Jeremy Bentham

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Jeremy Bentham
Jeremy Bentham by Henry William Pickersgill detail.jpg
Date personale
Născut 15 februarie 1748[1][2]
Houndsditch[*], Regatul Marii Britanii
Decedat 6 iunie 1832 (84 de ani)[1][2]
Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei[3]
Cetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord
Ocupație filosof[*]
scriitor
economist[*]

Jeremy Bentham (n. 15/26 februarie 1748 – d. 6 iunie 1832) a fost un jurist, filosof și reformator social englez . Este cunoscut pentru contribuțiile sale în dezvoltarea inițială a utilitarismului.

Bentham a militat, în scrierile sale, de pe poziții raționale, în favoarea libertății individuale și economice, pentru separarea religiei de stat, pentru libertatea de expresie, sufragiul universal, drepturi egale pentru femei, dreptul la divorț și decriminalizarea homosexualității. De asemenea a fost un adept al abolirii sclaviei, a pedepsei cu moartea, a pedepselor corporale, inclusiv pentru copii, și a apărat drepturile animalelor. Ideile sale au influențat reformele juridice, politice si sociale care au început să fie aplicate în Marea Britanie în primele decenii ale secolului al XIX-lea, între care extinderea drepturilor de vot la noi categorii de cetățeni.

Deși era în favoarea extinderii drepturilor legale individuale, s-a opus ideii de „drepturi naturale” și a contractului social. Ideile sale au fost preluate de discipoli și dezvoltate de discipoli ai săi, precum James Mill, secretarul și colaboratorul său după anul 1808, fiul acestuia , John Stuart Mill, John Austin, socialistul Robert Owen. De asemenea vederile sale au înrăurit operele unor scriitori precum Charles Dickens.

Este considerat „fondatorul spiritual” al Universității College din Londra.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b "Jeremy Bentham", Gemeinsame Normdatei, accesat la 9 aprilie 2014 
  2. ^ a b "Jeremy Bentham", data.bnf.fr, accesat la 10 octombrie 2015 
  3. ^ Бентам Иеремия, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*]