Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la SMURD)
Logo SMURD
Logo-ul vechi folosit de Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare

Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (abreviat SMURD) este o unitate de intervenție publică integrată de importanță strategică, fără personalitate juridică, având în structura sa echipe integrate de reanimare, specializate în acordarea asistenței medicale și tehnice de urgență, precum și echipe cu personal paramedical, specializat în acordarea primului ajutor calificat. Acest serviciu funcționează în cadrul Inspectoratelor județene pentru situație de urgență – având ca operator aerian structuri de aviație ale Ministerului Afacerilor Interne, în colaborare cu spitalele județene, regionale și cu autoritățile publice locale.[1].

Istoric[modificare | modificare sursă]

SMURD a luat ființă la Târgu Mureș în 1991, sub coordonarea medicului român de naționalitate palestiniană Raed Arafat.

SMURD în România[modificare | modificare sursă]

Mașini de intervenție ale SMURD

Din anul 2007 serviciul a fost extins la nivel național. În prezent (2019) operează opt baze de salvare aeromedicale (HEMS):[2]

  • București
  • Târgu Mureș
  • Iași
  • Arad
  • Craiova
  • Constanța
  • Cluj-Napoca
  • Jibou

SMURD Târgu Mureș[modificare | modificare sursă]

În septembrie 1990 cu ajutorul Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă și cu Serviciu de ambulanță sunt puse bazele unui centru de urgență asemănător celor din Uniunea Europeană format dintr-un echipaj calificat medicalizat. Inițial serviciul a funcționat sub denumirea SMUR (fără D - descarcerare).

Mașini SMURD România

În anul 1991, SMUR primește o primă donație din Germania sub forma unei ambulanțe. Până în luna octombrie serviciul a funcționat cu personal voluntar, inclusiv șoferul ambulanței. Începând cu luna octombrie începe conlucrarea cu Brigada de Pompieri Militari Mureș care a oferit conducători auto pentru ambulanță, dar și spații pentru instruirea personalului SMUR.

În anul 1992, SMUR primește echipamente medicale de la colaboratorii externi: Crucea Roșie din Sauda, Norvegia, Serviciul de Urgență al Spitalului Regal din Edinburgh și Brigada de Pompieri Strathclyde din Glasgow. Totodată are loc și pregătirea pompierilor în noi domenii de intervenție, descarcerare și intervenție la accidente chimice.

În noiembrie 1992 a avut loc o aplicație care a avut ca invitați oficialități locale și centrale. Ca urmare a acestei aplicații, dar și a specializării personalului cu instructori din străinătate, Ministerul Sănătății a declarat SMUR Centru Pilot Național. Astfel prin ordinul 1094 din 5 noiembrie 1992[necesită citare], SMUR Târgu Mureș a primit un statut oficial și o recunoaștere oficială a meritelor celor care au activat în cadrul serviciului.

În 1992, a fost creat primul laborator de instruire pentru urgență donat de Fundația pentru o Societate Deschisă din Statele Unite.

Ca urmare a donațiilor și a instruirii realizate de instructori din Scoția, din 1993, SMUR devine Serviciul Mobil de Urgentă, Reanimare și Descarcerare (SMURD).

În 1994 prin implicarea în proiect a BBC - Londra și a Serviciului de Urgență din Edinburgh, s-a construit primul departament de urgență unic în România.

Din 31 iulie 1994 Serviciul de Urgență funcționează în curtea Spitalului Clinic Județean Mureș. În 1997,în urma unor cursuri intensive în medicina de catastrofă efectuate de medici din Franța, s-a creat echipa de intervenție rapidă ce include 25 de persoane dotate cu pager-e care permit chemarea lor la orice oră în cazul unor accidente grave. În anul 1998 această echipă a fost alarmată de 3 ori în vederea intervenției la accidente cu multiple victime. Pregătirea în acest domeniu se continuă cu sprijinul Ambasadei Franței care finanțează anual un curs în domeniul medicinei de catastrofă.

Tot in anul 1997, s-a înființat noul dispecerat comun între SMURD și Serviciul de Ambulanță al Județului Mureș. Acesta are sediul în cadrul Departamentului de Primiri Urgențe și este deservit de personal din cadrul Serviciul de Ambulanță Județean sprijinit și de personal din cadrul SMURD-ului.

