Stema municipiului Târgu Jiu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Stema Târgu Jiu
ROU GJ Targu Jiu CoA.png
Detalii
Data adoptării 2002
Timbru o coroană murala de argint cu 7 turnuri crenelate
Scutul despicat în pal, în partea dreaptă și în partea stângă se află un camp de argint cu lei, iar în centru, în camp albastru, este reprezentată Coloana infinitului, de aur

Stema municipiului Târgu Jiu a fost adoptată prin Hotărârea Guvernului nr. 1540 din 18 decembrie 2002 și publicată în Monitorul Oficial nr. 30 din 21 ianuarie 2003. Ea se compune dintr-un scut despicat în pal, având următoarea înfățișare: în partea dreaptă și în partea stângă se află un camp de argint cu lei, afrontați, de culoare naturală, armați și cu limbile roșii, ținând fiecare o spadă neagră. În centru, în camp albastru, este reprezentată Coloana infinitului, de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală, de argint, formată din șapte turnuri crenelate (coroana murală cu 7 turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu, reședință de județ).

Leii sunt vechiul simbol al Olteniei, Valahia Mică, după cum o găsim în documentele medievale. Spada este simbolul vitejiei și al consecvenței locuitorilor de pe aceste meleaguri. Coloana infinitului este emblematică pentru municipiul Târgu Jiu, aceasta legându-și numele de activitatea creatoare a lui Constantin Brâncuși.