Matei Millo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Matei Millo
D. William - Millo - Artiste dramatique.jpg
Matei Millo
Date personale
Născut
Decedat (83 de ani)
București, România
Cetățenie România
Ocupație dramaturg
actor
Matei Millo

Matei Millo (n. 25 noiembrie 1814, Stolniceni-Prăjescu, Iași - d. 9 septembrie 1896, București) a fost un actor și autor dramatic român.

Matei Millo a început învățătura în casa părintească din Stolniceni-Prăjescu, județul Iași. Și-a continuat studiile la școala lui Victor Quenim din Iași, unde i-a avut colegi, printre alții, pe Vasile Alecsandri și Mihail Kogălniceanu. A urmat apoi Academia Mihăileană, iar după absolvirea acesteia, în 1840, a plecat la Paris, unde a studiat arta dramatică timp de cinci ani.

A desfășurat la Iași și la București o activitate multilaterală de actor, director de scenă, autor dramatic, conducător de trupă și director de teatru, precum și de profesor. Matei Millo a fost un fervent susținător al repertoriului național și un interpret strălucit al comediilor lui Vasile Alecsandri. A cultivat în teatrul românesc interpretarea realistă reacționând împotriva stilului declamator. Jocul lui Millo se caracteriza printr-un fin simț de observație, sobrietate, capacitate de nuanțare, minuțiozitate în caracterizarea variată a personajelor, umor și vervă neobosită.

Pe 26 decembrie 1848 la Teatrul Național din Iași a avut loc premiera primei operete românești, „Baba Hârca“, pe text de Matei Millo[1][2] și muzică de Alexandru Flechtenmacher, cu subtitlul operată-vrăjitorie în două acte și trei tablouri[3]. Matei Millo a interpretat rolul principal fiind și primul actor român care a jucat în travesti. Costumul este păstrat și astăzi la Muzeul Mihai Eminescu.[4]

Printre rolurile care i-au asigurat popularitatea se numără travestiurile Chirița, Mama Anghelușa, Baba Hîrca, Ciubăr din Despot-Vodă, Barbu Lăutaru de V. Alecsandri, Shylock din Neguțătorul din Veneția de Shakespeare, Sancho Panza din Don Quijote de Cervantes etc.

Concepția artistică a lui Matei Millo a influențat puternic teatrul românesc de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Ca autor dramatic a scris comedii satirice.

Galerie imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Nașteri
  2. ^ Calendarul evenimentelor interne
  3. ^ Baba Hârca : operată-vrăjitorie în două acte și trei tablouri, compusă de M Millo; Capelmaistrul D.; A Flechtenmacher, București, Tip. lui C.A. Rosetti, 1851.
  4. ^ Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” Iași

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dicționarul Enciclopedic Român (Ed. Politică, București, 1962-1966)

Legături externe[modificare | modificare sursă]