Pompier

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Pompieri)
Salt la: Navigare, căutare
Pompieri în acţiune (ambasada S.U.A. din Bagdad)

Pompierii sunt persoane instruite și constituie un serviciu de ajutor în caz de urgență: incendii, accidente, inundații, cutremur, sau alte situație de urgență, având ca atribuții evitarea sau reducerea efectului negativ asupra persoanelor, animalelor și bunurilor, precum și organizarea acțiunilor de salvare a acestora.Misiunea sa principală este de a proteja oamenii, bunurile și mediul.

Pompierul este una dintre meseriile din serviciile publice civile, iar organizarea acestora diferă de la o țară la alta.Acestea sunt constituite în departamente și servicii publice de la caz la caz: Departamentul de Pompieri și Serviciu de salvare (SDIS) din Franța, Belgia Serviciu de Pompierii Luxemburg(SRI), etc. dar în cele mai multe localități denumirea este de "pompieri", la plural.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Antichitate[modificare | modificare sursă]

În Egiptul antic, pentru stingerea incendiilor, se utilizau pompe manuale.

În Roma antică, în numeroase orașe (care aveau străzile înguste și deci pericol ridicat de propagare rapidă a incendiilor), existau unități de pompieri, vigiles urbani, care nu erau dotate numai cu pompe și găleți, ci și cu catapulte pentru distrugerea zidurilor în cazul când acestea limitau accesul la focarul incendiului. Încă din anul 21 î.Hr. este atestată existența unei formații de luptă cu focul formată din 600 de sclavi.

Roma a suferit numeroase incendii, dar cel mai celebru este cel din 19 iulie 64 d.Hr. care a început în zona Circus Maximus și a distrus două treimi din marea metropolă. Împăratul Nero a fost acuzat de producerea acestui dezastru, dar acesta a denunțat ca vinovată o comunitate ce se stabilise în regiune, cea a creștinilor.

Evul Mediu[modificare | modificare sursă]

Cetățile și orașele medievale erau prevăzute cu turnuri de supraveghere și aceasta nu numai în scopuri defensive, ci și pentru observarea potențialelor incendii.

Londra a fost atinsă de o serie de incendii, dintre care cele mai devastatoare au fost cele din anii 798, 982, 989 și mai ales cel din 1666, supranumit și Marele incendiu al Londrei, în urma căruia mai multe mii de locuitori au rămas fără locuință.

Revoluția industrială[modificare | modificare sursă]

Primele furtunuri pentru pompieri au fost puse la punct de inventatorul olandez Jan Van der Heiden în 1672. Mărimea acestora și modul de racordare sunt valabile și pentru standardele actuale.

În ianuarie 1608, orașul american Jamestown (Virginia) a fost complet distrus de un incendiu. În 1648, în New York este înființată o unitate de "supraveghetori de incendii". Aceștia patrulau prin oraș verificând hornurile clădirilor.

Incendiile care au survenit în Boston în anii 1653 și 1676 au obligat autoritățile să ia măsuri ferme de prevenire a incendiilor.

Pompa manuală pentru stingerea incendiilor a fost realizată în 1725 de londonezul Richard Newsham. Astfel de pompe erau aduse la locul incendiului prin atelaje trase de cai. Mai multe persoane acționau brațelei pompei care putea furniza peste 10 litri de apă pe secundă, la o înălțime de câțiva zeci de metri.

În 1736, Benjamin Franklin înființează la Philadelphia compania Union Fire Company, formată din voluntari. Primii pompieri salariați apar pe teritoriul american abia pe la jumătatea secolului al XIX-lea.

Pauline von Schwarzenberg, mama premierului austriac Felix zu Schwarzenberg, își pierde viața într-un incendiu survenit la ambasada Austriei din Paris. Acest eveniment tragic îl determină pe Napoleon să pună bazele instituției pompierilor profesioniști în Franța, înființând, la 18 septembrie 1811, un detașament de pompieri, numiți "sapeurs-pompiers".

În Regatul Unit, prima organizație de profil s-a creat în Edinburgh în 1824, urmând ca 8 ani mai târziu o astfel de unitate să apară și în Londra.

Epoca modernă[modificare | modificare sursă]

Primul camion destinat luptei împotriva focului a fost realizat în 1829, dar a fost omologat abia în 1860. Era prevăzut cu motor cu abur și era tras de cai. Pompele cu motoare cu combustie internă au apărut în 1907 în Statele Unite, urmând ca prin 1925 motoarele cu abur să dispară complet din înzestrarea trupelor de pompieri.

Astăzi la lupta împotriva focului participă atât voluntari (mai ales în zonele rurale), cât și profesioniști (aceștia predomină în orașe).

13 septembrie - Ziua Pompierilor din România ca urmare a luptelor care a avut loc în 1848, Bătălia din Dealul Spirii lângă București, între Compania de pompieri condusă de Căpitanul Pavel Zăgănescu) și un corp de armată otoman. Această zi a fost desemnată pentru eroismul pe care l-au dat pompierii la aceea vreme, fapt pentru care s-a ridicat Monumentul Eroilor Pompieri din București sub denumirea Monumentul pompierilor din Dealul Spirii care este înscris în Lista monumentelor istorice 2010 - Municipiul București.

Activități[modificare | modificare sursă]

Pompierii desfășoară diferite tipuri de activități(misiuni) cele mai complexe dintre acestea rămâne lupta împotriva incendiilor (dar reprezintă totuși aproximativ 8% din proceduri în Franța ). În general, lista de mai jos sunt enumerate principalele activități, dar diferă de la o țară la alta.

