Mirjana Gross

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mirjana Gross
Date personale
Născută[1][2][3] Modificați la Wikidata
Zagreb, Regatul Iugoslaviei Modificați la Wikidata
Decedată (90 de ani)[3] Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăMirogoj[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Croația Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitoare
istoric
profesoară universitară[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba croată[4][5][6] Modificați la Wikidata

Mirjana Gross (născută Mirjam Gross; n. , Zagreb, Regatul Iugoslaviei – d. [3]) a fost o scriitoare și istorică[7] iugoslavo-croată⁠(d) de etnie evreiască.[8][9]

Viata și cariera[modificare | modificare sursă]

S-a născut în 22 mai 1922 la Zagreb într-o familie de etnie evreiască⁠(d). Era fiica medicului balneolog Mavro Gross (1893–1945) și a soției lui, Ella, și nepoata șahistului Izidor Gross⁠(d) (1860–1942).[10] A început studii de medicină la Zagreb. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial⁠(d) și al ocupării Iugoslaviei, Mirjana Gross și părinții ei s-au ascuns în satul Drenje Brdovečko⁠(d) de lângă Zagreb, până în anul 1943, când au fost arestați de naziști. Mirjana și mama ei au fost deportate în lagărul de concentrare Ravensbrück, unde au prestat muncă forțată pentru compania Siemens & Halske AG, producând bombe. Tatăl ei a fost deportat la Buchenwald. Mavro Gross și alți membri ai familiei ei au pierit în timpul Holocaustului; Mirjana și mama ei au supraviețuit însă.[11][12]

După război a devenit o renumită profesoară de istorie iugoslavă.[13] Mirjana Gross și-a dedicat întreaga carieră studiului istoriei croate a secolului al XIX-lea și metodologiei istorice⁠(d). În anii 1970 profesoara Gross a realizat mai multe proiecte mari de cercetare privind istoria modernă a Croației.[14] Ea a scris, lucrările Historijska znanost („Știința istorică”) și Počeci moderne Hrvatske („Începuturile Croației moderne”),[15] precum și cărți despre Partidul Drepturilor⁠(d) și despre politicienii naționaliști croați Ante Starčević⁠(d) și Eugen Kvaternik⁠(d).

În 1997, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de viață și a 45 de ani de la activitate a Mirjanei Gross, Institutul pentru Istoria Croației de la Facultatea de Științe Sociale și Umaniste⁠(d) a Universității din Zagreb a publicat și i-a dedicat o colecție reprezentativă de articole științifice, constând din 36 de articole științifice originale scrise de istorici croați și străini.[16]

Moarte[modificare | modificare sursă]

Mirjana Gross a murit pe 23 iulie 2012, la vârsta de 90 de ani, și a fost înmormântată în Cimitirul Mirogoj⁠(d) din Zagreb.[17][18]

Onoruri[modificare | modificare sursă]

A fost distinsă cu mai multe premii științifice în Croația și a devenit un istoric respectat în străinătate.[16] Mirjana Gross a primit premiul „Vladimir Bakarić” al ziarului croat Vjesnik⁠(d) și prestigiosul premiu austriac „Anton Gindely” pentru lucrarea Počeci moderne Hrvatske („Începuturile Croației moderne”) și premiul Josip Juraj Strossmayer⁠(d) al Târgului de Carte de la Zagreb (1992) pentru cea mai de succes lucrare științifică sau proiect de publicare publicată în limba croată în Croația și în diaspora croată⁠(d) la categoria Științe sociale pentru lucrarea Prema hrvatskome građanskom društvu : društveni razvoj u civilnoj Hrvatskoj i Slavoniji šezdesetih i sedamdesetih godina 19. stoljeća („Către societatea civilă croată: dezvoltarea socială în Croația și Slavonia în anii șaizeci și șaptezeci ai secolului al XIX-lea”), elaborată împreună cu Agneza Szabo,[19][20] și a fost decorată cu Ordinul Austriac al Științei, clasa I.[19] Ea a fost inclusă în 2005 în lista celor mai importante 35 de femei din istoria Croației.[15]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b Mirjana (Mirjam) Gross, Hrvatski biografski leksikon 
  3. ^ a b c d Mirjana Gross, Hrvatska enciklopedija[*][[Hrvatska enciklopedija (Croatian national encyclopedia)|​]] 
  4. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  5. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  6. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  7. ^ „U četvrtak ispraćaj povjesničarke Mirjane Gross na Krematoriju” (în croată). Večernji list⁠(d). Accesat în . 
  8. ^ Snješka Knežević (2011, p. 82)
  9. ^ Staff. „Holocaust Survivors and Victims Database: Mirjam Gross”. United States Holocaust Memorial Museum. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Dugački, Vladimir (), „Gross, Mavro”, Hrvatski biografski leksikon, accesat în  
  11. ^ Ruah Hadaša (Glasilo Židovske vjerske zajednice Bet Israel): Jasminka Domaš: Mirjam Gross (Zagreb 1922–2012): stranica 48, broj 20, godina V, 2012.
  12. ^ Devčić, Karmela (). „Grossovi: Bježali su od ustaša, oca su ubili nacisti, a Mirjana je preživjela logor” (în croată). Jutarnji list⁠(d). Accesat în . 
  13. ^ Hrvatski državni arhiv; Prisilni rad i Nezavisna Država Hrvatska, 1941–45; Srpanj 2007; str. 31.
  14. ^ Nikša Stančić, "Zavoda za hrvatsku povijest; Prof Dr Mirjana Gross, povjesničar" 19. stoljeća; Srpanj 2000; str. 477-79.
  15. ^ a b Biluš, Marina (). „Biramo najznačajniju Hrvaticu u povijesti” [Selecting the most significant Croatian woman in history]. Nacional⁠(d) (în Croatian). Nr. 503. Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ a b Ciglar, Želimir (). „Arhiv vijesti” (în croată). Croatian Radiotelevision⁠(d). Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ Gradska groblja Zagreb: Mirjam Gross, Mirogoj Ž-4-I-9.
  18. ^ Mirjana Gross: In Memoriam (1922-2012), journals.cambridge.org; accesay la 15 mai 2015.
  19. ^ a b Džalo, Marijana (), „Mirjana Gross: Povjesničarka koja je dala glas nevidljivim ženama hrvatske povijesti”, Beli Zagreb Grad, accesat în  
  20. ^ „GROSS, Mirjana (Mirjam)”, Židovski biografski leksikon, accesat în  

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Snješka Knežević, Aleksander Laslo (). Židovski Zagreb (în croată). Zagreb: AGM, Židovska općina Zagreb. ISBN 978-953-174-393-8.