Smântână

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Smântână.
Stewed nectarines.JPG

Smântâna este un produs lactat compus din grăsimea ridicată la suprafața laptelui neomogenizat. Tradițional din aceasta se obține untul și se produce frișcă.

În România, în comerț găsim smântâna fermentata numitǎ și smântână de consum, se obține din lapte de vacă sau de bivoliță, nefiert, pus într-un vas la prins într-un loc răcoros și uscat. După câteva zile grăsimea din laptele prins se ridică la suprafață într-o pojghiță mai groasă sau mai subțire, în funcție de grăsimea laptelui. Această durată de câteva zile este scurtată în procesele industriale de obținere a smântânei prin fermentatie si folosind centrifuge numite separatoare. [1]

Consum[modificare | modificare sursă]

Se folosește fie ca atare, unsă pe pâine, fie în adaosuri culinare, pentru dresul ciorbelor, în combinație cu brânză și mămăligă, la sarmale, la creme de prăjituri și înghețate, la diverse sosuri aducând o savoare foarte apreciată.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Smântână
  1. ^ http://www.creeaza.com/afaceri/comert/merceologie/PROIECT-Preparator-produse-din623.php.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)