 • acordarea de asistență medicală de urgență(nu în toate țările (de exemplu, în Luxemburg, misiunea este a Protecției Civile )
 • lupta împotriva incendiilor
 • salvarea și căutarea de persoane și animale
 • avertizarea și înștiințarea autorităților administrației publice despre posibilitatea/iminența producerii situațiilor de urgență;
 • intervențiile în situațiilor de urgență (incendii, inundații, cutremur, alunecări de teren, etc.);
 • intervenție de urgență în cazul unor substanțe periculoase și de poluare.
 • intervenție la accidente, rutiere, descarcerare.

Organizare[modificare | modificare sursă]

Articole principale despre pompierii din diferite țări: Pompierii din Germania, Pompierii din Belgia, Pompierii din Statele Unite ale AmericiiPompierii din Franța și Pompierii din Elveția Servicii de pompieri profesioniști sunt disponibil 24 de ore din 24 și 7 zile din 7, pompierii și tehnica de intervenție este în stație de pompieri, subunități de pompieri. Pompierii în funcție de statutul acestora sunt organizați și diferă de la o țară la alta, în pompieri profesioniști, pompieri voluntari și pompieri angajați.

În România[modificare | modificare sursă]

Pompă de stingere a incendiilor acţionată manual (tulumbă), expusă în parcul din Geoagiu-Băi

Pompierii din România sunt constituiți în serviciile de urgență profesioniste și serviciile voluntare și private. Pompierii profesioniști este o structură specializată în cadrul Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU)subordonată Ministerului Administrației și Internelor, fiind creată prin fuzionarea Comandamentului Protecției Civile cu Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari[1].

Casca protejează atât împotriva obiectelor ce pot cădea de la înălţime, cât şi împotriva temperaturilor ridicate


Pompierii în lume după țară[modificare | modificare sursă]

Belgia[modificare | modificare sursă]

Articol principal

Franța[modificare | modificare sursă]

Articol principal

Germania[modificare | modificare sursă]

Articol principal

Luxemburg[modificare | modificare sursă]

Articol principal

Marea Britane[modificare | modificare sursă]

Articol principal

Elveția[modificare | modificare sursă]

Articol principal

Statele Unite ale Americii[modificare | modificare sursă]

Articol principal

Echipament de protecție[modificare | modificare sursă]

Din categoria echipament individual de protecție pentru pompieri fac parte următoarele mijloace pentru protecție: cască de pompier, costum de protecție contra apei, costum de protecție anticaloric, masca contra fumului și gazelor, aparatul izolant cu oxigen, aparatul de respirat cu aer comprimat, trusa cu butelii și cartușe filtrante, aparatul pentru cercetare chimică, trusa electrică, cizmele de cauciuc electroizolante, cizmele de protecție cu tălpi neperforabile, mănușile de cauciuc și ochelarii pentru sudură[2].

Riscurile activității face necesar utilizarea echipamentul individual de protecție. Cel mai utilizat echipament de către pompierii profesioniști este costumul de protecție tip NOMEX din material ignifug care este folosit în activitatea de stingere a incendiilor[3]. Ținuta moderne constau din îmbrăcăminte de corp (cămașă și pantaloni) ignifug, și un sacou de protecție textil, în alte situații de urgență acesta este prevăzut cu benzi reflectorizante. Îmbrăcăminte exterioară este important deoarece protejează pompierul pentru transmiterea căldurii (efectul de izolare). Costumul de protecție sacou, casca, cizme și mănuși trebuie să prevină următoarele pericole:

 • risc mecanic: abraziune, lăcrimare;
 • chimic: împiedicarea pătrunderea lichidelor și substanțelor rezista la agenți agresivi majore (cum ar fi acidul clorhidric și sodă caustică );
 • risc de accident vascular cerebral de căldură și deshidratare: îndepărtarea de căldură și transpirație generată de forța;
 • noapte vizibilitate redusă: hainele are culori luminoase și banda retro-reflectorizante.

Casca trebuie să ne protejeze împotriva șocurilor. Pompierii poartă aparat de respirat cu aer comprimat (SCBA) constând dintr-o față complet masca de fata transparent și conectat la un cilindru de aer comprimat cu regulator . Cizmele trebuie să mențină glezna (pentru a evita entorse ), pentru a avea tălpi anti-alunecare, anti-acizi și anti-perforare și material rezistent la strivire. Pentru intervenții speciale, sunt echipamente individuale de protecție specifice activității:

 • costum de protecție anticaloric, aluminizat, protejare la radiație anumitor tipuri de incendii (petrol și gaze). Versiunea greu (complet impermeabil și independent) permite, de asemenea, trecerea prin foc pentru câteva zeci de secunde;
 • îmbrăcăminte de protecție la albinărit Hymenoptera (viespi, albine, etc.);
 • scăpărilor de gaz în cazul scurgerilor de gaze
 • explorări chimice, protejarea de substanțe chimice dăunătoare sau agenți biologici. Se folosește costum special în acest sens realizate de proiectanți;
 • radiație costum împotriva prafului radioactiv și lichid;
 • alpinism îmbrăcăminte specifică (pentru grupuri specializate);
 • scufundare - costum de scafandru (pentru grupuri specializate).

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ O.G nr. 88 din 2001 privind organizare și funcționare servicii publice, art.8 publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 544 din 01/09/2001
 2. ^ Manual pentru cunoașterea accesoriilor, utilajelor și autospecialelor de stingere a incendiilor, p. 43-70
 3. ^ Termeni și expresii p.s.i., p. 39

Bibliografie[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Pompier
Wikţionar
Caută „pompier” în Wikționar, dicționarul liber.


Vezi și[modificare | modificare sursă]