Felipe al VI-lea al Spaniei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Felipe al VI-lea
Rege al Spaniei
Felipe al VI-lea, 11 iulie 2014.
Felipe al VI-lea, 11 iulie 2014.
Rege al Spaniei
Domnie 19 iunie 2014 – prezent
Predecesor Juan Carlos I
Căsătorit(ă) cu Letizia, Prințesă de Asturia
Urmași Infanta Leonor a Spaniei
Infanta Sofía a Spaniei
Nume complet
Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos
Casa regală Casa de Bourbon
Tată Juan Carlos I al Spaniei
Mamă Sofía a Greciei și Danemarcei
Naștere 30 ianuarie 1968 (1968-01-30) (47 de ani)
Madrid, Spania
Semnătură Felipe al VI-lea al Spaniei's signature

Felipe al VI-lea de Bourbon și Grecia (Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia) (n. 30 ianuarie 1968, Madrid), este actualul rege al Spaniei. El a succedat la tron la 19 iunie 2014 după abdicarea tatălui său, regele Juan Carlos I.

Naștere și educație[modificare | modificare sursă]

Felipe s-a născut la Madrid, ca cel de-al treilea copil al regelui Juan Carlos și al reginei Sofia. Nașterea sa, după două surori, Infanta Elena și Infanta Cristina, a asigurat un moștenitor al tronului spaniol. Numele lui complet este Felipe Juan Pablo Alfonso de la Santísima Trinidad y de Todos los Santos de Borbón y de Grecia. Numele simbolice pe care le-a primit prin botezul efectuat de arhiepiscopul Madridului Casimiro Morcillo González includ numele primului Bourbon care a domnit în Spania, a bunicilor săi Infantele Juan, Conte de Barcelona și Paul I al Greciei, străbunicul lui regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei, Toți Sfinții (Todos los Santos) ca un obicei al Bourbonilor. În momentul nașterii sale a primit titlul de Infante și, deoarece tatăl său nu era rege, el nu era moștenitor al tronului. Nașii săi au fost bunicul patern Infantele Juan, Conte de Barcelona și străbunica sa regina Victoria Eugenia.

Felipe a urmat o școală normală, apoi liceul în Ontario, Canada și Universitatea Autonomă din Madrid, unde a obținut diplomă în drept. Studiile au fost completate cu cursuri economice și un master în servicii internaționale la Universitatea Georgetown, SUA, unde l-a avut coleg pe vărul său din Grecia, Prințul Pavlos.

Felipe vorbește spaniola, catalana, franceza, engleza și puțină greacă.[1]

Prinț de Asturia[modificare | modificare sursă]

Prințul Felipe și Vladimir Putin la 7 februarie 2001, la Kremlin, Moscova.

Ca prinț de Asturia și-a început îndatoririle de viitor rege prin numeroase activități oficiale din diferite sectoare și aspecte ale vieții publice spaniole. Din anul 1995, a început să viziteze teritoriile autonome spaniole pentru o mai bună înțelegere a celor din regiunile respective și a avut întâlniri cu comunitățile locale. Permanent s-a întâlnit cu reprezentanții celor mai importante instituții și mai ales cu cei ce se ocupă de constituție. Susține discursuri publice și private despre treburile interne dar și internaționale. Atunci când tatăl său nu putea participa, Felipe a prezidat prezentarea anuală a Armatei și a participat la exerciții militare.

A vizitat multe state din Europa, lumea arabă, Asia îndepărtată, Australia și Africa de Nord, în ideea de a juca un rol activ în promovarea intereselor economice și comerciale, ale limbii și culturii sale, la fel ca și la diverse târguri internaționale. Din 1996, Felipe reprezintă Spania la ceremoniile de investitură a diferiților președinți din America Latină.

Înalt de 197cm, Felipe a fost membru al echipei olimpice de navigatori a Spaniei la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, care a ocupat locul 6.

Căsătorie și copii[modificare | modificare sursă]

Prințul Felipe de Asturia și soția sa Letizia, 2010.

De-a lungul timpului, numele său a fost asociat cu diferite femei, doar două părând a fi convingatoare, o domnișoară de viță nobilă, dar cu 3 ani mai mare ca Felipe, ceea ce nu a fost văzut ca un lucru potrivit de către casa regală, iar cea de-a doua un model norvegian ce a pozat și nud în cariera sa, la fel de neplăcut pentru casa regală cât și pentru spanioli. Relația cu Letizia Ortiz, o jurnalistă cu premii în televiziune, nu a ridicat nici un fel de întrebare până în 2003 când cuplul a anunțat logodna oficial.

În ciuda faptului că Letizia a mai fost căsătorită, doar civil, și a divorțat, publicul a acceptat-o pentru că reprezintă femeia modernă, independentă, educată și împlinită profesional. S-au căsătorit la 22 mai 2004 la Madrid. Cuplul are două fete:

Felipe este nașul a cel puțin șapte copii: prințul Constantinos-Alexios al Greciei, fiul lui Pavlos, Prinț Moștenitor al Greciei; prințul Ernst August de Hanovra, fiul prințului Ernst August de Hanovra; Luis Felipe Gómez-Acebo y Ponte, fiul verișorului său, Beltrán (fiul infantei Pilar); Miguel Urdangarín y de Borbón, fiul surorii sale infanta Cristina; Prințesa Ingrid Alexandra a Norvegiei, fiica lui Haakon, Prinț Moștenitor al Norvegiei; Prințul Vincent al Danemarcei, al doilea fiu al lui Frederik, Prinț Moștenitor al Danemarcei și prințesa Sofia a Bulgariei, fiica prințului Constantin al Bulgariei. În schimb, Constantin este nașul fiicei lui Felipe, Sofía.

Domnie[modificare | modificare sursă]

La 19 iunie 2014 tatăl lui Felipe, regele Juan Carlos I al Spaniei a abdicat în favoarea lui Felipe, care a fost întronat ca rege al Spaniei în aceeași zi.[2] După ascensiune, el a devenit cel mai tânăr monarh al Europei, fiind cu nouă luni mai tânăr decât regele Willem-Alexander al Țărilor de Jos.

Ca rege Felipe are puteri politice limitate, Constituția din 1978 arătând că monarhul “arbitrează și mediază funcționarea instituțiilor”. Cea mai presantă sarcină a sa este reformarea monarhiei. Un sondaj al Centrului pentru Studii Sociologice din Madrid arată că popularitatea monarhiei s-a prăbușit în ultimele două decenii de la un nivel record de 75% la 38%.

Catalonia, regiunea prosperă din nord-estul Spaniei vrea să organizeze un referendum privind independența la data de 9 noiembrie; guvernul de la Madrid vrea să împiedice asta și declară consultarea populară drept “neconstituțională”.

Protest public[modificare | modificare sursă]

După atentatele din 11 martie 2004 de la Madrid, Felipe, împreună cu surorile sale Elena și Cristina, au devenit primii membri ai familiei regale spaniole care au participat la un protest public.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Felipe al VI-lea al Spaniei
Felipe al VI-lea al Spaniei
Naștere: 30 ianuarie 1968
Regalitate spaniolă
Predecesor:
Juan Carlos I al Spaniei
Rege al Spaniei
2014 - prezent
În funcție
Moștenitor:
Leonor, Prințesă de Asturia
Predecesor:
Prințul Alfonso
Prinț de Asturia
1977 - 2014
Succesor:
Leonor, Prințesă de Asturia
Titluri pretendente
Predecesor:
regele Juan Carlos I
Linia de succesiune legitimistă la tronul din Franța
poziția 4
Succesor:
Don Francisco de Borbón y Escasany