În 1998 este o organizată o colectă la care au participat: întreaga comunitate locală, mediul de afaceri local precum și instituțiile locale. Urmarea acestei colecte a fost achiziționarea celei mai moderne ambulanțe de reanimare din România (evaluată la acea vreme la 182.000 marci germane).

În anul 1999 în dotarea SMURD-ului intră și un elicopter tip Allouette III.

Din anul 2001 SMURD face parte din primul dispecerat integrat 112 care deservește pe lângă SMURD și Pompierii, Poliție și Ambulanța.

Personalul SMURD din Târgu Mureș

Personalul care activează în cadrul serviciului mobil de urgență este format din angajați și voluntari, mai exact:

  • 27 medici, medici rezidenți și stagiari
  • 21 asistenți medicali
  • 6 conducători auto
  • 60 voluntari (studenți - majoritatea mediciniști, asistenți, elevi ai școlilor sanitare).
Centrul de instruire

SMURD Târgu Mureș este și centru de instruire în care sunt instruiți cei care activează în domeniul medicinei de urgență din România.

În anii 1995 si 1996, s-a continuat dezvoltarea sistemului și în mod deosebit al componentei de instruire și pregătire a medicilor și a asistenților veniți din diferite regiuni ale țării.

Între anii 1995 - 1998 au fost instruiți la Târgu Mureș peste 300 de medici și asistenți medicali.

SMURD în Oradea[modificare | modificare sursă]

Serviciul Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare Oradea este un serviciu public de urgență înființat în anul 1993, fiind al doilea serviciu de acest tip din țară.

Ideea de la care s-a pornit a fost necesitatea existenței unui serviciu medical de urgență care să fie capabil să gestioneze pacienți aflați în stare gravă (cu risc vital), pacienți care fără intervenții medicale prompte și calificate au șanse minime de supraviețuire.

Această „gestionare” s-a realizat prin pregătirea unor echipaje specializate în efectuarea unor operări complexe de reanimare și terapie intensivă, activitate medicală care până în anul 1993 era apanajul exclusiv al secțiilor spitalicești de terapie intensivă.

Un aspect important este reprezentat de cooperarea cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana atât în operarea echipajelor medicale, care au în componență, pe lângă un medic și un asistent, și un pompier – șofer, special instruit în acordarea asistenței medicale de urgență, cât și din punctul de vedere al înființării echipajului de descarcerare, care funcționează în cadrul SMURD Oradea din anul 1994 și este deservit de 3 pompieri cu o pregătire specifică și o vastă experiență în activitatea de urgență.

Personalul SMURD Oradea

Personalul care activează în cadrul serviciul mobil de urgență este format din angajați și voluntari, mai exact:

  • 9 medici, medici rezidenți și stagiari
  • 16 asistenți medicali
  • 3 pompieri
  • 2 conducători auto[necesită citare]

Tehnică de intervenție[modificare | modificare sursă]

Ambulanță C1 în Cluj-Napoca

B2

Volkswagen Transporter T6 (2019-Prezent) Aproximativ 100 de bucăți achiziționate de IGSU în 2019 Carosate de Deltamed

Volkswagen Transporter T5 Facelift (2013-Prezent) Carosate de Deltamed

Citroën Jumper (2013-Prezent) Carosate de Deltamed

Volkswagen Transporter T5 (2008-Prezent) Carosate de Deltamed

Mercedes-Benz Vito (2008-în demitere) Carosate de Binz

Ambulanță B2 în Piața Avram Iancu, Cluj-Napoca

C1

Renault Master (2018-Prezent) Aproximativ 60 de ambulanțe achiziționate în 2018-2019 Carosate de Gruau

