Comunitarianism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

'Comunitarianism'ul este un curent politic apărut ca reacție la perspectiva individualistă a liberalismului, în special cel expus de John Rawls în lucrarea sa, A Theory of Justice. Printre reprezentanții cei mai importanți ai acestei mișcări se numără Michael Walzer, Michael Sandel, Alasdair MacIntyre și Charles Taylor. Principala critică pe care o aduce comunitarianismul liberalismului este ignorarea semnificației pe care o are comunitatea pentru individ.

Temele criticii comunitariene[modificare | modificare sursă]

Mulhall și Swift au identificat cinci teme asupra cărora comunitarianismul și liberalismul poartă dispute:

  1. concepția asupra persoanei;
  2. individualismul asocial;
  3. universalismul valorilor;
  4. subiectivismul valorilor;
  5. neutralitatea statului.

În ceea ce privește prima temă a criticii, comunitarienii îi acuză pe gânditorii liberali că privesc omul ca fiind distinct de scopurile sale.

A doua temă a criticii anti-liberale de bazează pe ideea conform căreia individul și valorile sale sunt determinate de societatea în care acesta se dezvoltă.

Disputa cu privire la universalismul valorilor se poartă în jurul întrebării dacă valorile liberale sunt universale sau sunt specifice arealului geografic în care au apărut.

A patra temă a criticii comunitariene vizează concepția cu privire la morala existentă în cadrul societăților liberale. Aceasta este una subiectivistă, care stabilește că individul este sursa valorilor, iar o ierarhizare obiectivă a lor este imposibilă.

Ultima temă aflată în discuție privește măsura în care se implică statul pentru a-și arăta adeziunea față de niște valori și dezaprobarea față de altele. Un exemplu, în acest sens, îl constituie subvenționarea culturii și impozitarea masivă a jocurilor de noroc.