Joseph Anton al Austriei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Joseph al Austriei
Arhiduce de Austria
Palatin al Ungariei
Anton Einsle - József nádor.jpg
Arhiducele Joseph, Palatin al Ungariei
Portret de Miklós Barabás (1846)
Date personale
Nume la naștereJoseph Anton Johann
Născut9 martie 1776(1776-03-09)
Florența
Decedat (70 de ani)
Buda
ÎnmormântatCastelul Buda Modificați la Wikidata
PărințiLeopold al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman
Maria Louisa a Spaniei
Frați și suroriArhiducesa Maria Clementina a Austriei
Maria Theresa de Austria
Maria Anna Ferdinanda
Arhiducele Louis de Austria
Francisc I al Austriei
Ferdinand al III-lea, Mare Duce de Toscana
Arhiducele Rainer Joseph de Austria
Anton Victor de Austria
Alexandru Leopold de Austria
Arhiducele Carol, duce de Teschen
Rudolf von Habsburg-Lothringen
Arhiducele Ioan de Austria
Archduchess Maria Amalia of Austria (1780-1798)[*][[Archduchess Maria Amalia of Austria (1780-1798) (Austrian archduchess)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuAlexandra Pavlovna a Rusiei
Prințesa Hermine de Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym
Maria Dorothea de Württemberg
CopiiArhiducesa Alexandrine a Austriei
Arhiducesa Hermine Amalie Marie a Austriei
Arhiducele Stephen, Palatin al Ungariei
Arhiducesa Franziska Marie Elisabeth a Austriei
Arhiducele Alexandru al Austriei
Arhiducesa Elisabeta Franziska a Austriei
Arhiducele Joseph Karl al Austriei
Marie Henriette, regină a Belgiei
CetățenieFlag of the Habsburg Monarchy.svg Imperiul Austriac Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician
aristocrat[*]
comandant militar[*]
patron of the arts[*][[patron of the arts (person who engages in patronage)|​]] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Activitate
Apartenență nobiliară
TitluriConte Palatin
Familie nobiliarăCasa de Habsburg-Lorena
Domnie
Semnătură
József nádor aláírás 1846.jpg

Arhiducele Joseph Anton Johann al Austriei, Palatin al Ungariei (germană Erzherzog Joseph Anton Johann Baptist von Österreich-Toscana, cunoscut și ca Joseph Anton Johann von Österreich, maghiară Habsburg-Toscanai József Antal János főherceg, cunoscut și ca József nádor, cehă Josef Habsbursko-Lotrinský, 9 martie 1776, Florența13 ianuarie 1847, Buda), a fost Palatin al Ungariei din 1796 până în 1847. A fost al șaptelea copil al împăratului Leopold al II-lea și al Mariei Louisa a Spaniei.

Familie[modificare | modificare sursă]

Arhiducele Joseph de Austria, Palatin al Ungariei, cca. 1788

Joseph a fost al nouălea copil din cei cincisprezece ai împăratului Leopold al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman și ai soției acestuia, Maria Louisa a Spaniei. S-a născut la Florența, unde tatăl său domnea ca Mare Duce de Toscana.

Tatăl său a fost fiul împăratului Francisc I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman și a Maria Tereza a Austriei. Mama sa a fost fiica regelui Carol al III-lea al Spaniei. Prin mama sa, Joseph a fost nepotul regelui Carol al IV-lea al Spaniei și al regelui Ferdinand I al celor Două Sicilii. De asemenea, a fost văr primar cu Ferdinand al VII-lea al Spaniei, regina Charlotte a Portugaliei și regina Maria Isabella a celor Două Sicilii.

Joseph a fost frate cu Francisc al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman, Ferdinand al III-lea, Mare Duce de Toscana, Maria Tereza regină a Saxoniei și Maria Clementina, Ducesă de Calabria.

În 1796 a fost numit Palatin al Ungariei (nádor).

Căsătorii și copii[modificare | modificare sursă]

Arhiducele Joseph și familia din a treia căsătorie

În 1799 Țarul Pavel a decis ca Rusia să formeze o coaliție cu Austria și Prusia împotriva Franței. Pentru a cimenta această alianță, Joseph s-a căsătorit cu Marea Ducesă Alexandra Pavlovna a Rusiei (1783–1801), la 30 octombrie 1799 la Sankt Petersburg. El avea 23 de ani iar ea 16. Tânărul cuplu s-a stabilit la Castelul Alcsút din Ungaria.
Viața Alexandrei la curtea austriacă a fost nefericită. Împărăteasa Maria Theresa, a doua soție a împăratului Francisc al II-lea era geloasă pe Alexandra pentru frumusețea ei. În plus, Alexandra semăna foarte bine cu prima soție a împăratului, Elisabeta de Württemberg, care era mătușa maternă a Alexandrei. Credința ortodoxă a Alexandrei a trezit ostilitate la curtea romano-catolică a Austriei.
Un an și jumătate mai târziu, Alexandra a murit la Viena, la 16 martie 1801 de febră puerperală, la scurt timp după ce a născut o fetiță care a murit în ziua nașterii. Alexandra avea numai 17 ani, iar moartea ei a avut loc în aceeași săptămână cu asasinarea tatălui ei.

A doua soție a lui Joseph a fost Prințesa Hermine de Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym (1797–1817). Ei s-au căsătorit la 30 august 1815 la Castelul Schaumburg, când el avea 39 de ani iar ea 17. Doi ani mai târziu, Prințesa Hermine a murit la naștere după ce a născut gemeni. Ambii copii ai ei au murit fără să se căsătorească și fără să aibă copii. Ei au fost: Arhiducesa Hermine Amalie Marie de Austria (14 septembrie 1817, Buda – 13 februarie 1842, Viena) și Arhiducele Ștefan, Palatin al Ungariei (14 septembrie 1817, Buda – 19 februarie 1867, Menton).

A treia soție a lui Joseph a fost Ducesa Maria Dorothea de Württemberg, cu care s-a căsătorit la 24 august 1819 la Kirchheim unter Teck. El avea 43 de ani iar ea 21. Ei au fost părinții a cinci copii:

Joseph a un fiu nelegitim, Gavio Clùtos (2 martie 1810 – ianuarie 1859).

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]