Sheriff Tiraspol

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Sheriff Tiraspol
Sheriff Tiraspol.gif
Informații generale
Nume complet Fotbal Club Sheriff Tiraspol
Poreclă Viespile
Data fondării 4 aprilie 1997
Culori         
Stadion Stadionul Sheriff
(14.000 locuri)
Campionat Divizia Națională
Președinte Republica Moldova Victor Gușan
Antrenor Croația Zoran Zekić
Site web http://www.fc-sheriff.com
Echipament
Acasă
Deplasare

Sheriff Tiraspol este un club de fotbal din Tiraspol, Transnistria, Republica Moldova. Clubul a fost fondat pe 4 aprilie 1997. FC Sheriff este cartea de vizită a orașului Tiraspol. Echipa își desfășoară meciurile pe Arena principală a Complexului Sportiv Sheriff ce are o capacitate de 14.000 locuri. În vara anului 1996 are loc debutul clubului de fotbal Tiras care evolua în Divizia B a Moldovei. După prima etapă din campionat sponsorul general al echipei devine firma Sheriff iar pe 04 aprilie 1997 echipa își schimbă numele în Sheriff a cărui președinte devine Victor Gușan. Astfel Sheriff Tiraspol este unica echipă care, începându-și evoluția în Divizia B, a reușit nu numai să ajungă în Divizia Națională ci și să câștige în mai multe rânduri titlul de campioană.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Primele Trofee[modificare | modificare sursă]

Pe 11 iulie 1998 pe stadionul orășenesc din Tiraspol a avut loc debutul echipei FC Sheriff în Divizia Națională. Ziua de 27 mai 1999 e una deosebită în istoria clubului deoarece în această zi Sheriff își joacă prima finală de cupă FC Sheriff - FC Constructorul. Meciul a fost unul impresionant și dramatic,[judecată de valoare] timpul regulamentar s-a terminat cu 1:1. Iar în repriza suplimentară în minutul 109 a fost înscris golul de aur și Sheriff își câștigă primul trofeu. În sezonul următor Sheriff devine medaliata cu argint în campionatul Moldovenesc.

Dubla de aur (sezonul 2000-01)[modificare | modificare sursă]

Majoritatea specialiștilor susțineau ideea că Sheriff în acel sezon va fi principalul adversar a multiplei campioane a Moldovei FC Zimbru. Totul așa și a fost cu 4 etape înaintea sfârșitului de campionat își dau întâlnire FC Sheriff și FC Zimbru, meciul se juca la Chișinău și miza acestui meci erau medaliile de aur.Meciul s-a încheiat cu victoria Sherifului cu scorul de 3:1 care i-a permis echipei din Tiraspol să urce pe prima poziție în campionat, după care a obținut încă 4 victorii păstrându-și prima poziție și a obținut aurul campionatului Moldovenesc. În finala cupei a jucat cu Nistru Otaci, meciul a avut loc pe bătrânul stadion Republican din Chișinău. Timpul regulamentar s-a încheiat cu 0:0 iar soarta meciului au hotărât-o loviturile de departajare unde mai tari au fost Tiraspolenii.

Dubla de aur (alte ediții)[modificare | modificare sursă]

Sheriff Tiraspol mai reușește să repete Dubla de aur și în alte ediții de campionat. În total Sheriff a avut 6 așa numite Duble de aur în care a reușit să câștige atât campionatul cât și cupa Moldovei. Acestea au avut loc în sezoanele: 2000-01, 2001-02, 2005-06, 2007-08, 2008-09, 2009-10.

Tripla de aur (2008-2009)[modificare | modificare sursă]

În ediția 2008-2009 FC Sheriff a făcut imposibilul pentru un club din Republica Moldova, pe lângă Campionat și Cupa Moldovei, Sheriff mai câștigă a doua oară în istoria sa Cupa CSI în care își dau întâlnire toate campioanele statelor ex-Sovietice. Astfel în acest an FC Sheriff își adaugă în palmaresul său prima Triplă de aur.

Cupa CSI[modificare | modificare sursă]

Cupa CSI este un turneu ce se organizează în Rusia cu scopul dezvoltării fotbalului în spațiul ex-Sovietic. Competiția are loc în fiecare an în luna Ianuarie la Moscova. Republica Moldova a fost reprezentată la acest turneu de toate cele 3 cluburi ce au purtat numele de campioană a Moldovei, dintre care doar Sheriff a reușit să câștige acest trofeu. Prima dată Sheriff a câștigat trofeul în iarna anului 2003 când i-a bătut în finală pe cei de la Skonto Riga iar în semi-finală a reușit să învingă celebra pe atunci formație rusească Lokomotiv Moscova. Cea de a doua Cupă a venit în palmaresul Tiraspolenilor 6 ani mai târziu, în 2009, când a învins în finală campioana Kazahstanului FC Aktobe. Acesta e un caz fără precedent în fotbalul ex-sovietic deoarece cu excepția echipelor din Rusia și Ucraina nimeni n-a reușit să câștige acest titlu de 2 ori.

