Sari la conținut

Isabela de Burgundia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Isabela de Burgundia
Date personale
Născută18 iulie 1501
Bruxelles
Decedată (24 de ani)
Gent
ÎnmormântatăSint-Pietersabdij[*][[Sint-Pietersabdij (building in Ghent, Belgium)|​]] ()
Sankt Knuds Kirke[*][[Sankt Knuds Kirke (cathedral in Denmark)|​]] ()[1] Modificați la Wikidata
PărințiFilip I al Castiliei
Ioana a Castiliei
Frați și suroriEleonora de Austria
Maria a Austriei
Caterina de Habsburg
Carol Quintul
Ferdinand I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman
Rietje Koane[*] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuChristian al II-lea al Danemarcei
CopiiPrințul Hans al Danemarcei
Dorothea, Electoare Palatină
Cristina, Ducesă de Milano
Ocupațieconsoartă[*] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriregină consoartă
ducesă[*]
Familie nobiliarăCasa de Oldenburg
Casa de Habsburg
Regină a Danemarcei și a Norvegiei
Domnie1515 -1523
Regină a Suediei
Domnie1520 - 1521

Isabela de Burgundia (cunoscută și ca Isabela de Austria sau de Habsburg, a Danemarcei sau a Castiliei) (18 iulie 150119 ianuarie 1526), arhiducesă de Austria, infantă a Castiliei și Prințesă de Burgundia prin naștere și regină a Danemarcei, Suediei și Norvegiei prin căsătoria cu Christian al II-lea al Danemarcei, a fost fiica lui Filip I de Castilia și a Ioanei de Castilia și sora împăratului Carol Quintul.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Isabela și-a petrecut copilăria în Olanda unde era regentă Margareta de Habsburg. Averea ei, drepturile de succesiune au făcut-o una dintre cele mai atrăgătoare partide. Inițial, regele Danemarcei ar fi dorit să se căsătorească cu Eleanor de Austria însă habsburgii au considerat-o pe Eleanor prea valoroasă pentru tronul Danemarcei și atunci Isabela a fost aleasă pentru regele danez.

La 11 iulie 1514 Isabela s-a căsătorit prin procură cu regele Christian al II-lea al Danemarcei. În locul regelui, a stat bunicul ei, împăratul Maximilian. Isabela a rămas în Olanda dar s-a îndrăgostit de soțul ei după portretele pictate și cerea să plece în Danemarca. La un an după nuntă, arhiepiscopul Norvegiei a fost trimis s-o escorteze spre Copenhaga. Căsătoria a fost ratificată la 12 august 1515 (Isabela avea 14 ani).

Regină[modificare | modificare sursă]

Isabela a fost încoronată regină a Danemarcei și Norvegiei și a primit numele de Elisabeta. Relațiile dintre noua ei familie și regele Christian au fost reci în primii ani de căsătorie. Metresa daneză a regelui, Dyveke Sigbritsdatter, era lângă rege din 1507 iar regele nu voia să renunțe la ea pentru o adolescentă. Acest lucru l-a înfuriat pe împăratul Maximilian și a provocat unele dispute diplomatice între el și regele Christian, însă situația s-a rezolvat odată cu moartea lui Dyveke în 1517. Relația Isabelei cu Christian s-a îmbunătățit.

În 1520, Christian a preluat și tronul Suediei iar Isabela a devenit și regină a Suediei. A fost ultima regină a Suediei care a fost de asemenea regină a Danemarcei în timpul Uniunii de la Kalmar însă Isabela n-a vizitat niciodată Suedia. era însărcinată când soțul ei a devenit rege al Suediei și nu l-a urmat acolo. Christian a fost deposedat de coroana suedeză un an mai târziu.

Când în 1523 Christian a fost detronat de către nobilii danezi care îl susțineau pe unchiul său Ducele Frederick, noul rege a vrut să fie în termeni buni cu familia Isabelei. I-a scris personal o scrisoare în limba ei nativă, germana, prin acre i-a oferit o pensie și i-a permis să stea în Danemarca sub protecția sa în timp ce regele Christian a fugit în Olanda. Răspunsul Isabelei în latină începea așa: "ubi rex meus, ibi regna mea", ceea ce însemnă "unde este regele meu acolo este regatul meu".

Exilul[modificare | modificare sursă]

Isabela a părăsit Danemarca împreună cu copii ei spre Olanda. Isabela și Christian au călătorit în toată Germania în eforturile lor de a găsi susținere în reinstalarea pe tron a lui Christian. Au vizitat Saxonia în 1523 și Berlinul în 1523-24. La Berlin, Isabela a devenit interesată de luteranism și a simpatizat cu protestantismul.

În primăvara anului 1525, Isabela s-a îmbolnăvit; a murit la vârsta de 24 de ani la Gent.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]


Isabela de Burgundia
Naștere: 18 iulie 1501 Deces: 19 ianuarie 1526
Titluri regale
Vacant
Ultimul titlu deținut de
Christina de Saxonia
Regină a Danemarcei
1515-1523
Succesor:
Sophie de Pomerania
Regină a Norvegiei
1515-1523
Regină a Suediei
1520-1521
Vacant
Ultimul titlu deținut de
Catherine de Saxa-Lauenburg