Reichskammergericht

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Sediul Reichskammergericht din Wetzlar

Reichskammergericht (în latină Iudicium imperii) (Înalta Curte de Apel Imperială) a fost cea mai înaltă instanță de judecată a Sfântului Imperiu Roman, de la înființarea sa în anul 1495, până la dizolvarea sa în anul 1806. A funcționat mai întâi în orașul Frankfurt pe Main.

Statutul curții din 1495 (Reichskammergerichtsordnung) din § 3 prevedea, că judecătorii ar trebui să fie ghidați de ius commune (de. gemeines Recht), oferind receptarea legii romane un caracter oficial.

Componența membrilor Curții Imperiale a fost determinată în comun de împărat și Reichstag. Împăratul a numit președintele instanței (de obicei un reprezentant al celei mai înalte aristocrații germane), președinții camerelor judiciare, precum și unii judecători. Majoritatea membrilor curții au fost aleși de Reichstag, în plus, dacă în perioada inițială de existență a instanței doar jumătate dintre judecători trebuiau să aibă o diplomă de doctorat în dreptul roman, apoi, din 1548, a fost prevăzut ca toți membrii Înaltei Curți să aibă o asemenea diplomă.

Sedii[modificare | modificare sursă]

În decursul timpului, Reichskammergericht a avut sediul în diferite localități:[1]:

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Torsten Joecker: Reichsstädte als Sitz des Reichskammergerichts, in: zeitenblicke 3 (2004), Nr. 3, [13.12.2004], http://www.zeitenblicke.de/2004/03/joecker/index.html#quoting_6