Magnus al V-lea al Norvegiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Magnus al V-lea al Norvegiei
Rege al Norvegiei
Domnie 1161 – 15 iunie 1184
Încoronare Bergen, 1163/1164
Născut 1156
Etne, Hordaland
Decedat 15 iunie 1184 (27 sau 28 de ani)
Fimreite
Predecesor Inge I, Haakon al II-lea
Succesor Sverre
Căsătorit cu Estrid Bjørnsdotter
Urmași Sigurd Magnusson
Inge Magnusson (a pretins)
Erling Steinvegg (a pretins)
Casa Regală Dinastia Hardrada
Tată Erling Skakke
Mamă Kristin Sigurdsdatter
Înmormântat Bergen

Magnus Erlingsson (1156 - 1184) a fost regele Norvegiei în timpul Războiului Civil din Norvegia.

Magnus a fost, probabil, născut în Etne în Hordaland. El a fost fiul lui Erling Skakke. Tatăl său a fost un nobil norvegian care și-a câștigat reputația în cruciade cu Rögnvald Kali Kolsson, conte de Orkney. Mama lui a fost Kristin Sigurdsdatter, fiica regelui Sigurd Jorsalfare care a fost rege al Norvegiei 1103-1130. Magnus a fost numit rege în 1161, la vârsta de cinci ani. El a fost primul rege norvegian care a fost încoronat. Tatăl său a preluat titlul de conte și a deținut puterea reală, deoarece Magnus era minor. Erling a continuat să fie conducătorul real al țării chiar după ce Magnus avea vârsta legală de a conduce.

În 1166, Sigurd Agnhatt și fiul său adoptiv, Olav Ugjæva ridicat o forță în Oppland și l-a proclamat rege pe Olav, în timp ce contele Erling se afla în Danemarca. Olav a fost fiul Mariei Øysteinsdotter, fiica fostului rege Eystein Magnusson. După ce Erling s-a întors în Norvegia pentru a se lupta cu revoltă, Olav și oamenii lui l-au atacat într-o ambuscadă la Rydjokul în Sørum. Erling a fost rănit și abia a reușit să scape. În 1168, Olav și oamenii lui s-au aventurat în sud de zona Oslofjord, însă a fost învins în luptă, la Stanger în Våler. Sigurd a fost ucis în luptă dar Olav a scăpat și a fugit în Danemarca.

În timpul domniei lui Magnus, Sverre Sigurdsson a venit în Norvegia și a revendicat tronul. În iunie 1177, Sverre i-a condus pe oamenii săi la Trøndelag unde a fost proclamat rege. Poziția lui Erling a fost compromisă și a căzut în bătălia de la Kalvskinnet în 1179. Au mai fost câțiva ani de război apoi s-a încheiat cu înfrângerea și moartea lui Magnus, în bătălia de la Fimreite din 15 iunie 1184.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  • Salmonsens Konversationsleksikon, Volume XVI (Copenhagen:J. H. Schultz Forlagsboghandel, 1915-1930)
  • Magnus 5 Erlingsson' (Store norske leksikon)
  • Magnus V Erlingsson (Family Links)