Sheriff Tiraspol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sheriff Tiraspol
Sheriff Tiraspol.gif
Informații generale
Nume complet Fotbal Club Sheriff Tiraspol
Poreclă Viespile
Data fondării 4 aprilie 1997
Culori         
Stadion Stadionul Sheriff
(14.000 locuri)
Campionat Divizia Națională
Președinte Republica Moldova Victor Gușan
Antrenor Croația Zoran Zekić
Site web http://www.fc-sheriff.com
Echipament
Kit body sher1213h.png
Kit body.svg
Kit right arm sher1213.png
Kit right arm.svg
Kit shorts sheriff1112a.png
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Acasă
Kit body sheriff1213a.png
Kit body.svg
Kit right arm sheriff1213.png
Kit right arm.svg
Kit shorts sheriff1213a.png
Kit shorts.svg
Kit socks long.svg
Deplasare

Sheriff Tiraspol este un club de fotbal din Tiraspol, Transnistria, Republica Moldova. Clubul a fost fondat pe 4 aprilie 1997. FC Sheriff este cartea de vizită a orașului Tiraspol. Echipa își desfășoară meciurile pe Arena principală a Complexului Sportiv Sheriff ce are o capacitate de 14.000 locuri. În vara anului 1996 are loc debutul clubului de fotbal Tiras care evolua în Divizia B a Moldovei. După prima etapă din campionat sponsorul general al echipei devine firma Sheriff iar pe 04 aprilie 1997 echipa își schimbă numele în Sheriff a cărui președinte devine Victor Gușan. Astfel Sheriff Tiraspol este unica echipă care, începându-și evoluția în Divizia B, a reușit nu numai să ajungă în Divizia Națională ci și să câștige în mai multe rânduri titlul de campioană.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Primele Trofee[modificare | modificare sursă]

Pe 11 iulie 1998 pe stadionul orășenesc din Tiraspol a avut loc debutul echipei FC Sheriff în Divizia Națională. Ziua de 27 mai 1999 e una deosebită în istoria clubului deoarece în această zi Sheriff își joacă prima finală de cupă FC Sheriff - FC Constructorul. Meciul a fost unul impresionant și dramatic,[judecată de valoare] timpul regulamentar s-a terminat cu 1:1. Iar în repriza suplimentară în minutul 109 a fost înscris golul de aur și Sheriff își câștigă primul trofeu. În sezonul următor Sheriff devine medaliata cu argint în campionatul Moldovenesc.

Dubla de aur (sezonul 2000-01)[modificare | modificare sursă]

Majoritatea specialiștilor susțineau ideea că Sheriff în acel sezon va fi principalul adversar a multiplei campioane a Moldovei FC Zimbru. Totul așa și a fost cu 4 etape înaintea sfârșitului de campionat își dau întâlnire FC Sheriff și FC Zimbru, meciul se juca la Chișinău și miza acestui meci erau medaliile de aur.Meciul s-a încheiat cu victoria Sherifului cu scorul de 3:1 care i-a permis echipei din Tiraspol să urce pe prima poziție în campionat, după care a obținut încă 4 victorii păstrându-și prima poziție și a obținut aurul campionatului Moldovenesc. În finala cupei a jucat cu Nistru Otaci, meciul a avut loc pe bătrânul stadion Republican din Chișinău. Timpul regulamentar s-a încheiat cu 0:0 iar soarta meciului au hotărât-o loviturile de departajare unde mai tari au fost Tiraspolenii.

Dubla de aur (alte ediții)[modificare | modificare sursă]

Sheriff Tiraspol mai reușește să repete Dubla de aur și în alte ediții de campionat. În total Sheriff a avut 6 așa numite Duble de aur în care a reușit să câștige atât campionatul cât și cupa Moldovei. Acestea au avut loc în sezoanele: 2000-01, 2001-02, 2005-06, 2007-08, 2008-09, 2009-10.

Tripla de aur (2008-2009)[modificare | modificare sursă]

În ediția 2008-2009 FC Sheriff a făcut imposibilul pentru un club din Republica Moldova, pe lângă Campionat și Cupa Moldovei, Sheriff mai câștigă a doua oară în istoria sa Cupa CSI în care își dau întâlnire toate campioanele statelor ex-Sovietice. Astfel în acest an FC Sheriff își adaugă în palmaresul său prima Triplă de aur.

