Magnus al V-lea al Norvegiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Magnus al V-lea al Norvegiei
Rege al Norvegiei
Magnus Erlingssons saga-Tittelfrise-G. Munthe.jpg
Magnus al V-lea al Norvegiei
Date personale
Născut 1156
Etne, Hordaland
Decedat 15 iunie 1184 (27 sau 28 de ani)
Fimreite
Înmormântat Bergen
Părinți Erling Skakke[*]
Kristin Sigurdsdatter[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cu Estrid Bjørnsdotter
Copii Sigurd Magnusson[*]
Inge Magnusson[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Norway.svg Norvegia Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Dinastia Hardrada
Domnie
Domnie 1161 – 15 iunie 1184
Încoronare Bergen, 1163/1164
Predecesor Inge I, Haakon al II-lea
Succesor Sverre

Magnus Erlingsson (1156 - 1184) a fost regele Norvegiei în timpul Războiului Civil din Norvegia.

Magnus a fost, probabil, născut în Etne în Hordaland. El a fost fiul lui Erling Skakke. Tatăl său a fost un nobil norvegian care și-a câștigat reputația în cruciade cu Rögnvald Kali Kolsson, conte de Orkney. Mama lui a fost Kristin Sigurdsdatter, fiica regelui Sigurd Jorsalfare care a fost rege al Norvegiei 1103-1130. Magnus a fost numit rege în 1161, la vârsta de cinci ani. El a fost primul rege norvegian care a fost încoronat. Tatăl său a preluat titlul de conte și a deținut puterea reală, deoarece Magnus era minor. Erling a continuat să fie conducătorul real al țării chiar după ce Magnus avea vârsta legală de a conduce.

În 1166, Sigurd Agnhatt și fiul său adoptiv, Olav Ugjæva ridicat o forță în Oppland și l-a proclamat rege pe Olav, în timp ce contele Erling se afla în Danemarca. Olav a fost fiul Mariei Øysteinsdotter, fiica fostului rege Eystein Magnusson. După ce Erling s-a întors în Norvegia pentru a se lupta cu revoltă, Olav și oamenii lui l-au atacat într-o ambuscadă la Rydjokul în Sørum. Erling a fost rănit și abia a reușit să scape. În 1168, Olav și oamenii lui s-au aventurat în sud de zona Oslofjord, însă a fost învins în luptă, la Stanger în Våler. Sigurd a fost ucis în luptă dar Olav a scăpat și a fugit în Danemarca.

În timpul domniei lui Magnus, Sverre Sigurdsson a venit în Norvegia și a revendicat tronul. În iunie 1177, Sverre i-a condus pe oamenii săi la Trøndelag unde a fost proclamat rege. Poziția lui Erling a fost compromisă și a căzut în bătălia de la Kalvskinnet în 1179. Au mai fost câțiva ani de război apoi s-a încheiat cu înfrângerea și moartea lui Magnus, în bătălia de la Fimreite din 15 iunie 1184.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Salmonsens Konversationsleksikon, Volume XVI (Copenhagen:J. H. Schultz Forlagsboghandel, 1915-1930)
  • Magnus 5 Erlingsson' (Store norske leksikon)
  • Magnus V Erlingsson (Family Links)