Knut al V-lea al Danemarcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Knut al V-lea al Danemarcei
Knud 5. Magnussen coin.jpg
Rege al Danemarcei
Domnie 1146–1157
Predecesor Eric al III-lea al Danemarcei
Succesor Valdemar I al Danemarcei
Căsătorit(ă) cu Elena a Suediei
Urmași Neils
Knud
Valdemar
Brigitte
Hildegard
Ingerd
Casa regală Casa de Estridsen
Tată Magnus I al Suediei
Mamă Richeza a Poloniei
Naștere 1129
Deces 9 august 1157 (27–28 de ani)
Roskilde, Danemarca
Înmormântare Catedrala Viborg

Knut Magnussen (1129 - 9 august 1157) a fost regele Danemarcei din 1146 până în 1157, fiind co-domnitor în alianță cu Svend al II-lea al Danemarcei și Valdemar I al Danemarcei.

Knut a fost născut în jurul anului 1129, fiind fiul regelui Magnus I al Suediei. După abdicarea lui Eric al III-lea în 1146, magnații din Iutlanda l-au declarat rege, în timp ce magnații din Zeelanda și Scania l-au declarat rege pe Svend, nepotul lui Knut Lavard pe care Magnus la ucis în 1131.

În anii următori, Knut a încercat în zadar să-l învingă pe Svend al III-lea în Zeelanda pentru controlul complet asupra Danemarcei. În 1147, Knut și Svend s-au unit pentru Cruciada Wendish, care s-a încheiat cu rearpinderea certurilor dintre ei. Svend și vărul său, Ducele Valdemar, fiul lui Knut Lavard, l-au învins pe Knut în Iutlanda, în 1150 iar Knut a fugit la socrul său, Sverker I al Suediei. Knut a încercat de mai multe ori să recucerească țara însă fără succes, apelând la Frederick Barbarossa pentru ajutor. Compromisul din 1152, care a fost susținut de Valdemar, l-a făcut pe Knut co-guvernatorul inferior lui Svend. Cu toate acestea, Svend a decis să nu se țină de înțelegerile dintre ei.

Knut a format o alianță cu Valdemar și Sverker, a cărui fiică, Helena a Suediei, a fost căsătorită cu Knut. Svend a fugit din Danemarca în 1154 și Knut a încheiat un acord cu Valdemar, făcându-l co-domnitor sub numele de Valdemar I. Knut a fost un rege inferior lui Valdemar și după reîntoarcerea lui Svned în Danemarca, un compromis final a fost dat în 1157, sub presiunea magnaților danezi. Svend, Knut și Valdemar au fost numiți co-domnitori, Knut guvernând în Zeelanda. În timpul banchetului de pace de la Roskilde din 9 august 1157, Svend a încercat să-i omoare pe cei doi rivali ai săi. Knut a fost ucis de către unul din războinicii lui Svend.

Sora vitregă a lui Knut, Sofia de Minsk, s-a căsătorit cu Valdemar, care l-au răzbunat pe Knut în același an, prin uciderea lui Svend în bătălia de la Frathe Heath, câștigând Danemarca pentru el.

Copii[modificare | modificare sursă]

La zece ani înainte de moartea sa, Knut s-a căsătorit cu Elena a Suediei, însă cei doi nu au avut copii. Knut a avut câteva amante cu care a conceput următorii copii:

 • Neils, a devenit călugăr
 • Knud
 • Valdemar, a fost Episcop de Schleswig și Prinț-Arhiepiscop de Bremen
 • Brigitte, s-a căsătorit cu Bernhard, Conte de Anhalt
 • Hildegard, s-a căsătorit cu Jaromar I, Prinț de Rugia
 • Ingerd; s-a căsătorit cu Cazimir al II-lea, Duce de Pomerania
 • o altă fiică care s-a căsătorit cu Bogislav al III-lea Schlawe

Referințe[modificare | modificare sursă]

 • Monarkiet i Danmark – Kongerækken at The Danish Monarchy
 • Knud 5. Magnussen at Gyldendals Åbne Encyklopædi
 • Bricka, Carl Frederik (ed.), Dansk Biografisk Lexikon, vol. IX [Jyde – Køtschau], 1895. "Knud (Magnussen)", Hans Olrik, pp.263–264.
 • Skt. Niels af Århus (11??-1180) by Aarhus Municipal Library
 • Kings and Queens of Denmark – Knud III at JMarcussen.dk