Valdemar al III-lea al Danemarcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Valdemar al III-lea al Danemarcei
Rege al Danemarcei
Domnie 1326–1329
Predecesor Christopher al II-lea al Danemarcei
Succesor Christopher al II-lea al Danemarcei
Căsătorit(ă) cu Richardis de Schwerin
Urmași Valdemar
Henry, Duce de Schleswig
Casa regală Casa de Estridsen
Tată Eric al II-lea, Duce de Schleswig
Mamă Adelaide de Holstein-Rendsburg
Naștere 1314
Deces 1364

Valdemar al III-lea (1314 - 1364) a fost regele Danemarcei din 1326 până în 1329, pentru scurt timp ca minor, precum și în 1325 - 1326 și 1330 - 1364 ca Duce de Schleswig. El a fost un rege rival poziționat împotriva lui Christopher al II-lea al Danemarcei. El a abdicat de la tron.

Tatălui lui Valdemar a fost Ducele Eric al II-lea de Schleswig și mama sa a fost Adelaide , fiica lui Henric I de Rendsborg .

Când ruda sa îndepărtată și șeful filialei regelui rival Christopher al II-lea al Danemarcei a fost exilat din regatul său ,Holsteiner și nobilii danezi au fost nevoiti să aleagă un nou rege. Alegerea lor a fost cea a Ducelui Valdemar al V-lea de Schleswig în vârstă de 11 ani, care era capul ramurii coborâte din regele Abel al Danemarcei. Din cauza vârstei sale, unchiul său matern, puternicul Conte de Rendsborg Gerhard, a fost numit în funcția de regent și gardian.

Ascensiunea la tron a fost la fel de strictă ca cea a lui Christopher. Au existat unele prevederi, cum ar fi castelele regale din Scania care trebuiau demolate, iar toți nobilii au primit dreptul de a-și fortifica gospodăriile lor. Cel mai important acord a fost așa-numitul Constitutio Valdemariana, care promitea ca în viitor, aceași persoană nu ar fi putut fi conducător în Slesvig și Danemarca în același timp.

Valdemar a renunțat la patrimoniul său, Schleswig, oferindu-l unchiului și garnianului său, astfel primul Holstein avea să devină Duce. Danemarca era acum deținută în totalitate de către anumiți nobili, iar acest lucru nu a fost primit bine de către țărani. O parte din nobilii au fost străini , și mulți au instituit noi taxe. În 1328 , țăranii din Zeelanda s-au răzvrătit însă revolta a fost înăbușită.

În 1340, singura sa soră, Helvig de Schleswig s-a căsătorit cu Valdemar al IV-lea, noul rege al Danemarcei. Restul domniei sale, el a condus o politică schimbătoare.

Valdemar a murit în 1364. El a fost căsătorit cu Richardis de Schwerin, fiica contelui Günzelin al VI-lea de. Ei au avut doi fii, Valdemar (1338-1360) și Henric (1342-1375) Schwerin-Wittenburg.