Sari la conținut

Acvilă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pagina „Acvila” trimite aici. Pentru alte sensuri vedeți Acvila (dezambiguizare).
Acvilă
Stare de conservare
Vulnerabil
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Aves
Familie: Accipitridae
Gen: Aquila

Acvila este un gen de păsări răpitoare de zi, mari, puternice, cu ciocul drept la bază și încovoiat la vârf, cu pene care acoperă picioarele până la degete, cu gheare puternice și cu aripi lungi și ascuțite. Acvilele se caracterizează în general prin dimensiunea lor mare, construcția robustă, capul și ciocul greu.

Ca toate păsările de pradă, acvila are un cioc mare, puternic și ascuțit pentru a desprinde carnea de pe pradă. Posedă de asemenea tarsuri și gheare puternice. În plus au și o acuitate vizuală foarte bună, care le permite să vadă potențiale prăzi la distanță.

Acvila a fost utilizată de multe popoare și civilizații (cum ar fi mayașii, aztecii și egiptenii) ca simbol național și în special ca simbol imperial, fiind considerată o întruchipare a puterii sau a frumuseții. Amon Ra, cea mai mare zeitate la anticii egipteni (într-o anumită perioadă istorică), era reprezentat ca un om cu cap de acvilă, purtând discul solar în cap. Stema Moldovei este însemnată cu acvila fiindcă simbolizează putere și răbdare.

Alte specii[modificare | modificare sursă]

De asemenea au numele de acvilă și următoarele specii:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]