Dimensiune

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Dimensiuni)
De la stânga la dreapta: pătratul, cubul și tesseractul. Pătratul bidimensional (2D) este mărginit de segmente de dreaptă unidimensionale (1D); cubul tridimensional (3D) prin suprafețe bidimensionale; și tesseractul cvadridimensional (4D) de volume tridimensionale. Pentru afișarea pe o suprafață bidimensională, cum ar fi un ecran, cubul 3D și tesseractul 4D necesită proiecții⁠(d).
Primele patru dimensiuni spațiale, reprezentate într-o imagine bidimensională.
  1. Doua puncte pot fi legate pentru a crea un segment.
  2. Două segmente de dreaptă paralele pot fi legate pentru a forma un pătrat.
  3. Două pătrate paralele pot fi conectate pentru a forma un cub.
  4. Două cuburi paralele pot fi conectate pentru a forma un tesseract.

În fizică și matematică, dimensiunea unui spațiu (sau obiect) matematic este definită informal ca fiind numărul minim de coordonate necesare pentru a specifica orice punct din interiorul acestuia. [1][2] Astfel, o linie are dimensiunea unu, deoarece este necesară o singură coordonată pentru a specifica un punct pe ea – de exemplu punctul de la 5 pe o axă a numerelor. O suprafață, cum ar fi un plan, sau suprafața unui cilindru sau a unei sfere, are dimensiunea doi, deoarece sunt necesare două coordonate pentru a specifica un punct pe ea – de exemplu atât latitudinea și longitudinea sunt necesare pentru a găsi un punct pe suprafața unei sfere. Interiorul unui cub, al unui cilindru sau al unei sfere este tridimensional, deoarece sunt necesare trei coordonate pentru a localiza un punct în interiorul acestor spații.

În mecanica clasică, spațiul și timpul sunt categorii diferite și se referă la spațiul și timpul absolute⁠(d). Această concepție asupra lumii este un spațiu cvadridimensional, dar nu cel care a fost găsit necesar pentru a descrie electromagnetismul. Cele patru dimensiuni ale spațiu-timpului constau în evenimente care nu sunt definite absolut spațial și temporal, ci mai degrabă sunt cunoscute în raport cu mișcarea unui observator⁠(d). Spațiul Minkowski aproximează mai întâi universul fără gravitație; varietățile pseudo-riemaniene⁠(d) ale relativității generale descriu spațiu-timpul cu materie și gravitație. Zece dimensiuni sunt folosite pentru a descrie teoria superstringurilor⁠(d), unsprezece dimensiuni pot descrie supergravitația și teoria M, iar spațiul stărilor mecanicii cuantice este un spațiu funcțional infinit-dimensional.

Conceptul de dimensiune nu se limitează la obiectele fizice. Suprafața spațială mare apare frecvent în matematică și științe. Acestea pot fi spații de parametri⁠(d) sau de configurație⁠(d), cum ar fi mecanica lagrangiană sau hamiltoniană; acestea sunt spații abstracte, independente de spațiul fizic în care trăim.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Curious About Astronomy”. Curious.astro.cornell.edu. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „MathWorld: Dimension”. Mathworld.wolfram.com. . Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]