În anul 2010 și 2011 echipa Sheriff a renunțat să participe la acest turneu pe motiv că tiraspolenii în anii respectivi s-au calificat în grupele Europa League iar în luna ianuarie când are loc turneul,fotbaliștii Sherifului iau o mică vacanță după un sezon greu de luptă pe 2 fronturi. În locul echipei Sheriff la Cupa CSI au mers vice-campioanele anilor respectivi, în 2010 Dacia Chișinău iar în 2011 Iskra-Stali.

Complexul Sportiv Sheriff[modificare | modificare sursă]

Complexul Sportiv Sheriff din Tiraspol

În luna august a anului 2000 în partea de vest a orașului Tiraspol a început construcția unui întreg Complex Sportiv. Peste doi ani, în iunie 2002 a fost dată în exploatare Arena Mare a Complexului Sportiv Sheriff. Inspectorul UEFA care a vizitat Complexul Sheriff a fost plăcut uimit de capodopera din Tiraspol oferindui punctaj maxim după baremul UEFA. În august 2002 Complexul Sportiv Sheriff a fost vizitat de Joseph Blatter, care deasemeni a apreciat Complexul înalt cotându-l ca drept unul de rang FIFA.


Teritoriul noului Complex are peste 40 hectare. Arena Mare a Complexului are o capacitate de 13.300 locuri. Arena e dotată cu un echipament modern de televizare a meciurilor conform celor mai înalte standarde. Ea are un ecran video cu o suprafață de 40m pătrați. În componența Complexului mai intră și Arena mică cu o capacitate de 8000 de locuri, 8 terenuri pentru antrenamente, un manej fotbalistic acoperit și un complex locativ.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Lotul actual[modificare | modificare sursă]

La 10 august 2014, conform site-ului oficial.

Nr. Poziție Jucător
1 Republica Moldova P Serghei Pașcenco
7 Republica Moldova M Maxim Antoniuc
8 Republica Moldova M Valentin Bîrdan
8 Republica Moldova M Radu Gînsari
9 Brazilia A Juninho Potiguar
10 Brazilia A Thiago Galvão
11 Brazilia M Ricardinho
12 Republica Moldova P Dumitru Stajila
14 Burkina Faso M Wilfried Balima
15 Coasta de Fildeș F Marcel Metoua
16 Republica Moldova A Vadim Paireli
17 Portugalia F Joãozinho
18 Brazilia M Leonel Olímpio
19 Olanda A Fred Benson
Nr. Poziție Jucător
20 Brazilia M Cadú
21 Columbia M Elkin Blanco
23 Brazilia M Ernandes
24 Republica Moldova M Veacheslav Lisa
25 Republica Moldova P Sergiu Juric
27 Brazilia A Klysman
29 Bulgaria A Ismail Isa
30 România F Andrei Mureșan
32 Argentina P Matías Degra
88 Brazilia F Ligger
89 Republica Moldova A Maxim Iurcu
91 Republica Moldova M Serghei Gheorghiev

Rezerve[modificare | modificare sursă]

Nr. Poziție Jucător
1 Republica Moldova P Denis Macogonenco
10 Republica Moldova A Artiom Puntus
12 Republica Moldova P Pavel Galac
15 Republica Moldova F Artur Apostolov
21 Republica Moldova F Igor Bordan
22 Republica Moldova M Serghei Caimacov
Nr. Poziție Jucător
33 Republica Moldova A Andrei Macritchi
Republica Moldova F Alexandr Bolshakov
Republica Moldova F Nicolai Volcov
Republica Moldova M Artiom Razgoniuc
Republica Moldova M Dmitri Semirov
Republica Moldova M Stanislav Sinkovsci

Palmares[modificare | modificare sursă]

Sheriff Tiraspol - Cîștigătoarea Cupei CSI 2009

Rezultate în competițiile europene[modificare | modificare sursă]

UEFA Champions League
Cupa UEFA
UEFA Europa League

Jucători remarcabili[modificare | modificare sursă]

Stranieri

Antrenori[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]