Bucătăria moldovenească

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
O farfurie de sarmale cu mămăligă
Mămăligă
Sticle cu vin în beciurile vinăriei Cricova

Bucătăria moldovenească este denumirea sub care este cunoscută de străini totalitatea tradițiilor, obiceiurilor și gusturilor gastronomice din Republica Moldova. Ad litteram, ca sens primar, sintagma „bucătăria moldovenească” ar putea defini și ansamblul de tradiții culinare din spațiul regiunii geografico-istorice Moldova. Totuși, acestea nu sunt individualizate și diferențiate suficient de mult față de bucătăria românească per ansamblu.

Mâncăruri[modificare | modificare sursă]

Bucătăria moldovenească este compusă în principal din alimente tradiționale europene, cum ar fi carne de vită, carne de porc, cartofi, varză și diferite cereale.

Cel mai cunoscut fel de mâncare din bucătăria moldovenească, precum și cea românească per ansamblu, este mămăliga. Aceasta este o fiertură de făină de porumb, servită adesea ca un acompaniament pentru tocănițe și preparate din carne sau cu brânză de vaci, smântână și șorici de porc. Vinurile locale nu lipsesc de pe cele mai multe mese.

Tradițională pentru bucătăria basarabeană sunt feluri de mâncare care combină diverse legume, cum ar fi roșii, ardei gras, vinete, varză, fasole, ceapă, usturoi, praz și altele. Legumele sunt folosite în salate și sosuri, ele sunt coapte, aburite, murate, sărate sau marinate.

Produsele din carne dețin un loc special, mai ales ca primul curs și aperitivă. Supa din carne de pui, cunoscută sub numele de borș (ciorbă) este foarte populară. Friptura de porc la grătar și chiftelele din carne de vită și miel sunt comune. Carnea de pește este de multe ori marinată și apoi pusă la grătar.

Feluri de mâncare de sărbătoare tradiționale includ sarmale umplute cu carne tocată, pilaf (un fel de mâncare de orez), jeleu, fidea, carne de pui, altele. Masa de sărbătoare este, de obicei, decorată cu elemente de patiserie, cum ar fi produse de patiserie prăjituri, role, chifle și o varietate de umpluturi (brânză, fructe, legume, nuci, etc).

În anumite regiuni, bucătăria diferitelor minorități este predominantă. În zonele de est, ucrainenii mănâncă borș; în sud, bulgarii servesc mangea tradițională (sos cu carne de pui), în timp ce găgăuzii pregătesc sharpa, o supă de carne de oaie foarte condimentată; în comunitățile rusești se gătesc pelmeni. De asemenea, populari sunt colțunașii umpluți cu brânză proaspătă, carne, sau cartofi.

Gustări și mâncăruri reci[modificare | modificare sursă]

O selecție bogată de legume, carne, pește și produse lactate, duce la o gamă largă de gustări în bucătăria moldovenească. Cele mai populare sunt:

  • fasole cu usturoi zdrobit (fasole făcăluită),
  • gogoșari moldovenești,
  • ardei prăjiți,
  • vânătă umplută,
  • salate din legume crude și conservate.

Gustările sunt umplute cu ulei vegetal, oțet, smântână, maioneză, sosuri de mușchi, skardol, marinare. Plantele condimentate - leuștean, tarhon, pătrunjel, mărar, țelină, mentă, precum si usturoiul - sunt folosite pentru a da gustarii o aroma savuroasă.

Dintre aperitivele reci, ouăle umplute cu ciuperci și ficat de pui, piftie, carne și pește sunt de asemenea comune.

Timbre poștale[modificare | modificare sursă]

În 2014, Poșta Moldovei a lansat ștampile de circulație cu desene naționale.[1][2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ В Молдове вышли почтовые марки с изображением национальных блюд
  2. ^ „Почта Молдовы выпустила новые марки с замой, плациндами, мамалыгой и муждеем | All Moldova — информационный портал о предприятиях Молдовы”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]