Sport

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru alte sensuri, vedeți Sport (dezambiguizare).
Sport

Un sport reprezintă o activitate de natură fizică și poate implica și competiția.Totodată sportul este o activitate care poate influenta stilul de viată,sănătatea sau personalitatea unui om.

Sporturile se pot categorisi în individuale (de exemplu atletism, haltere, tir sportiv) sau de echipă (de exemplu baschet, canotaj). Deși sunt numite sporturi în mod greșit, unele ramuri (fotbal, baschet, handbal etc.) sunt de fapt jocuri sportive.

Etimologie[modificare | modificare sursă]

Cuvântul sport are o lungă istorie, avându-și originea în cuvântul latin deportare, care printre sensurile sale primordiale, însemna a ieși afară pe poartă adică a ieși în afara zidurilor orașului pentru a se dedica la activități sportive. Tot din acest termen, își au originea în provensalul deportar, Spaniolul deportar și Francezul despoter (divertisment, distracție); de la acest cuvânt francez a luat, în engleza din XIV secol, termenul disport, ce în preajma, secolului XVI, s-a transformat în sport.

Definiție[modificare | modificare sursă]

Definirea exactă a ceea ce separă un sport de alte activități de agrement variază între surse. Cel mai aproape de un acord internațional cu privire la o definiție este oferit de SportAccord, care este asociația pentru toate cele mai mari federații sportive internaționale (inclusiv asociația de fotbal, atletismul, ciclismul, tenisul, călăria etc.) și este, prin urmare, reprezentativ de facto de sport internațional. SportAccord folosește următoarele criterii, determinând că un sport ar trebui: [1]

  • să aibă un element de concurență
  • să nu fie în nici un caz dăunătoare oricărei creaturi vii
  • nu se bazează pe echipamente furnizate de un singur furnizor (cu excepția jocurilor de proprietate, cum ar fi fotbalul de arenă)
  • nu se bazează pe niciun element de "noroc" special conceput în sport.

Istoria sportului[modificare | modificare sursă]

Studiul dezvoltării sportului în istoria umană, poate arăta schimbări sociale semnificative survenite de-a lungul secolelor, în diferite culturi. Conceptul de sport ca o activitate ce implică abilitățile umane de bază, fizice și mentale, urmărește îmbunătățirea acestor abilități pentru a fi utilizate mai eficient și sugerează faptul că sportul este probabil la fel de vechi ca dezvoltarea inteligenței umane. Pentru omul primitiv, activitatea fizică a fost doar un mod de a-și îmbunătăți cunoștințele despre natură și, în aceeași măsură, un mod de a stăpâni mediul din jurul lui.

Preistorie[modificare | modificare sursă]

În timpul secolului al XIX-lea, s-au descoperit numeroase obiecte de artă preistorică în Franța (la Lascaux), în Africa și în Australia, care arată cum în timpuri preistorice, s-au efectuat ceremonii ritualice în care era implicată o activitate fizică pentru participanți. Unele din aceste descoperiri au fost stabilite ca având cel puțin 30.000 de ani.

Sportul[modificare | modificare sursă]

Sportul, prin însuși natura sa, încurajează diversitatea într-o lume culturală. Pe măsură ce țările și națiunile se apropie tot mai mult unele de altele, dar totuși își păstrează identitatea culturală, sportul este un domeniu în care se învață că diferențele culturale, nu numai că trebuie acceptate, dar reprezintă o bogăție ce trebuie cultivată și prețuită. Conceptul sportiv poate deveni un "indicator de schimbare" a societății globale, de anticipare, evoluții și schimbări prin deschiderea simbolică a relațiilor interstatale. Sportul devine și trebuie considerat, astfel, ca o oglindă a culturii și a societății, căci el reprezintă speranțele și perspectivele viitorului.

Premii sportive[modificare | modificare sursă]

Premiile sportive prezentate câștigătorilor competițiilor sportive includ:

  • medalii ale Jocurilor Olimpice, campionate mondiale, continentale, naționale și alte campionate. De obicei, participantul care ia locul 1 primește medalia de «aur», al doilea - «argintul», al treilea - «bronzul»;
  • recordurile mondiale pentru o lume, continent sau țară;
  • diplome, jetoane etc.

Popularitate[modificare | modificare sursă]

Popularitatea marilor sporturi după numărul de fani:[2]

# Sportul Fani Sfera
1 Fotbal 4 miliarde Globală
2 Crichet 2.5 miliarde Regatul Unit și în țările Commonwealth-ului
3 Hochei pe iarbă 2 miliarde Europa, Africa, Asia, și Australia
4 Tenis 1 miliard Globală
5 Volei 900 de milioane Europa de Vest și America de Nord
6 Tenis de masă 875 de milioane Globală
7 Baschet 825 de milioane Globală
8 Baseball 500 de milioane Statele Unite, Caraibe, și Japonia
9 Rugby 475 de milioane Regatul Unit și în țările Commonwealth-ului
10 Golf 450 de milioane Europa de Vest, Asia de Est, și America de Nord

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]


  1. ^ „Definition of sport”. SportAccord. Arhivat din original la . 
  2. ^ „The Most Popular Sports in the World”. World Atlas. . Accesat în .