Eugenism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
"Eugenismul este auto-controlul evoluţiei umane": Logo de la cel de-al doilea Congres Internaţional de Eugenie, 1921, înfăţişând un copac care uneşte mai multe zone.

Eugenia, denumită și eugenism, este o teorie socială care susține îmbunătățirea geneticii umane prin diferite mijloace de intervenție. Scopurile declarate sunt acelea de a crea oameni mai sănătoși, mai inteligenți, economisirea resurselor societății și curmarea suferinței umane. Metodele inițiale de atingere a acestor scopuri se bazau pe alimentație selectivă, dar cele moderne se concentrează pe controale parentale, analizele fetușilor, consiliere genetică, controlul sarcinilor, fertilizare in vitro și inginerie genetică.

Criticii susțin că eugenia este imorală, și că este o pseudoștiință. Istoric, eugenia s-a folosit ca justificare pentru măsuri coercitive discriminatorii susținute de anumite state, precum sterilizare forțată a persoanelor cu defecte genetice, omorârea persoanelor cu afecțiuni grave, și chiar, în anumite cazuri, genocid asupra raselor privite ca inferioare.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Ora et labora, 4 septembrie 2010, Pr. Roger Coresciuc, Ziarul Lumina