Carol al VIII-lea al Franței

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Carol al VIII-lea
Rege al Franței, Duce de Britania, Conte de Provence

Carol al VIII-lea, Școala franceză, sec. XVI, Muzeul Condé.
Date personale
Născut30 iunie 1470(1470-06-30)
Castelul d'Amboise, Franța
Decedat (27 de ani)
Castelul d'Amboise, Franța
ÎnmormântatCatedrala din Saint-Denis Modificați la Wikidata
Cauza decesuluimoarte accidentală[*] (accident vascular cerebral) Modificați la Wikidata
PărințiLudovic al XI-lea al Franței
Charlotte de Savoia
Frați și suroriAnne a Franței
Jeanne a Franței, Ducesă de Berry[1]
Joachim de Valois[*][[Joachim de Valois (son of Louis XI of France and Charlotte of Savoy)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAnne, Duesă de Britania
CopiiCharles Orlando, Dauphin of France[*][[Charles Orlando, Dauphin of France (French prince)|​]]
Charles de France[*][[Charles de France (French prince (1496))|​]][2]
François de France[*][[François de France ((1497-1497))|​]][2]
Anne de France[*][[Anne de France (stillborn daughter in 1498 of Anne of Brittany and Charles VIII)|​]] Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică
Creștinismul occidental Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Limbi vorbiteMiddle French[*][[Middle French (historical variety of French used c. 1350–1600)|​]][3] Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriking of France
Familie nobiliarăCasa de Valois
Domnie
Domnie30 august 1483 – 7 aprilie 1498(&&&&&&&&&&&&&&14.&&&&&014 ani, &&&&&&&&&&&&&220.&&&&&0220 zile)
Încoronare30 mai 1484, Reims
PredecesorLudovic al XI-lea
SuccesorLudovic al XII-lea
Semnătură

Carol al VIII-lea al Franței (franceză Charles VIII de Valois supranumit "L'Affable" (cel Prietenos) (30 iunie 1470 - 7 aprilie 1498) a fost rege al Franței din dinastia Valois, a domnit din anul 1483 și până la moartea sa. Invadând Italia a inițiat o lungă serie de războaie franco-italiene care s-au desfășurat în prima jumătate a veacului al XVI-lea.

Copilăria și tinerețea[modificare | modificare sursă]

Carol s-a născut la Castelul Amboise, Franța, singurul fiu supraviețuitor al regelui Ludovic al XI-lea și al celei de-a doua soții, Charlotte de Savoia. Carol a urcat pe tronul Franței la 30 august 1483, la vârsta de 13 ani. Starea lui de sănătate a fost precară. În conformitate cu dorințele lui Ludovic al XI-lea, domnia regatului a fost acordată surorii mai mari a lui Charles, Anne, o femeie inteligentă și perspicace, descrisă de tatăl ei ca fiind "cea mai puțin nebună femeie din Franța". Ea a domnit ca regent alături de soțul ei, Ducele de Bourbon Petru al II-lea, până în anul 1491.

Căsătorie[modificare | modificare sursă]

Soția lui Carol, Anne.

Carol a fost logodit în 1482 cu Margareta de Austria, fiica împăratului Maximilian I și a soției lui, Maria, Ducesă de Burgundia. Căsătoria a fost aranjată de Ludovic al XI-lea, Maximilian și de statele din Țările de Jos, ca parte a păcii de la Arras între Franța și Burgundia. Margareta ar fi adus Franței comitatele Artois și Burgundia ca zestre și ea a fost privită la curtea franceză ca o viitoare regină.

În 1488, Francisc al II-lea Duce de Bretania a murit într-un accident de călărie, lăsând-o moștenitoare pe fiica sa în vârstă de 11 ani, Anne de Bretania. Anne, care se temea pentru independența ducatului ei în fața ambițiilor Franței, și-a aranjat propria căsătorie cu Maximilian I, care fusese căsătorit cu Maria de Burgundia în circumstanțe asemănătoare în 1477. Bretania a fost invadată de armata franceză, Maximilian nu a putut să ajute și Anne de Bretania a fost nevoită să renunțe la Maximilian (cu care a avut numai o căsătorie prin procură) și a fost de acord să se căsătorească cu Carol al VIII-lea.

La 19 decembrie 1491, la Castelul Langeais, Carol s-a căsătorit cu Anne de Bretania. Ducesa în vârstă de 14 ani n-a fost mulțumită de această căsătorie aranjată. Căsătoria i-a adus lui Carol independența de familia sa. Regina Anne a trăit la Clos Lucé în Amboise.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]


  1. ^ Kindred Britain 
  2. ^ a b The Peerage 
  3. ^ IdRef, accesat în