Carl Ludwig de Habsburg-Lorena

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Carl Ludwig de Habsburg-Lorena
Date personale
Nume la naștereKarel Ludvík Maria František Josef Michael Gabriel Antonius Robert Štěpán Pius Řehoř Ignác Markus d´Aviano Rakouský Modificați la Wikidata
Născut[1] Modificați la Wikidata
Baden bei Wien, Austria Inferioară, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (89 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Bruxelles, Valonia, Belgia Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCripta Capucinilor din Viena Modificați la Wikidata
PărințiCarol I al Austriei
Zita de Bourbon-Parma Modificați la Wikidata
Frați și suroriAdelheid de Habsburg-Lorena
Elisabeta de Austria
Charlotte a Austriei
Robert, Arhiduce de Austria-Este
Rudolf de Habsburg-Lorena
Otto von Habsburg
Arhiducele Felix de Austria Modificați la Wikidata
Căsătorit cuYolanda a Austriei (din ) Modificați la Wikidata
CopiiCarl Christian al Austriei[*][2]
Archduke Rudolf of Austria[*][[Archduke Rudolf of Austria (Austrian Imperial and Royal)|​]][2]
Archduchess Alexandra Maria of Austria[*][[Archduchess Alexandra Maria of Austria ((born 1952))|​]][2]
Archduchess Maria Constanza of Austria[*][[Archduchess Maria Constanza of Austria ((born 1957))|​]][2] Modificați la Wikidata
Cetățenie Austria Modificați la Wikidata
Ocupațieantreprenor Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea Catolică din Leuven  Modificați la Wikidata
PremiiOrdinul Lâna de Aur în grad de cavaler[*]

Arhiducele Carl Ludwig de Austria (n. , Baden bei Wien, Austria Inferioară, Austro-Ungaria – d. , Bruxelles, Valonia, Belgia) a fost al cincilea copil al împăratului Carol I, ultimul împărat al Austro-Ungariei și a soției acestuia, Zita de Bourbon-Parma.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Carl Ludwig (al patrulea din stânga) împreună cu frații și surorile sale.
Arhiducele Rudolf, fiul cel mare al Arhiducelui Carl Ludwig, 2014.

S-a născut la Baden bei Wien și a murit la Bruxelles.[3][4] Numele de botez a fost Carl Ludwig Maria Franz Joseph Michael Gabriel Antonius Robert Stephan Pius Gregor Ignatius Markus d'Aviano.
În urma înfrângerii Imperiului austro-ungar în război, tatăl lui a fost forțat să renunțe la renunțe la participarea în treburile de stat și, ulterior, imperiul a fost destrămat și s-au format republici în Austria și Ungaria. În 1919 Carl Ludwig și familia sa au fost trimiși în exil inițial în Elveția, unde au locuit cu bunica lor Maria Antónia a Portugaliei (1862-1959) la Castelul Wartegg. În februarie 1922, în timp ce părinții lor au părăsit Elveția în martie 1920, copiii li s-au alăturat la Villa Victoria în Portugalia, departe de republicile născute din divizarea imperiului.

La 9 martie 1922 după ce a cumpărat jucării pentru ziua de naștere a lui Carl Ludwig, tatăl său a răcit; mai târziu a dezvoltat o pneumonie de care a murit la 1 aprilie, la vârsta de 34 de ani. După decesul fostului împărat, regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei a invitat familia regală în exil în Spania. Ei au locuit la palatul Uribarria din Lekeitio, unde Zita a contribuit la educația copiilor ei.[5]. Familia a părăsit peninsula iberică în septembrie 1929 când Carl Ludwig avea 11 ani și s-a instalat la Steenokkerzeel, aproape de Bruxelles.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au părăsit castelul din Steenokkerzeel pentru a se refugia în Franța la Château du Vieux-Bost. După ce s-a instituit regimul mareșalului Pétain, familia a părăsit Franța și a plecat succesiv în Spania, Portugalia, înainte de a părăsi continentul pentru Statele Unite, unde a ajuns la 27 iulie.

Pentru că prinții nu stăpâneau complet limba engleză, familia s-a stabilit în Quebec, provincie francofonă, unde copiii au putut vorbi în franceză. Acolo a studiat la Universitatea Laval[6]. În timpul războiului, Carl Ludwig și fratele său mai mare Felix au servit ca voluntari în batalionul 101 infanterie al armatei Statelor Unite.

La 17 ianuarie 1950, la Belœil s-a căsătorit cu Prințesa Yolande de Ligne (n. 6 mai 1923). Ei au avut patru copii:[7]

 • Arhiducele Rudolf (n. 1950); s-a căsătorit la 3 iulie 1976 cu baroneasa Hélène de Villenfagne de Vogelsanck (n. 1954). Împreună au opt copii.
 • Arhiducesa Alexandra (n. 1952); s-a căsătorit cu ambasadorul chilian la Sfântul Scaun, Héctor Riesle Contreras. Împreună au trei copii.
 • Arhiducele Carl Christian (n. 1954); s-a căsătorit cu Prințesa Marie Astrid de Luxemburg. Împreună au cinci copii.
 • Arhiducesa Maria Constanza (n. 1957); s-a căsătorit cu Franz Josef, Prinț von Auersperg-Trautson. Împreună au trei fiice biologice (una a murit la scurt timp după naștere) și o fiică adoptată.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b c d Karl Ludwig Erzherzog von Österreich, The Peerage, accesat în  
 2. ^ a b c d The Peerage 
 3. ^ Karl Ludwig Erzherzog von Österreich at thePeerage.com
 4. ^ Carl Ludwig Habsburg-Lothringen ist tot Arhivat în , la Wayback Machine. kurier.at
 5. ^ Gordon Brook-Shepherd, The Last Empress, 1991, pag. 219-220.
 6. ^ Bernier Arcand, Philippe (), „Les Bourbon-Parme dans les institutions d'enseignement du Québec”, Histoire Québec (în franceză), 28 (1), pp. 24–28, ISSN 1201-4710, accesat în  
 7. ^ Online Gotha