Acid linolenic

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acid linolenic
Structură
Structură
Nume IUPACall-cis)-Octadeca-9,12,15-triacid
Alte denumiriAcidul α linolenic
Identificare
Număr CAS463-40-1
Informații generale
Formulă chimicăC18H30O2
Aspectlichid uleios
Masă molară278,43 g·mol−1
Proprietăți
Densitate0,92 g·cm−3
Punct de topire11 °C
Punct de fierbere232 °C
Solubilitatesolubil în solvenți organici
Sunt folosite unitățile SI și condițiile de temperatură și presiune normale dacă nu s-a specificat altfel.

Acidul linolenic mai precis acidul linolenic α numit și ALA este un acid gras nesaturat, ce are în structură 18 atomi de carbon, el aparține de grupa acizilor omega, formula chimică: C18H30O2, a nu se confunda cu acidul linoeic, care este de asemenea un acid gras nesaturat. Sub denumirea de acid linolenic, care provine din limba greacă: linos - in se află mai mulți acizi grași nesaturați ca forma: gama (GLA), dihogama, ele diferă prin numărul legăturilor chimice duble.

Răspândire în natură[modificare | modificare sursă]

Acidul linolenic, este o parte componentă a mai multor trigliceride, care la rândul se află în lipide (grăsimi animale și uleiuri vegetale).

Proprietăți[modificare | modificare sursă]

Acidul linolenic, are un aspect uleios, incolor și inodor, care se oxidează ușor în contact cu aerul. Acidul oleic (ALA), împreună cu alți acizi din grupa omega ca: (DHA), (EPA), (DGLA) și (AA) sunt o parte componentă importantă a alimentelor, având rol important în reducerea inflamațiilor, mecanismul fiind explicat printr-o acțiunea unei enzime, care un timp s-a crezut că face parte din acidul arahnoidic.