Stema României

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Stema României
Coat of arms of Romania.svg
Detalii
Data adoptării 1992
Scutul acvilă de aur; bour; delfini ; o acvilă neagră, șapte castele (turnuri) roșii, un soare și o lună; un leu și un pod,
în ghearele acvilei: un buzdugan și o sabie
în ciocul acvilei: o cruce ortodoxă
Variante anterioare 1922-1947 — stema Regatului României

Stema României, adoptată de cele două Camere ale Parlamentului, reunite în sesiunea din 10 septembrie 1992, constă într-un vultur sau o acvilă, pe un scut, avînd aripile deschise; în cioc ține o cruce iar în gheare o spadă și un sceptru. Între aripile protectoare se află un scut împărțit în cinci părți cuprinzând stemele celor 5 regiuni istorice :

  • Stema Olteniei: În 1872 pe emblema Principatelor Unite a fost introdus separat, în afara vulturului Munteniei și bourului moldovenesc și simbolul Olteniei, pe un fond roșu, un leu încoronat ieșea dintr-o coroana antică și o stea, totul din aur. Din 1921 ea a căpătat forma de azi,în cartierul al treilea, pe fond roșu, un leu ieșind dintr-un pod (podul de la Drobeta, ambele de aur).
  • Stema Transilvaniei: scut împărțit în două câmpuri: în câmpul superior era o jumătate de acvilă, cu zborul desfăcut, ieșind din linia de demarcație, iar în câmpul inferior, turnuri de cetate, ultimele amintind de vechiul nume al Transilvaniei, Siebenbürgen ("Șapte cetăți"), nume atestat din anul 1296. Stema Transilvaniei este atestată din secolul al XVI-lea.
  • Banatul, Crișana și Maramureșul nu au avut steme, dar pe 23 iunie 1921, a fost stabilit ca stema Olteniei să fie atribuită și Banatului iar stema Transilvaniei să fie atribuită și Crișanei și Maramureșului.

La baza stemei actuale stă stema României interbelice, care a fost proiectată în anul 1921 de heraldistul clujean József Sebestyén, la cererea regelui Ferdinand I al României.[1] Stemei actuale îi lipsește, față de stema interbelică, câmpul argintiu-negru din interior (simbolul heraldic al Casei de Hohenzollern), precum și coroana de pe capul acvilei, considerată în 1992 simbol regalist. Coroana care încununa acvila României era Coroana de Oțel, însemnul independenței și al suveranității depline ale României, dobândite în anul 1877. Coroana de oțel a fost turnată din țeava unui tun turcesc, capturat în Războiul de Independență, reprezentând astfel un însemn al independenței căpătate prin luptă, deci un trofeu de război. Crucea de deasupra coroanei nu era o cruce simplă, ci era crucea decorației "Trecerea Dunării".

Imagini[modificare | modificare sursă]

Steagul României
Acest articol face parte
din seria Însemnele României
Drapelul României
Stema României
Imnul României
Heraldica României
Decorațiile României
Timbrele României
Leul românesc
Însemnele regalității române
 vizualizare  discuție  modificare 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Tudor Radu Tiron, Stemele din biserica reformată de la Căpeni

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Drapele naționale
Listă a drapelelor naționale | Listă a stemelor naționale