Leonor, Prințesă de Asturia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Prințesa Leonor
Prințesă de Asturia
Domnie 19 iunie 2014 - prezent
Titluri HRH Prințesa Leonor de Asturia
Nume complet
Leonor de Todos los Santos
Casa regală Casa de Bourbon
Tată Felipe al VI-lea al Spaniei
Mamă Regina Letizia a Spaniei
Naștere 31 octombrie 2005 (2005-10-31) (9 ani)
Madrid, Spania
Semnătură Leonor, Prințesă de Asturia's signature

Leonor, Prințesă de Asturia (Leonor de Todos los Santos de Borbón Ortiz[1], n. 31 octombrie 2005) este primul copil al Regelui Felipe al VI-lea și al soției lui Regina Letizia a Spaniei și deci prima în linia de succesiune la tronul din Spania. Ca moștenitoare a tronului, a primit titlul de Înălțimea Sa Regală, Prințesă de Asturia. Are o soră mai mică, Infanta Sofía.

Nașterea ei a început discuția referitoare la schimbarea Constituției spaniole din 1978 de a elimina prioritatea moștenirii pe linie masculină în fața surorilor mai mari.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Infanta Leonor s-a născut la 1:46 am la Clinica Internațională Ruber din Madrid prin cezariană. La naștere a cântărit 3,5 kg și a avut 47 cm lungime. Nașterea ei a fost anunțată de familia regală presei prin SMS. Leonor a părăsit clinica Ruber cu părinții ei la 7 noiembrie 2005.

A fost botezată la Palatul Zarzuela de arhiepiscopul Madridului, Antonio Rouco Varela, la 14 ianuarie 2006. Ca și tatăl ei în 1968, Leonor a fost botezată în apă din râul Iordanului, potrivit tradiției familiei regale spaniole. Nașii ei au fost bunicii paterni, regele Juan Carlos și regina Sofia a Spaniei.

Educație și rol regal[modificare | modificare sursă]

Infanta Leonor a început primul an școlar la 15 septembrie 2008 la școala Santa María de los Rosales din Aravaca, în afara Madridului. Tatăl său a fost de asemenea elev al acestei școli.

La 18 iunie 2014, regele Juan Carlos a semnat actul de abdicare care a intrat în vigoare la 19 iunie 2014. Tatăl Leonorei a devenit regele Felipe al VI-lea al Spaniei, iar Leonor a devenit moștenitoare prezumptivă și Prințesă de Asturia. Conform actualei legi de succesiune, dacă părinții ei ar avea un fiu, Leonor ar fi surclasată în linia de succesiune și ar pierde titlul în favoarea fratelui ei.

Dacă Leonor va urca pe tron, va fi prima regină domnitoare de la Isabela a II-a, care a domnit în perioada 1833-1868.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Leonor, Prințesă de Asturia
Naștere: 31 octombrie 2005
Regalitate spaniolă
Vacant
Ultimul titlu deținut de
Felipe al VI-lea
Prinț de Asturia
2014 - prezent
Prima în linie Linia de succesiune la tronul din Spania
Prima poziție
Succesor:
Infanta Sofía