Mercedes-Benz Sprinter (2009-Prezent) Carosate de Binz

Volkswagen Crafter (2009-În demitere) Carosate de Deltamed

Ambulanță C1 Mercedes Sprinter la Spitalul Municipal din Roman

ATPVM

Volkswagen Crafter (2021-Prezent) Carosate de Deltamed

Mercedes-Benz Sprinter (2017-Prezent) Carosate de Deltamed

Mercedes-Benz Sprinter (2012-Prezent) Carosate de Mantra

TIM-NN

Volkswagen Crafter (2021-Prezent) Carosate de Deltamed

Citroen Jumper (2014-Prezent) Carosate de Deltamed

Ambulanță TIM-NN Volkswagen Crafter la Clinica de Pediatrie III din Cluj-Napoca

MU

Fiat Punto (2008-Prezent) Carosate de Deltamed

Nissan Navara Carosate de Deltamed

EAA

Eurocopter EC135 (2004-prezent) Achiziționate de IGSU în 2004, oferă transport aerian și pentru Republica Moldova

Sikorsky UH-60 Black Hawk (2022-Prezent)

Elicopterul EC135 la un show aerian în București

Descarcerare

Mercedes-Benz Sprinter (2021-Prezent) Carosate de Deltamed

Mercedes-Benz Vario (?-Prezent)

Mercedes-Benz Vito (2002-Prezent)

Descarcerarea Mercedes Sprinter la Maratonul Resuscitarii în Cluj-Napoca

Autospecială Pentru Intervenție la Accidente Colective și Calamități

Renault Midlum 270DXi (2015-Prezent) Carosate de Deltamed [1]

Autospeciala pentru Intervenție la Accidente Colective și Calamități la Maratonul Resuscitarii în Cluj-Napoca

Vehicule unice[modificare | modificare sursă]

B1

Volkswagen Crafter (2018-Prezent) Carosată de Deltamed , donată de Primăria Comunei Florești, în prezent se află la Stația de Pompieri Florești

B1/B2

Mercedes Sprinter (2023-Prezent) Carosată de Deltamed , donată de UTA Chinteni, în prezent se află la Detașamentul 1 de Pompieri Cluj-Napoca

B2

Volkswagen Transporter T6.1 (2023-Prezent) Carosată de Deltamed , donată de ISU Arad, în prezent se află la SVSU Nădlac

TIM-NN

Man TGE (2018-Prezent) Carosată de Deltamed , donată de Spitalul Clinic Obstetrica-Ginecologie "Cuza Vodă" Iași, unde este și acum

MU

BMW X3 (2013-Prezent) 2 bucăți, carosate de Deltamed , donate de Automobile Bavaria , în prezent se află la ISU Mureș

Incidente[modificare | modificare sursă]

La 9 ianuarie 2006, un elicopter al SMURD s-a prăbușit în timpul efectuării unui zbor tehnic. Întregul echipaj și-a pierdut viața în acest accident.[3][4][5] Cele patru persoane au fost decorate post-mortem de președintele României. Căpitanul comandor Augustin Toma și locotenentul colonel Valentin–Mihai Stănescu au primit ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de cavaler, cu însemn pentru militari, medicul Liliana Puiu a primit ordinul „Meritul Militar” în grad de cavaler și asistenta Mioara Minodora Hauta a primit medalia „Meritul Militar” clasa a III-a.[6]

La 2 iunie 2016 un elicopter al SMURD Iași s-a prăbușit în localitatea Haragîș din raionul Cantemir, Republica Moldova. Întregul echipaj (4 persoane) a murit în urma prăbușirii. Aparatul de zbor a luat foc la impactul cu solul.[7]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Legea Nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății: TITLUL IV Sistemul național de asistență medicală de urgență și de prim ajutor calificat
  2. ^ Ministerul Afacerilor Interne. „Inspectoratul General de Aviație”. Accesat în . 
  3. ^ Elicopter SMURD, cu patru persoane la bord, prabusit la Iasi
  4. ^ Șase ani de la prăbușirea elicopterului SMURD | adevarul.ro
  5. ^ Se cere o alta ancheta a tragediei elicopterului SMURD
  6. ^ Administrația prezidențială, Comunicat de presă, 15 ianuarie 2006. Accesat la 18 februarie 2013
  7. ^ „Agenția Națională de Presă AGERPRES: Patru morți în urma prăbușirii elicopterului SMURD în Republica Moldova, 2 iunie 2016”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]