Isabela de Burgundia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Isabela de Burgundia
Master of the Legend Isabella of Austria.jpg
Date personale
Născută 18 iulie 1501
Bruxelles
Decedată (24 de ani)
Gent
Înmormântată St. Canute's Cathedral[*] Modificați la Wikidata
Părinți Filip I al Castiliei
Ioana de Castilia Modificați la Wikidata
Frați și surori Eleonora de Austria
Maria a Austriei
Caterina de Habsburg
Carol Quintul
Ferdinand I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman Modificați la Wikidata
Căsătorită cu Christian al II-lea al Danemarcei
Copii Prințul Hans al Danemarcei
Dorothea, Electoare Palatină
Cristina, Ducesă de Milano
Cetățenie Flag of Norway.svg Norvegia Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Familie nobiliară Casa de Oldenburg
Casa de Habsburg
Regină a Danemarcei și a Norvegiei
Domnie 1515 -1523
Regină a Suediei
Domnie 1520 - 1521

Isabela de Burgundia (cunoscută și ca Isabela de Austria sau de Habsburg, a Danemarcei sau a Castiliei) (18 iulie 150119 ianuarie 1526), arhiducesă de Austria, infantă a Castiliei și Prințesă de Burgundia prin naștere și regină a Danemarcei, Suediei și Norvegiei prin căsătoria cu Christian al II-lea al Danemarcei, a fost fiica lui Filip I de Castilia și a Ioanei de Castilia și sora împăratului Carol Quintul.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Isabela și-a petrecut copilăria în Olanda unde regentă era Margareta de Habsburg. Averea ei, drepturile de succesiune au făcut-o una dintre cele mai atrăgătoare partide. Inițial, regele Danemarcei ar fi dorit să se căsătorească cu Eleanor de Austria însă habsburgii au considerat-o pe Eleanor prea valoroasă pentru tronul Danemarcei și atunci Isabela a fost aleasă pentru regele danez.

La 11 iulie 1514 Isabela s-a căsătorit prin procură cu regele Christian al II-lea al Danemarcei. În locul regelui, a stat bunicul ei, împăratul Maximilian. Isabela a rămas în Olanda dar s-a îndrăgostit de soțul ei după portetele pictate și cerea să plece în Danemarca. La un an după nuntă, arhiepiscopul Norvegiei a fost trimis s-o escorteze spre Copenhaga. Căsătoria a fost ratificată la 12 august 1515 (Isabela avea 14 ani).

Regină[modificare | modificare sursă]

Isabela a fost încoronată regină a Danemarcei și Norvegiei și a primit numele de Elisabeta. Relațiile dintre noua ei familie și regele Christian au fost reci în primii ani de căsătorie. Metresa daneză a regelui, Dyveke Sigbritsdatter, era lângă rege din 1507 iar regele nu voia să renunțe la ea pentru o adolescentă. Acest lucru l-a înfuriat pe împăratul Maximilian și a provocat unele dispute diplomatice între el și regele Christian, însă situația s-a rezolvat odată cu moartea lui Dyveke în 1517. Relația Isabelei cu Christian s-a îmbunătățit.

În 1520, Christian a preluat și tronul Suediei iar Isabela a devenit și regină a Suediei. A fost ultima regină a Suediei care a fost de asemenea regină a Danemarcei în timpul Uniunii de la Kalmar însă Isabela n-a vizitat niciodată Suedia. era însărcinată când soțul ei a devenit rege al Suediei și nu l-a urmat acolo. Christian a fost deposedat de coroana suedeză un an mai târziu.

Când în 1523 Christian a fost detronat de către nobilii danezi care îl susțineau pe unchiul său Ducele Frederick, noul rege a vrut să fie în termeni buni cu familia Isabelei. I-a scris personal o scrisoare în limba ei nativă, germana, prin acre i-a oferit o pensie și i-a permis să stea în Danemarca sub protecția sa în timp ce regele Christian a fugit în Olanda. Răspunsul Isabelei în latină începea așa: "ubi rex meus, ibi regna mea", ceea ce însemnă "unde este regele meu acolo este regatul meu".

Exilul[modificare | modificare sursă]

Isabela a părăsit Danemarca împreună cu copii ei spre Olanda. Isabela și Christian au călătorit în toată Germania în eforturile lor de a găsi susținere în reinstalarea pe tron a lui Christian. Au vizitat Saxonia în 1523 și Berlinul în 1523-24. La Berlin, Isabela a devenit interesată de luteranism și a simpatizat cu protestantismul.

În primăvara anului 1525, Isabela s-a îmbolnăvit; a murit la vârsta de 24 de ani la Gent.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]


Isabela de Burgundia
Naștere: 18 iulie 1501 Deces: 19 ianuarie 1526
Titluri regale
Vacant
Ultimul titlu deținut de
Christina de Saxonia
Regină a Danemarcei
1515-1523
Succesor:
Sophie de Pomerania
Regină a Norvegiei
1515-1523
Regină a Suediei
1520-1521
Vacant
Ultimul titlu deținut de
Catherine de Saxa-Lauenburg