Asociația Salonul de toamnă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Asociația Salonul de toamnă
Înființare 1921
Desființare 1924
Scop/Misiune Promovarea artelor în România
Zona deservită București

Premise și înființare[modificare | modificare sursă]

După primul război mondial, în primii ani ai deceniului al treilea din secolul al XX-lea, viața artistică era una efervescentă. Se înregistrau o mulțime de expoziții personale și o activitate febrilă de regrupare a sculptorilor și pictorilor la noi asociații sau societăți artistice. Acest lucru era determinat de existența unei situații mai speciale în domeniul artelor și nu de crezuri sau convingeri de natură artistică. Situația a apărut din cauza că Salonul Oficial nu se reactivase ca principală activitate expozițională anuală și nici nu se prevedea ceva în acest sens. Un factor suplimentar era și modul greoi și partinic în care Societatea Cercul artistic, Tinerimea artistică și Arta română, făceau invitațiile de aderare ca membri artiștilor tineri. De altfel, toate cele trei societăți enumerate erau încurajate și susținute de către autoritățile statului român.

La toți factorii expuși mai sus, s-au suprapus și vechile metehne românești prin care unii artiști doreau să fie șefi de grupări. Acestea fiind zise, se pot vedea cauzele principale care au stat la baza apariției puzderiei de societăți artistice din acea epocă. Desigur că majoritatea acestora rămâneau în stadii de proiecte, ele fiind moarte înainte înființare sau dispăreau după prima tentativă de deschidere a unei manifestări expoziționale.

Asociația Salonul de toamnă se înscrie în acest cadru de febrilitate, ea având o activitate destul de modestă și o longevitate precară. Ea s-a înființat în ziua de 25 mai 1921 de George Chirovi, Leon Biju și Ionescu Doru. În cadrul acestei asociații s-au afirmat tinerii artiști plastici Rudolf Schweizer-Cumpăna, Lucian Grigorescu, Adam Bălțatu, Aurel Băeșu, Sabin Popp, Petre Troteanu, Dumitru Florian, Paul Molda, Dumitru Brăiescu, Vasile Anghel, Vasile Velisaratu, Dumitru Mățăoanu, Teodor Burcă, Ion D. Trajanescu, S. Becu și Gheorghe Leonida.

Asociația și-a propus un program de activitate foarte bogat:

  1. organizarea de conferințe și excursii în străinătate și în România;
  2. organizarea de exppoziții;
  3. ocrotirea și ajutorarea fiecărui membru societar;
  4. tipărirea de reviste și anuare ale asociației.

Ca și la alte societăți artistice, totul s-a rezumat doar la organizarea de expoziții.

Manifestări expoziționale[modificare | modificare sursă]

Expoziția din februarie 1922[modificare | modificare sursă]

Vernisajul evenimentului s-a petrecut la începutul lunii februarie 1922 la sala de expoziții a Sindicatului artelor frumoase care s-a și inaugurat cu această ocazie.

Pe lângă membrii fondatori și cei societari au mai expus George Demetrescu Mirea ce era invitat de onoare, Pan Ioanid, Dumitru Hârleanu, Gheoghe Simota, Nițescu, Virginia Andreescu etc. O parte a presei a făcut elogiul expoziției,[1][2][3][4] salutând Salonul de toamnă ce „... ar forma un fel de trecere de la anchilozarea naturalist-romantică a Tinerimii artistice la arta mai nouă, impresionistă și chiar post impresionistă de la Arta Română”.[5] Cronica plastică a apreciat pe talentatul Aurel Băeșu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna și Lucian Grigorescu.

Expoziția din toamna anului 1922[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Rep.: Inaugurarea localului de expoziții al Sindicatului artelor fruntoase. Prima expozifie Salonul de toamnă, în Rampa, 11 februarie 1922
  2. ^ N.M.: Salonul de toamnă, în Universul literar, 12 februarie 1922
  3. ^ S. Maur: Prima expoziție a Asociației Salonul de toamnă, în Adevărul literar și artistic, 19 februarie 1922
  4. ^ Victor Ion Popa: Salonul de toamnă, în Sburătorul literar, 25 februarie 1922
  5. ^ S. Maur: Prima expoziție a Asociației Salonul de toamnă, în Adevăul literar și artistic, 19 februarie 1922

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Asociația Salonul de toamnă