Eric al III-lea al Danemarcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Eric al III-lea al Danemarcei
Erik lam.jpg
Date personale
Născut1120
Decedat27 august 1146 (25–26 de ani)
Odense
ÎnmormântatCatedrala St. Canute, Odense
Cauza decesuluicauze naturale Modificați la Wikidata
PărințiHakon Sunnivasson
Ragnhild a Danemarcei
Căsătorit cuLutgard de Salzwedel
CopiiMagnus Eriksen (nelegitim)
Ocupațiemonarh Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titlurirege[*]
Familie nobiliarăCasa de Estridsen
Rege al Danemarcei
Domnie1137–1146
PredecesorEric al II-lea al Danemarcei
SuccesorSvend al III-lea al Danemarcei
Knut al V-lea al Danemarcei
Valdemar I al Danemarcei

Eric al III-lea (1120 - 27 august 1146) a fost regele Danemarcei din 1137 până în 1146. A fost fiul lui Eric I al Danemarcei și nepotul lui Eric al II-lea al Danemarcei, pe care l-a succedat la tron. El a abdicat în 1146, fiind primul și singurul monarh danez care a făcut asta. Succesiunea sa a avut loc în perioada războiului civil dintre Svend al III-lea al Danemarcei, Knut al V-lea al Danemarcei și Valdemar I al Danemarcei.

Eric a fost născut la Funen. Mama lui a fost prințesa Ragnhild a Danemarcei, fiica lui Eric I al Danemarcei, iar tatăl său a fost nobilul danez Hakon Sunnivasson, un strănepot al regelui Magnus I al Norvegiei și al Danemarcei. Eric a fost nepotul lui Eric al II-lea al Danemarcei, luptând pentru el în bătălia de la Fotevik în 1134, urmându-l la tron când acesta a fost ucis în 1137. Nu se cunosc foarte multe detalii despre domnia lui Eric. Cronicarii contemporani nu sunt de acord cu personalitatea acestui rege și e portretizat atât ca un om pasiv cât și ca unul indecis, precum și un luptător dornic și curajos.

Eric a trebuit să lupte pentru domnie împotriva vărului său, Olaf Haraldsen. Olaf a stabilit o bază de putere în Scania în 1139 și a încercat să cucerească tronul, până când Eric l-a învins și l-a ucis în 1141, în apropiere de Helsingborg. În timpul războaielor civile, slavii de vest au percheziționat coasta daneză fără să întâmpine multă rezistență. Eric i-a sprijinit pe Magnus cel Orb și pe Sigurd Slembe în războaiele civile norvegiene.

În 1146, Eric a abdicat de la tron, fiind singurul și unicul rege danez din istorie care a făcut acest lucru, motivele fiind necunoscute. S-a retras la Abația St. Knut unde a murit pe 27 august 1146. Abdicarea sa poate fi explicată prin incapacitatea sa de a guverna sau prin boala de care suferea și care, în cele din urmă, l-a ucis.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Monarkiet i Danmark - Kongerækken at The Danish Monarchy
  • Erik 3. Lam at Gyldendals Åbne Encyklopædi
  • Carl Frederik Bricka (1887–1905). "Hakon Jyde". Dansk biografisk Lexikon (in Danish) VI. pp. 489–490. Retrieved 4 February 2011.
  • Stefan Pajung, Erik Lam ca. 1100-1147, Aarhus University, 20 ianuarie 2010
  • Carl Frederik Bricka, Dansk Biografisk Lexikon, vol. IV [Clemens - Eynden], 1890, pp.541-542.