit să-și aleagă o soție.

La 7 august 1721 s-a căsătorit cu Prințul Christian. Ca prințesă moștenitoare ea a trăit discret cu soțul ei: cuplul s-a opus celei de-a doua căsătorii a regelui. Adesea ea este considerată că a fost în spatele faptului că soțul ei și-a încălcat promisiunea de a respecta și proteja drepturile văduvei tatălui său, Anne Sophie Reventlow.

Queen[modificare | modificare sursă]

Sofia Magdalena de Brandenburg-Kulmbach.

A devenit regină a Danemarcei în 1730. Viața cuplului regal a fost armonioasă iar soțul ei a respectat-o și a avut încredere în ea dar Sofia Magdalena a fost nepopulară. A fost acuzată că a creat un fel de cerc în jurul Curții și a familiei regale. Era văzută ca fiind arogantă și mândră. Trecutul ei într-un mediu religios a influențat introducerea pietismului la Curte.

Deși Curtea era strictă era luxoasă. Regina a fost foarte interesată de lux, pompă, modă și bijuterii și cheltuia mari sume de bani pe lux într-o perioadă de sărăcie a țării. Mai târziu a fost criticată că nu s-a lepădat de germana chiar dacă limba și cultura germană erau domninante la Curte înainte de venirea ei la Curte. N-a învățat niciodată daneza. Anturajul ei german a primit poziții importante în defavoarea danezilor. Sora ei, Sofia Carolina de Brandenburg-Kulmbach a trăit la curtea daneză din 1740 și existau zvonuri că ar fi fost amanta regelui.

În 1732 a înființat Ordinul Uniunii Perfecte acordat numai femeilor care aveau căsnicii fericite. În 1737 a fondat catedrala Vallö, o mănăstire de maici pentru nobile necăsătorite.

A construit Palatul Hirschholm unde a locuit după ce a devenit văduvă în 1746. A fost în termeni mai buni cu nepoții ei decât cu copiii ei. În timpul vizitei nepotului ei Christian, l-a răsfățat atât de tare încât după aceea a fost imposibil să te mai înțelegi cu el. Sofia Magdalena și-a petrecut ultimii ani având o sănătate precară sau după cum s-a spus în ipohondrie.

A murit la Palatul Christiansborg la vârsta de 69 de ani și a fost înmormântată la catedrala Roskilde.