Fauna României

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Fauna României este una din cele mai bogate și variate din Europa, conținând specii rare sau chiar unice pe continent.[1] În România trăiesc 732 specii și subspecii de vertebrate și numeroase (câteva mii) specii de nevertebrate. Vertebratele sunt reprezentate în fauna României prin: ciclostomi (4 specii), pești (184 specii și subspecii), amfibieni (20 specii și subspecii), reptile (31 specii și subspecii), păsări (382 specii și subspecii) și mamifere (110 specii și subspecii).[2] Printre mamifere una este în pericol iminent de extincție (foca călugăr),[3] una în pericol (nurca),[4] 13 vulnerabile și 4 amenințate.

EX Dispărută Nu există nicio îndoială că au murit toți indivizii.
EW Dispărută în sălbătăcie Trăiește doar în captivitate.
CR Pericol iminent Specia este în pericol iminent de a dispărea din sălbăticie.
EN În pericol Specia are un grad extrem de risc de a dispărea în sălbăticie.
VU Vulnerabil Specia are un grad mare de risc de a dispărea în sălbăticie.
NT Amenințat Specia nu îndeplinește niciun criteriu pentru a fi considerată a fi în pericol de extincție, dar e posibil s-o facă în viitor.
LC Niciun risc Nu există niciun risc pentru specie.
DD Lipsă de date Nu există date suficiente pentru a fi categorisită.

Unele specii au fost clasate anterior, urmând un alt set de criterii. Aceste specii au următorul sistem în loc de criteriile pentru Amenințat și Niciun risc.

LR/cd Risc scăzut/conservation dependent Specii care făceau parte din programele de conservare, dar a crescut gradul de risc, datorită opririi programului.
LR/nt Risc scăzut/amenințat Specii care sunt aproape de a fi clasate în categoria Vulnerabil, dar nu fac parte din programele de conservare.
LR/lc Risc scăzut/niciun risc Nu există niciun risc pentru specie.

Fauna din țară este divizată pe trei etaje, conform zonelor de vegetație:

Subclasa: Theria[modificare | modificare sursă]

Infraclasa: Eutheria[modificare | modificare sursă]

Ordinul: Rodentia (rozătoare)[modificare | modificare sursă]

Rozătoarele sunt cel mai mare ordin de mamifere, alcătuind peste 40% din speciile de mamifere. Au doi incisivi pe maxilar care cresc încontinu, fiind păstrați scurți prin ros. Majoritatra rozătoarelor sunt de dimensiuni mici.

Ordinul: Lagomorpha (lagomorphs)[modificare | modificare sursă]


Ordinul conține două familii: Leporidae și Ochtonidae. Cu toate că se aseamănă cu rozătoarele, de la începutul secolului XX au fost considerați un ordin separat, datorită unor caracteristici diferite (de exemplu, rozătoarele au 2 incisivi în maximarul de sus, iar iepurii 4).

Ordinul: Erinaceomorpha[modificare | modificare sursă]


Ordinul Erinaceomorpha conține o singură familie, Erinaceidae.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Fauna României (ultima actualizare a paginii: 18 august 1999). Accesat la data de 18 decembrie 2008.
  2. ^ Dumitru Murariu. Lista sistematică a vertebratelor din fauna României. Travaux du Muséum National d'Histoire Naturelle "Grigore Antipa". Volume 53, Issue 1, Pages 377–411, Décembre 2010
  3. ^ Răspândirea speciei Monachus monachus Arhivat în , la Wayback Machine. în lume. Arkive.org Arhivat în , la Archive.is. Accesat la data de 18 decembrie 2008.
  4. ^ Descrierea speciei Mustela lutreola pe Animal Diversity Web. Accesat la data de 18 decembrie 2008

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Moldovan O.T., M. Cîmpean, D. Borda, S. Iepure, V. Ilie. Lista faunistică a României. Specii terestre și de apă dulce. Institutul de speologie "Emil Racovita". Casa Cărții de Știință, Cluj-Napoca, 2007. 411 pagini.

Vezi si[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini