Județul Tecuci (interbelic)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Județul Tecuci
Stema judeţului Tecuci Tecuci în România
stemă amplasare
Provincie: Moldova
Reședința: Tecuci
Populație:
 •Total 1930:
Locul
156.405 loc.
Suprafață:
 •Total:
Locul
2.408 km²
Perioadă de existență: '
Subdiviziuni: (inițial) trei plăși
(ulterior) cinci plăși

Județul Tecuci a fost o unitate administrativă de ordinul întâi din Regatul României, aflată în regiunea istorică Moldova. Reședința județului era orașul Tecuci.

Întindere[modificare | modificare sursă]

Clădirea Prefecturii județului Tecuci din perioada interbelică. Clădirea-monument istoric, construită în anul 1900 și situată pe Str. Galați nr. 15, găzduiește în prezent Clubul Copiilor din Tecuci.
Harta județului, cu dispunerea și denumirea plășilor, în anul 1938.

Județul se afla în partea central-estică a României Mari, în sudul regiunii Moldova. Județul se învecina la est cu județele Tutova și Covurlui, la sud cu județul Râmnicu Sărat, iar la vest cu județele Putna și Bacău. Datorită formei sale ascuțite, latura nordică era alcătuită din punctul de întâlnire cu județele Bacău și Tutova.

Organizare[modificare | modificare sursă]

Teritoriul județului era inițial împărțit în trei plăși:[1]

  1. Plasa Homocea,
  2. Plasa Ivești și
  3. Plasa Podu Turcului.

Ulterior, teritoriul județului a fost reorganizat în cinci plăși:

  1. Plasa Găiceana,
  2. Plasa Brăhășești,
  3. Plasa Ivești,
  4. Plasa Podu Turcului și
  5. Plasa Tecuci.

Populație[modificare | modificare sursă]

Conform datelor recensământului din 1930 populația județului era de 156.405 locuitori, dintre care 94,9% români, 2,0% țigani, 1,8% evrei ș.a. Din punct de vedere confesional populația județului era alcătuită din 96,3% ortodocși, 1,9% mozaici, 1,6% romano-catolici ș.a.

Mediul urban[modificare | modificare sursă]

În anul 1930 populația urbană a județului era de 17.172 locuitori, dintre care 86,5% români, 8,9% evrei, 1,1% maghiari, 1,0% țigani, 0,8% germani ș.a. Din punct de vedere confesional orășenimea era formată din 88,3% ortodocși, 9,2% mozaici, 1,3% romano-catolici, 0,5% lutherani ș.a.

Desființarea[modificare | modificare sursă]

Acest județ a fost desființat în urma căderii monarhiei în România și venirea comunismului, el fiind împărțit în septembrie 1950 între regiunile Putna și Bârlad, iar în 1952 după comasarea celor două, a rămas parte a regiunii Bârlad. În 1960, teritoriul său a fost din nou împărțit între regiunile Bârlad și Galați, iar din 1968, mare parte din vechiul său teritoriu (inclusiv reședința) face parte din județul Galați, unele zone restrânse aparținând astăzi județelor Vrancea și Bacău.

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Tecuci