Podișul Sucevei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare


Podișul Sucevei se află în nord-vestul Podișului Moldovei. Acolo se află cele mai mari altitudini din Podișul Moldovei, ajungând la aproximativ 700 m.

La nord este mărginit de frontiera cu Ucraina, la sud Podișul Bârladului, la est, Câmpia Moldovei și respectiv la vest Carpații Orientali și Subcarpații Moldovei. Sunt formați din: Podișul Dragomirnei, Dealul Mare, Podișul Sucevei și Podișul Fălticenilor și Depresiunea Rădăuți. Podișul Sucevei este irigat în totalitate de râul Siret împreună cu afluenții lui.

Podișul Sucevei s-a format în orogeneza Alpină târzie, format din strate sedimentare aduse din Carpați. Contactul cu zona montană este foarte strâns, Podișul Moldovei fiind aici lipit de Carpații Orientali. Pe o mică porțiune se dezvoltă o depresiune mai largă (Depresiunea Rădăuți). Podișul Sucevei se continuă și la est de Valea Siretului, printr-o culme deluroasă, formată din roci mai dure, care se termină printr-un abrupt spre Câmpia Moldovei.

Podișul Sucevei este alcătuit din gresii, pietrișuri, nisipuri și argile. Straturile sunt înclinate în direcția N-S. Podișul fiind unul foarte fragmentat, cu masive mici, prezentând alternanță de coline și văi largi și lungi.

Relieful are interfluvii cu poduri largi usor inclinate spre sud-est, fragmentate in general longitudinal. Vaile au caracter de culoare largi cu lunci extinse si terase. Climatul este de podis de altitudine medie, umed 650-700 mm, cu temperatura medie anuala de 6-7 grade C, 120 zile de inghet, peste 150 zile cu temeperaturi ce depasesc 10 grade si 70 zile cu temperaturi peste 25 grade C.(Dealurile si podisurile Romaniei- MIHAI IELENICZ).