Cupa CSI[modificare | modificare sursă]

Cupa CSI este un turneu ce se organizează în Rusia cu scopul dezvoltării fotbalului în spațiul ex-Sovietic. Competiția are loc în fiecare an în luna Ianuarie la Moscova. Republica Moldova a fost reprezentată la acest turneu de toate cele 3 cluburi ce au purtat numele de campioană a Moldovei, dintre care doar Sheriff a reușit să câștige acest trofeu. Prima dată Sheriff a câștigat trofeul în iarna anului 2003 când i-a bătut în finală pe cei de la Skonto Riga iar în semi-finală a reușit să învingă celebra pe atunci formație rusească Lokomotiv Moscova. Cea de a doua Cupă a venit în palmaresul Tiraspolenilor 6 ani mai târziu, în 2009, când a învins în finală campioana Kazahstanului FC Aktobe. Acesta e un caz fără precedent în fotbalul ex-sovietic deoarece cu excepția echipelor din Rusia și Ucraina nimeni n-a reușit să câștige acest titlu de 2 ori.

În anul 2010 și 2011 echipa Sheriff a renunțat să participe la acest turneu pe motiv că tiraspolenii în anii respectivi s-au calificat în grupele Europa League iar în luna ianuarie când are loc turneul,fotbaliștii Sherifului iau o mică vacanță după un sezon greu de luptă pe 2 fronturi. În locul echipei Sheriff la Cupa CSI au mers vice-campioanele anilor respectivi, în 2010 Dacia Chișinău iar în 2011 Iskra-Stali.

Complexul Sportiv Sheriff[modificare | modificare sursă]

Complexul Sportiv Sheriff din Tiraspol

În luna august a anului 2000 în partea de vest a orașului Tiraspol a început construcția unui întreg Complex Sportiv. Peste doi ani, în iunie 2002 a fost dată în exploatare Arena Mare a Complexului Sportiv Sheriff. Inspectorul UEFA care a vizitat Complexul Sheriff a fost plăcut uimit de capodopera din Tiraspol oferindui punctaj maxim după baremul UEFA. În august 2002 Complexul Sportiv Sheriff a fost vizitat de Joseph Blatter, care deasemeni a apreciat Complexul înalt cotându-l ca drept unul de rang FIFA.

Teritoriul noului Complex are peste 40 hectare. Arena Mare a Complexului are o capacitate de 13.300 locuri. Arena e dotată cu un echipament modern de televizare a meciurilor conform celor mai înalte standarde. Ea are un ecran video cu o suprafață de 40m pătrați. În componența Complexului mai intră și Arena mică cu o capacitate de 8000 de locuri, 8 terenuri pentru antrenamente, un manej fotbalistic acoperit și un complex locativ.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Lotul actual[modificare | modificare sursă]

La 10 august 2014, conform site-ului oficial.

Nr. Poziție Jucător
1 Republica Moldova P Serghei Pașcenco
7 Republica Moldova M Maxim Antoniuc
8 Republica Moldova M Valentin Bîrdan
8 Republica Moldova M Radu Gînsari
9 Brazilia A Juninho Potiguar
10 Brazilia A Thiago Galvão
11 Brazilia M Ricardinho
12 Republica Moldova P Dumitru Stajila
14 Burkina Faso M Wilfried Balima
15 Coasta de Fildeș F Marcel Metoua
16 Republica Moldova A Vadim Paireli
17 Portugalia F Joãozinho
18 Brazilia M Leonel Olímpio
19 Olanda A Fred Benson
Nr. Poziție Jucător
20 Brazilia M Cadú
21 Columbia M Elkin Blanco
23 Brazilia M Ernandes
24 Republica Moldova M Veacheslav Lisa
25 Republica Moldova P Sergiu Juric
27 Brazilia A Klysman
29 Bulgaria A Ismail Isa
30 România F Andrei Mureșan
32 Argentina P Matías Degra
88 Brazilia F Ligger
89 Republica Moldova A Maxim Iurcu
91 Republica Moldova M Serghei Gheorghiev

Rezerve[modificare | modificare sursă]

Nr. Poziție Jucător
1 Republica Moldova P Denis Macogonenco
10 Republica Moldova A Artiom Puntus
12 Republica Moldova P Pavel Galac
15 Republica Moldova F Artur Apostolov
21 Republica Moldova F Igor Bordan
22 Republica Moldova M Serghei Caimacov
Nr. Poziție Jucător
33 Republica Moldova A Andrei Macritchi
Republica Moldova F Alexandr Bolshakov
Republica Moldova F Nicolai Volcov
Republica Moldova M Artiom Razgoniuc
Republica Moldova M Dmitri Semirov
Republica Moldova M Stanislav Sinkovsci

Palmares[modificare | modificare sursă]

Sheriff Tiraspol - Cîștigătoarea Cupei CSI 2009

Rezultate în competițiile europene[modificare | modificare sursă]

UEFA Champions League
Cupa UEFA
UEFA Europa League

Jucători remarcabili[modificare | modificare sursă]

Stranieri

Antrenori[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]