Acid linolenic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Structură
Alpha-Linolenic acid Structural Formulae V.2.svg
Date generale
Nume Acidul α linolenic
alte denumiri all-cis)-Octadeca-9,12,15-triacid
formula chimică C18H30O2
nr. CAS 463-40-1
aspect lichid uleios
Proprietăți
masa molară 278,43 g·mol−1
stare de agregare lichidă
densitate 0,92 g·cm−3
punct de topire 11 °C
punct de fierbere 232 °C
presiune vapori -
solubilitate solubil în solvenți organici
R- și S-text -
-
MAK -
Dacă nu sunt alte indicații atunci
se ține cont de prevederile Standard.

Acidul linolenic mai precis acidul linolenic α numit și ALA este un acid gras nesaturat, ce are în structură 18 atomi de carbon, el aparține de grupa acizilor omega, formula chimică: C18H30O2, a nu se confunda cu acidul linoeic, care este de asemenea un acid gras nesaturat. Sub denumirea de acid linolenic, care provine din limba greacă: linos - in se află mai mulți acizi grași nesaturați ca forma: gama (GLA), dihogama, ele diferă prin numărul legăturilor chimice duble.

Răspândire în natură[modificare | modificare sursă]

Acidul linolenic, este o parte componentă a mai multor trigliceride, care la rândul se află în lipide (grăsimi animale și uleiuri vegetale).

Proprietăți[modificare | modificare sursă]

Acidul linolenic, are un aspect uleios, incolor și inodor, care se oxidează ușor în contact cu aerul. Acidul oleic (ALA), împreună cu alți acizi din grupa omega ca: (DHA), (EPA), (DGLA) și (AA) sunt o parte componentă importantă a alimentelor, având rol important în reducerea inflamațiilor, mecanismul fiind explicat printr-o acțiunea unei enzime, care un timp s-a crezut că face parte din acidul arahnoidic.