Arhidieceza de Zagreb

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Dieceza de Zagreb)
Arhidieceza de Zagreb
Poziție geografică
ȚarăCroația  Modificați la Wikidata
Statistici
Populație 
 –totală1.211.298  Modificați la Wikidata
Viața bisericească
Cultcatolicism  Modificați la Wikidata
RitRoman Rite[*][[Roman Rite (most common rite practiced in the Latin Catholic Church)|​]]  Modificați la Wikidata
Înființare  Modificați la Wikidata
CatedralăCatedrala din Zagreb  Modificați la Wikidata
Conducere
Prezență online
site web oficial
cont Twitter

Arhidieceza de Zagreb (în latină Archidioecesis Zagrebiensis, în croată Zagrebačka nadbiskupija) este una din cele trei arhiepiscopii romano-catolice din Croația.

Episcopia de Zagreb a fost înființată în anul 1094 de regele Ladislau I al Ungariei.

Episcopi de Zagreb au fost de-a lungul timpului mai mulți clerici transilvăneni, precum Tamás Bakócz și Nicolaus Olahus. Umanistul Andrea Scolari a fost mai întâi episcop de Zagreb, iar apoi episcop de Oradea Mare.

În anul 1850 împăratul Franz Joseph al Austriei a dispus ridicarea diecezei la rang de arhidieceză. După negocierile destul de anevoiase purtate de nunțiul Michele Viale-Prelà, papa Pius al IX-lea a recunoscut la 11 decembrie 1852 decretul împăratului Franz Joseph. Primul arhiepiscop de Zagreb a fost Juraj Haulik.

În anul 1942 activista austriacă Diana Budisavljević (născută Obexer) a colaborat cu Arhidieceza de Zagreb pentru salvarea a mii de deținuți din Lagărul de concentrare Jasenovac, în special femei și copii.[1]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Diana Budisavljevic posthumously awarded with high church dinstinction Arhivat în , la Wayback Machine., Serbian Orthodox Church, 20 octombrie 2013. Accesat la 2 aprilie 2020.