Eric al III-lea al Danemarcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Eric al III-lea al Danemarcei
Erik lam.jpg
Date personale
Născut 1120
Decedat 27 august 1146 (25–26 de ani)
Odense
Înmormântat Catedrala St. Canute, Odense
Părinți Hakon Sunnivasson[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Lutgard de Salzwedel
Copii Magnus Eriksen (nelegitim)
Cetățenie Flag of Denmark.svg Danemarca Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Estridsen
Rege al Danemarcei
Domnie 1137–1146
Predecesor Eric al II-lea al Danemarcei
Succesor Svend al III-lea al Danemarcei
Knut al V-lea al Danemarcei
Valdemar I al Danemarcei

Eric al III-lea (1120 - 27 august 1146) a fost regele Danemarcei din 1137 până în 1146. A fost fiul lui Eric I al Danemarcei și nepotul lui Eric al II-lea al Danemarcei, pe care l-a succedat la tron. El a abdicat în 1146, fiind primul și singurul monarh danez care a făcut asta. Succesiunea sa a avut loc în perioada războiului civil dintre Svend al III-lea al Danemarcei, Knut al V-lea al Danemarcei și Valdemar I al Danemarcei.

Eric a fost născut la Funen. Mama lui a fost prințesa Ragnhild a Danemarcei, fiica lui Eric I al Danemarcei, iar tatăl său a fost nobilul danez Hakon Sunnivasson, un strănepot al regelui Magnus I al Norvegiei și al Danemarcei. Eric a fost nepotul lui Eric al II-lea al Danemarcei, luptând pentru el în bătălia de la Fotevik în 1134, urmându-l la tron când acesta a fost ucis în 1137. Nu se cunosc foarte multe detalii despre domnia lui Eric. Cronicarii contemporani nu sunt de acord cu personalitatea acestui rege și e portretizat atât ca un om pasiv cât și ca unul indecis, precum și un luptător dornic și curajos.

Eric a trebuit să lupte pentru domnia împotriva vărului său, Olaf Haraldsen. Olaf a stabilit o bază de putere în Scania în 1139 și a încercat să cucerească tronul, până când Eric l-a învins și l-a ucis în 1141, în apropiere Helsingborg. În timpul războaielor civile, slavii de vest au precheziționat coasta daneză fără să întâmpine multă rezistență. Eric l-a sprijinit pe Magnus cel Orb și pe Sigurd Slembe în războaiele civile norvegiene.

În 1146, Eric a abdicat de la tron, fiind singurul și unicul rege danez din istorie care a făcut asta, motivele fiind necunoscute. S-a retras la Abația St. Knut unde a murit pe 27 august 1146. Abdicarea sa poate fi explicată fie din cauza incapacității sale de a guverna fie suferea de o boală care în cele din urmă l-a ucis.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Monarkiet i Danmark - Kongerækken at The Danish Monarchy
  • Erik 3. Lam at Gyldendals Åbne Encyklopædi
  • Carl Frederik Bricka (1887–1905). "Hakon Jyde". Dansk biografisk Lexikon (in Danish) VI. pp. 489–490. Retrieved 4 February 2011.
  • Stefan Pajung, Erik Lam ca. 1100-1147, Aarhus University, January 20, 2010
  • Carl Frederik Bricka, Dansk Biografisk Lexikon, vol. IV [Clemens - Eynden], 1890, pp.541-542.