Sari la conținut

Filip I al Castiliei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Filip I
Date personale
Poreclăel Hermoso Modificați la Wikidata
Născut22 iulie 1478
Bruges, Belgia
Decedat (28 de ani)
Burgos, Spania
ÎnmormântatCapilla Real de Granada[*][[Capilla Real de Granada (church in Granada, Spain)|​]][1] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluipneumonie Modificați la Wikidata
PărințiMaximilian I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman
Maria de Burgundia
Frați și suroriMargareta de Austria, Ducesă de Savoia
George of Austria[*][[George of Austria (Roman Catholic bishop)|​]]
Cornelius of Austria[*][[Cornelius of Austria |​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuIoana de Castilia
CopiiEleanor, regină a Franței
Carol al V-lea, Împărat romano-german
Isabella, regină a Danemarcei
Ferdinand I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman
Maria, regină a Bohemiei
Caterina, regină a Portugaliei
Religieromano-catolic[*] Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriLord of the Netherlands[*][[Lord of the Netherlands (Duke of Brabant and Lorraine, Limburg, Luxembourg and Gelderland, Count of Flanders, Artois, Hainaut, Holland, Zeeland, Namur and Zutphen, Margrave of the Holy Roman Empire, Lord of Frisia, Mechelen, and the cities of Utrecht,)|​]]
Rey de Castilla[*][[Rey de Castilla (noble title of the reigning monarch of the kingdom of Castile and transmitted to the monarch of Spain)|​]] ()
conte de Burgundia[*]
Duce de Brabant ()
Arhiduce
Rey de León[*][[Rey de León (title of nobility held by the head of state of the Kingdom of León, later transmitted to the monarch of Spain)|​]]
Familie nobiliarăCasa de Habsburg
Rege al Castiliei și Leonului
Domnie1504 - 1506
PredecesorIsabella I & Ferdinand V
SuccesorIoana de Castilia

Filip I (22 iulie 147825 septembrie 1506; spaniolă Felipe el Hermoso; germană Philipp der Schöne; franceză Philippe le Beau; neerlandeză Filips de Schone), cunoscut ca cel Frumos sau cel Drept, a fost fiul lui Maximilian I, Împărat romano-german. A moștenit mare parte din Ducatul Burgundia de la mama sa, Maria de Burgundia, și, deoarece s-a căsătorit cu Ioana de Castilia a devenit rege al Castiliei. A fost primul Habsburg care a domnit în Spania iar succesorii săi îl cunosc drept Filip I al Spaniei. Nu a moștenit niciodată teritoriile conduse de tatăl său.

Filip I, Muzeul Luvru, Paris.

Filip s-a născut la Bruges, Flandra (astăzi în Belgia) și a fost numit după străbunicul său, Filip al III-lea, Duce de Burgundia. În 1482, după decesul mamei sale, Maria de Burgundia, a moștenit Ducatul de Burgundia sub tutela tatălui său (Filip avea patru ani).

A urmat o perioadă de turbulențe cu ostilități sporadice în principal între marile orașe din Flandra (Bruges și Gent) și susținătorii lui Maximilian. Filip a fost prins în vâltoarea evenimentelor și chiar pentru scurt timp a fost sechestrat în Bruges ca parte a campaniei flamande de mărire a autonomiei pe care o obținuse în 1477 de la Maria de Burgundia printr-un acord numit Blijde Inkomst. În 1493, prin Pacea de la Senlis, se convine ca Filip în vârstă de 15 ani va deveni prinț începând cu anul următor.

Ducatul de Burgundia

[modificare | modificare sursă]

În 1494, Maximilian abandonează regența în conformitate cu termenii Tratatului de la Senlis iar Filip preia conducerea Ducatului cu toate că, în practică, autoritatea deriva de la Consiliul nobililor din Burgundia. La 20 octombrie 1496, la Lier, Filip s-a căsătorit cu Ioana a Castiliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea de Aragon și a reginei Isabela I a Castiliei.

Căsătoria a fost una dintr-un set de alianțe dintre Habsburgi și Trastámara menită să consolideze alianța împotriva puterii în creștere a Franței, creștere datorată politicii lui Ludovic al XI-lea al Franței. Problema a devenit mai urgentă după invazia lui Carol al VIII-lea al Franței în Italia (primul război peninsular).

Sora lui Filip, Margareta s-a căsătorit cu Juan, Prinț de Asturias, singurul fiu al lui Ferdinand și al Isabelei și succesor la coroana unificată a Castiliei și Aragonului.[2]

  1. ^ https://capillarealgranada.com/los-reyes-fundadores/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Hermann Wiesflecker, Maximilian I. und die habsburgische-spanischen Heirats- und Bündnisverträge von 1495-1496, in Mitteilungen des Instituts für österreichische Geschichtsforschung 67 (1959)

Legături externe

[modificare | modificare sursă]
Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Filip I al Castiliei