Constantin Esarcu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Logo of the Romanian Academy.png Membru corespondent al Academiei Române
Constantin Esarcu
Constantin Esarcu.jpg
Diplomatul Constantin Esarcu
Date personale
Născut 5 noiembrie 1836
București, Țara Românească
Decedat 8 iunie 1898, (62 de ani)
Govora, Regatul României
Naționalitate  România
Cetățenie Flag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupație naturalist, medic, pedagog, diplomat, politician
Activitate
Educație Sorbona

Constantin Esarcu (n. 5 noiembrie 1836, București—d. 8 iunie 1898, Govora, județul Vâlcea) a fost naturalist, medic, pedagog, diplomat și om politic, membru corespondent (din 1884) al Academiei Române. A absolvit Institutul Monti și colegiul „Sfântul Sava” din București. La Paris a studiat științele naturale, iar licența în această disciplină a obținut-o în 1859 la Sorbona. În 1864 și-a luat doctoratul în medicină.

A fost unul dintre cei mai ferventi initiatori si sustinatori a actiunilor culturale de la acea vreme, contribuind la infiintarea mai multor societati ("Ateneul Roman", "Societatea Amicilor Instructiunii", "Filarmonica").

In mai 1870 este numit director in Departamentul Cultelor. In perioada 1871-1873 a facut parte din comitetul de conducere al Teatrului National. La 25 februarie 1873 lanseaza propunerea de constituire a edificiului Ateneului Roman si initiaza alaturi de Vasile A. Urechia si Nicolae Kretzulescu (Cretzulescu) campania "Dati un leu pentru Ateneu" (s-au pus in vanzare 500.000 de bilete loterie in valoare de 1 leu). In luna noiembrie 1873 este numit Agent diplomatic la Roma. In aceasta calitate a facut publice numeroase documente, din arhivele oraselor Venetia, Milano, Florenta sau Roma, referitoare la istoria romanilor. A fost membru al Partidului Liberal-Conservator. A reprezentat in calitate de senator politica acestui partid in Parlamentului Romaniei. A detinut functia de ministru al Afacerilor Straine (21 februarie - 26 noiembrie 1891). Dupa o noua perioada (noiembrie 1891 - februarie 1893) petrecuta la Roma, in calitate de Trimis Extraordinar si ministru Plenipotentiar, intra in randurile dizidentei "drapeliste". A lasat mostenire intreaga sa avere Ateneului Roman.

Legături externe[modificare | modificare sursă]