Thomas Paine

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Filozofia apuseană
Filozofia secolului al 18-lea
 Thomas Paine  , pictură în ulei de Auguste Millière (1880), după o gravură de William Sharp, după un portret George Romney (1792) - (406 x 305 mm), National Portrait Gallery, London.
Thomas Paine , pictură în ulei de Auguste Millière (1880), după o gravură de William Sharp, după un portret George Romney (1792) - (406 x 305 mm), National Portrait Gallery, London.
Nume - Thomas Paine
Naștere - 29 ianuarie 1737
Thetford, Anglia, Marea Britanie
Deces - 8 iulie 1809
New York, NY, SUA
Școală/tradiție - Iluminism, Radicalism, Liberalism clasic, Republicanism
Interese principale
{{{interese_principale}}}
Idei importante
{{{idei_importante}}}
Influențe A influențat
Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, John Locke, Religious Society of Friends, Montesquieu

Thomas Jefferson, Pierre Victurnien Vergniaud, Abraham Lincoln, Thomas Edison, Moncure D. Conway, Bertrand Russel, Christopher Hitchens, Ron Paul, Robert G. Ingersoll.

Thomas Paine (n. 29 ianuarie 1737, Thetford, Anglia - d. 8 iunie 1809, New York, Statele Unite) a fost un pamfletar, revoluționar, radicalist și intelectual. Născut în Marea Britanie, a imigrat în coloniile americane în preajma Revoluției Americane. A participat la Revoluție în principal prin pamfletul puternic și îndelung răspândit „Common Sense” („Bun simț”) (1776), apărând independența coloniilor americane față de Regatul Marii Britanii. În „The American Crisis” („Criza americană”), o serie de pamflete care sprijineau Revoluția, a scris rândurile faimoase :

These are the times that try men's souls. The summer soldier and the sunshine patriot will, in this crisis, shrink from the service of their country; but he that stands it now, deserves the love and thanks of man and woman. Tyranny, like hell, is not easily conquered; yet we have this consolation with us, that the harder the conflict, the more glorious the triumph.

Ceea ce poate fi tradus în limba română:

Acestea sunt timpurile care pun la încercare sufletele oamenilor. Soldatul de vară și patriotul de vreme bună, în această criză, se eschivează de la datoria față de patrie; dar cel ce rămâne ferm acum, merită iubirea și recunoștința bărbaților și femeilor. Tirania, precum infernul, nu poate fi ușor cucerită; dar rămâne de partea noastră consolarea că, cu cât este mai dur conflictul, cu atât este mai glorios triumful.

Mai târziu, Paine avea să influențeze Revoluția Franceză. A scris „Rights of Man” („Drepturi ale omului”) (1791), care reprezenta un ghid al ideilor iluminate. Deși nu cunoștea bine limba franceză, a fost ales membru al Adunării Naționale Franceze în 1792. Văzut ca un aliat al girondinilor, a căzut treptat în dizgrațiile montaniarzilor, în special a lui Robespierre.

Paine a fost arestat în Paris și încarcerat în decembrie 1793; a fost eliberat în 1794. A devenit faimos în urma publicării cărții sale „The Age of Reason” („Epoca rațiunii”) (1793-1794), în care a apărat deismul și a criticat unele doctrine creștine.

În „Agrarian Justice” („Justiție agrară”) (1795) a introdus concepte similare cu cele ale socialismului. Paine a rămas în Franța la începutul epocii napoleoniene, condamnând însă tendința lui Napoleon către dictatură și numindu-l „cel mai complet șarlatan care a existat vreodată”. Paine a rămas în Franța până în 1802, când s-a reîntors în America în urma invitației primite de la Thomas Jefferson, care era pe atunci președinte.

Paine a murit în Greenwich Village, New York City, la adresa 59 Grove Street, în dimineața zilei de 8 iunie 1809.