Eystein I al Norvegiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Lua error în mw.wikibase.entity.lua la linia 88: data.schemaVersion must be a number, got nil instead.

Eystein Magnusson - în norvegiană: Øystein Magnusson - (c. 1088 – 29 august 1123) a fost regele Norvegiei din 1103 până în 1123, împreună cu frații săi, Sigurd Cruciatul și Olaf Magnusson.

În timp ce Sigurd a câștigat faima ca rege războinic, Eystein a fost posterizat în legende ca un rege pașnic, care a rămas acasă în Norvegia și a îmbunătățit țara. Deși Eystein nu a fost implicat niciodată în război, se cunosc puține informații despre el, în ciuda domniei sale lungi de 20 de ani. Eystein a câștigat totuși afecțiunea oamenilor săi și a fost foarte apreciat de către scriitorii istorici care au scris despre ei. Domnia lui Eystein și Sigurd a devenit cea mai lungă co-guvernare din istoria Norvegiei.

Deși literatura de specialitate de mai târziu povestește întâmplări despre cei doi regi, Eystein este cunoscut pentru că a îmbunătățit infrastructura și a ridicat clădiri și biserici, în special pe coasta de vest, în Norvegia și Trøndelag, de la Bergen la centrul de pescuit din Lofoten, în nord. Activitățile lui au fost centrate mai ales în Bergen, care a devenit un nod important de comerț internațional pentru pești. Activitățile sale în Bergen au inclus mutarea scaunul regal într-o locație mai centrală a orașului și construirea unui nou palat regal, precum și construirea bisericilor și Abației Munkeliv. Eystein a murit în august 1123 iar fratele său Sigurd a devenit unicul rege norvegian.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • "Eystein I Magnusson". Britannica. Retrieved 1 March 2013.
  • Krag, Claus. "Øystein 1 Magnusson". Norsk biografisk leksikon (in Norwegian). Retrieved 1 March 2013.
  • Krag, Claus. "Sigurd 1 Magnusson Jorsalfare". Norsk biografisk leksikon (in Norwegian). Retrieved 1 March 2013.
  • Saga of Sigurd the Crusader and his brothers Eystein and Olaf, chapter 18.
  • Krag (1995) p. 175
  • The Ancient History of the Norwegian Kings, chapter 32, footnote 316.
  • Saga of Sigurd the Crusader and his brothers Eystein and Olaf, chapter 27.