Maximilian I al Sfântului Imperiu Roman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Maximilian I
Împărat al Sfântului Imperiu Roman
Rege al Germaniei; Arhiduce de Austria; Duce de Burgundia
Portret de Albrecht Dürer, 1519 (Muzeul Kunsthistorisches, Viena).
Portret de Albrecht Dürer, 1519 (Muzeul Kunsthistorisches, Viena).
Sfântul Imperiu German
Domnie 19 august 1493 – 12 ianuarie 1519
Predecesor Frederic al III-lea
Succesor Carol Quintul
Duce de Burgundia
Domnie 5 ianuarie 1477 – 27 martie 1482
Predecesor Maria de Burgundia
Succesor Filip IV
Căsătorit(ă) cu Maria de Burgundia
Bianca Maria Sforza
Urmași Filip I al Castiliei
Margareta, Arhiducesă a Austriei
Casa regală Casa de Habsburg
Tată Frederic al III-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman
Mamă Eleanor a Portugaliei
Naștere 22 martie 1459(1459-03-22)
Deces 12 ianuarie 1519 (59 de ani)

Maximilian I (n. 22 martie 1459 - d. 12 ianuarie 1519) a fost Împărat al Sfântului Imperiu Roman din 1508 până la moartea sa. A făcut parte din Casa de Habsburg.

Maximilian s-a născut la Wiener Neustadt și era fiul Împăratului Frederic III și al Eleonorei de Portugalia. În 1477 se căsătorește cu Maria de Burgundia, fiica Ducelui de Burgundia Carol cel Temerar. Prin această căsătorie moștenește Țările de Jos Burgunde și Comitatul liber al Burgundiei. Sub pretextul legii salice, Regele Ludovic al XI-lea al Franței revendică teritoriile burgunde. Maximilian reușește să păstreze suveranitatea sa și a soției sale asupra teritoriilor. În 1482 Maria moare, dar moartea în anul următor a Regelui Franței și urcarea pe tron a lui Carol al VIII-lea al Franței, încă minor, duce la încetarea belicozităților. Prin Tratatul de la Senlis din 1493 Maximilian recuperează Ducatul Burgundia în schimbul regiunii Franche-Comté. Maximilian continuă să conducă teritoriile burgunde în numele fiului său Filip.

În 1486 este încoronat Rege al Germaniei la inițiativa tatălui său. În 1490 Maximilian cumpără de la vărul său Sigismund de Austria Tirolul și Austria Exterioară. La moartea lui Frederic III, în 1493, Maximilian moștenește restul teritoriilor habsburge, reunind astfel toate teritoriile sub tutela sa. În 1494 se căsătorește cu fiica Ducelui de Milan, Bianca Maria Sforza. În urma acestei alianțe, Maximilian încearcă să își extindă puterea în Italia, ceea ce a dus la intervenția francezilor și a declanșat Războaiele Italiene.

În 1495 Maximilian conduce reuniunea Dietei Imperiale de la Worms care decide Reforma Imperială. În 1499 este forțat să recunoască independența de facto a Confederației Elveției. În 1508, cu consimțământul Papei Iulius al II-lea, Maximilian ia titlul de Împărat Roman Ales (germană Erwählter Römischer Kaiser) al Sfântului Imperiu Roman, nefiind însă încoronat de Papă, deoarece a considerat drumul până la Roma mult prea periculos.

Prin cele două căsătorii ale sale (plus o a treia tentativă de căsătorie cu Ana de Bretania), Maximilian a încercat să își extindă sfera de influență în detrimentul Franței. Căsătoriile pe care le aranjează pentru copii săi au același scop, dar de la începutul secolului XVI se orientează spre alianțe cu puterile din est: Regatul Poloniei Regatul Boemiei și Regatul Ungariei. Prin căsătoria nepoatei sale Maria cu regele Ungariei Ludovic și a sorei acestuia Ana cu nepotul său Ferdinand, Maximilian a făcut ca ulterior cele două coroane regale să intre sub stăpânirea Habsburgilor.

Maximilian a murit la Wels și a fost urmat de nepotul său Carol V, fiul său Filip cel Chipeș murind în 1506.


Predecesor:
Frederic III
Rege al Germaniei
1486 - 1519

Succesor:
Carol V


Predecesor:
Frederic III
Sfânt Împărat Roman
ca Împărat Ales

1508 - 1519

Succesor:
Carol V


Predecesor:
Sigismund
Arhiduce al Austriei
ca arhiduce al Austriei
Interioare, Exterioare, Superioare
și duce de Styria, Carintia
și Carniola și Conte de Tirol
1490-1519

Succesor:
Carol V


Predecesor:
Margareta de York
Duce de Burgundia prin căsătorie
cu Maria de Burgundia
1477-1482

Succesor:
Ioana de Castilia