Executiv

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Puterea executivă din stat, reprezentată de guvern, este una din cele trei puteri independente din statele democratice moderne, conform principiului Separării puterilor în stat, promovat de către Montesquieu. Celelalte două puteri sunt judiciarul și legislativul.

Executivul se ocupă cu implementarea legilor în practică și cu administrarea birocrației de stat. În fruntea guvernului se află prim-ministrul. Astfel, rolul acestei puteri nu este emiterea legilor (rol al legislativului) și nici nu este interpretarea lor (rol al judiciarului). Guvernul însă poate propune legi spre aprobare de către legislativ.

Executivul poate fi sursa anumitor tipuri de legi, cum ar fi un decret sau o hotărâre executivă. Birocrațiile executive sunt de obicei sursa reglementărilor.

Într-un sistem prezidențial, liderul executivului este atât șeful statului, cât și șeful guvernului.[1] Într-un sistem parlamentar, un ministru al cabinetului ce are un vot de încredere al legislativului, este șeful guvernului, în timp ce șeful statului este de obicei un monarh sau președinte în mare măsură ceremonial.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „The Executive Branch”. The White House. Accesat în . 
  2. ^ „Executive Branch of Government in Canada”. Parliament of Canada. Accesat în .