Abel al Danemarcei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Abel al Danemarcei
Kong abel.jpg
Rege al Danemarcei
Domnie 1 noiembrie 1250 – 29 iunie 1252
Încoronare 1 noiembrie 1250
Predecesor Eric al IV-lea al Danemarcei
Succesor Christopher I al Danemarcei
Căsătorit(ă) cu Matilda de Holstein
Urmași Valdemar al III-lea, Duce de Schleswig
Sophie
Eric I, Duce de Schleswig
Abel, Lord de Langeland
Casa regală Casa de Estridsen
Tată Valdemar al II-lea al Danemarcei
Mamă Berengaria de Portugalia
Naștere 1218
Deces 29 iunie 1252 (33-34 de ani)
Vordingborg
Înmormântare Catedrala Schleswig

Abel (1218 - 29 iunie 1252) a fost Duce de Schleswig din 1232 până în 1252 și rege al Danemarcei din 1250 până la moartea sa în 1252. A fost fiul lui Valdemar al II-lea al Danemarcei și a celei de-a doua sa soție, Berengaria de Portugalia, și fratele lui Eric al IV-lea al Danemarcei și al lui Christopher I al Danemarcei.

Duce de Schleswig[modificare | modificare sursă]

La moartea lui Valdemar al II-lea al Danemarcei, în 1241, fratele Ducelui Abel, Eric, a aderat la tronul Danemarcei ca Eric al IV-lea. Următorii ani, Ducele Abel s-a luptat împotriva fratelui său, încercând să obțină independența pentru Ducatul său. El a percheziționat nordul până în Randers, distrugând susținătorii lui Eric și apoi s-a mutat în Funen. Eric a lovit din nou un an mai târziu, surprinzându-l pe Abel la Schleswig și forțând-o pe sora sa mai mică, Sophie, să fugă cât de departe.

Luptele au continuat până când sora lui Abel a mediat un armistițiu între Abel și Regele Eric, care a avut loc până în 1250, când Eric a fost ucis în timp ce era invitat la reședința lui Abel la Schleswig.

Regele Danemarcei[modificare | modificare sursă]

Eric al IV-lea a fost ucis de către șambelanul lui Abel, Lave Gudmundsen, decapitându-l și aruncându-l în mare.

Deși Abel și alți 24 de nobili au depus un jurământ oficial cum că Ducele nu a avut nici un rol în asasinarea regelui, s-a crezut că regele Eric a fost ucis de către frații săi. După îndepărtarea acuzațiilor, Abel a fost proclamat rege al Danemarcei la Adunarea de la Vibord, pe 1 noiembrie 1250.

Decesul[modificare | modificare sursă]

Abel a domnit doar pentru un an și jumătate. Rege Abel a primit vestea că țăranii din Frisia, conduși de Sicko Sjaerdema, refuzaseră să plătească taxă de impozitare. Abel a ridicat o armată pentru a-i pedepsi. La vârsta de 33 de ani, el a fost ucis de un rotar pe nume Henner, la Podul Husum, lângă Eiderstedt la 29 iunie 1252.

La momentul respectiv, fiul său, Valdemar, a fost oferit ca răscumpărare de către Arhiepiscopul din Köln, astfel, fratele mai mic al lui Abel, Christopher I, a fost încoronat rege în ziua de Crăciun a anului 1252, în Catedrala Lund.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]